ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψάχνοντας μια καλή τοποθέτηση… Κομπόδεμα 3,5 εκατ. ευρώ έχει ο Δήμος Χαϊδαρίου

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 3,5 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικό έχει ο Δήμος Χαϊδαρίου, ο οποίος ωστόσο, κατά δήλωση του αντιδήμαρχου Οικονομικών, “έχει πολύ μικρές οικονομικές δυνατότητες”!
Το χορταστικό αυτό ποσό προκάλεσε μια “ζουμερή” συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τον καλύτερο τρόπο που μπορεί να επενδυθεί και πιο συγκεκριμένα, την επιλογή τράπεζας στην οποία θα κατατεθούν σε κλειστό λογαριασμό αυτά τα ταμειακά διαθέσιμα. Ο διάλογος πήρε διαστάσεις πολιτικής αντιδικίας, κυρίως μεταξύ της δημοτικής αρχής και του Θοδωρή Σπηλιόπουλου.
Ο Δήμος μας προκήρυξε το προηγούμενο διάστημα διαγωνισμό και μετά από
προσφορές που κατέθεσαν τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα, επιλέχθηκε η Εθνική Τράπεζα, αν και το υψηλότερο επιτόκιο -με διαφορά- το προσέφερε η Attica Bank. Δεν την επέλεξαν, με την αιτιολογία πως δεν έχει υποκατάστημα στο Χαϊδάρι. Για την ιστορία, αναφέρουμε τις προσφορές των τραπεζών που κατέθεσαν στο Δήμο μας: Attica Bank 2,1%, Eurobank 1,1% και ΕΤΕ και Alpha Bank 1,25%.
Κατά τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Παναγιώτη Μοσχονά, η επιλογή της Attica Bank θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη. Θα δυσχέραινε τη λειτουργία της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, που την απαρτίζουν μόνο δύο άτομα. Στο σημείο αυτό ο Ηρακλής Δρούλιας ρώτησε γιατί η δημοτική αρχή δεν μπήκε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με στόχο την επίτευξη μέγιστου επιτοκίου. «Κάτι τέτοιο δεν προέβλεπε η προκήρυξη», του απάντησε ο κ. Μοσχονάς.
Είναι πολλά τα λεφτά, δημότη
Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος θέλησε να ενημερωθεί για τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου μας.
Όταν ακούστηκε πως το ποσό ξεπερνάει τα 3.500.000 ευρώ, ο πρόεδρος του Δ.Σ., Βασίλης Παντελάρος, αστειευόμενος είπε: «Μη μας ακούσει η
κυβέρνηση…».
Χωρίς να χάσει χρόνο, ο κ. Σπηλιόπουλος, απηχώντας ίσως και μια κυβερνητική επιθυμία, κατέθεσε τη διαφωνία του για την επιλογή της ΕΤΕ, κρίνοντας πως τα χρήματα έπρεπε να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, που δίνει επιτόκιο 3,7%, γεγονός που θα απέδιδε υψηλούς τόκους στο Δήμο μας σε βάθος της πενταετίας, σε σύγκριση με τις εμπορικές τράπεζες.
Μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο την εμπειρία του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του “Αττικού Νοσοκομείου”, ενημερώνοντας πως από τα ταμειακά του διαθέσιμα κρατήθηκε “ανοιχτό” το 1/3 (από τα 34.000.000 ευρώ, τα 12.000.000) και τα υπόλοιπα κατατέθηκαν  στην Τράπεζα Ελλάδος.
Πρότεινε, λοιπόν, μια ανάλογη επιλογή στο Δήμο μας, δηλαδή κατάθεση του μεγαλύτερου όγκου χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος και ενός μικρότερου μέρους στην ΕΤΕ, για άμεση χρήση.
Σε αυτό το σημείο “ξεσπάθωσε” ο Λεωνίδας Βουλγαρίδης και απευθυνόμενος στον κ. Σπηλιόπουλο φώναξε: «Γι’ αυτό το λόγο πεθαίνουν άνθρωποι στους διαδρόμους των νοσοκομείων!».
Ο δήμαρχος υποστήριξε πως η επιλογή της Τράπεζας της Ελλάδος πιθανόν
να μπλοκάριζε τα χρήματα του Δήμου μας ή να “παίζονταν” οπουδήποτε, για να
καλυφθούν χρέη της χώρας. Τόνισε πως είναι επικίνδυνη αυτή η λογική, τη στιγμή που όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αντισταθεί σε αυτήν την πολιτική.
Οι θέσεις των παρατάξεων
Το λόγο πήραν και οι υπόλοιποι επικεφαλής παρατάξεων.
Ο Ανδρέας Μποζίκας ανέφερε πως είναι δύσκολο κανείς να διαχειρίζεται δημόσια χρήματα και να τα ρισκάρει στο βωμό του διαπραγματευτικού κέρδους. Υπενθύμισε πως δεν επιτρέπεται η αντιπροσφορά σε τέτοιες περιπτώσεις. Έκρινε ως σωστή την επιλογή της ΕΤΕ, που θεώρησε πως είναι το αμέσως επόμενο σκαλοπάτι μετά την Τράπεζα της Ελλάδος. Γι’ αυτό δήλωσε πως ψηφίζει την πρόταση.
Ο Βαγγέλης Ντηνιακός έκρινε πως το ποσό είναι κατάλληλο για να πιέσουν τις τράπεζες για ένα καλύτερο επιτόκιο.
Ο Ηρακλής Δρούλιας επανήλθε λέγοντας πως η Τράπεζα Ελλάδος δεν μπαίνει στη διαδικασία των προσφορών και πως οι καταθέτες της πρέπει να την ειδοποιούν τουλάχιστον 15 μέρες πριν για ανάληψη χρημάτων με τη διαδικασία της κατάθεσης σε άλλη εμπορική τράπεζα. Προέβαλε όμως την ένστασή του για διεκδίκηση ακόμα καλύτερου επιτοκίου, έστω και άτυπα. Μετέφερε μάλιστα ανάλογη εμπειρία για τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΣΚ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του εκεί.
Τέλος ο Κώστας Ασπρογέρακας θεώρησε ως σωστή την επιλογή της ΕΤΕ. Υποστήριξε πως η Attica Bank δεν είναι συστημική τράπεζα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος παίζει άλλο παιχνίδι, αξιοποιώντας τη ρευστότητα της όπου υπάρχει ανάγκη.
Η επιλογή της ΕΤΕ εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία.
Παναγιώτης Μοσχονάς: “Κάνουμε καλό κουμάντο”
Ψάχνοντας μια καλή τοποθέτηση... Κομπόδεμα 3,5 εκατ. ευρώ έχει ο Δήμος Χαϊδαρίου 1
Το “Χαϊδάρι Σήμερα” θέλησε να μάθει την προέλευση αυτού του εντυπωσιακού ποσού, που βρίσκεται το ταμείο του Δήμου, αλλά και γιατί δεν αξιοποιείται με παρεμβάσεις στην πόλη, τη στιγμή που υπάρχουν σημεία όπου αυτή “πονάει” πολύ.
Ρωτήσαμε, λοιπόν, σχετικά τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Παναγιώτη Μοσχονά. Όπως μας είπε, τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικό προέρχεται από περικοπές εξόδων, από μια πολύ καλή διαχείριση των χρημάτων, αλλά και από την προνοητικότητα της δημοτικής αρχής να φυλάσσονται χρήματα για μισθοδοσία σε περιπτώσεις κρίσης, όπως το περασμένο καλοκαίρι με την επιβολή των capital controls.
Στο σημείο αυτό τον ρωτήσαμε αν το ποσό των 3,5 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικό αποτελεί “κληρονομιά” της διοίκησης Μαραβέλια, καθώς στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής ισχυρίζονται ότι άφησαν γεμάτα τα ταμεία. Ο κ. Μοσχονάς μάς απάντησε ότι είναι προϊόν καλού κουμάντου της τωρινής διοίκησης.
Παράλληλα, πάντα κατά τον κ. Μοσχονά, οι υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι σε τρίτους σιγά – σιγά εξοφλούνται.
Επί της ουσίας τώρα: ο αντιδήμαρχος μάς είπε πως οι κατασκευές νέων έργων και γενικότερα οι δαπάνες του Δήμου προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του, τον οποίο “υπαγορεύει” η κυβέρνηση. Έτσι, όσα ταμειακά διαθέσιμα και να έχει ένας Δήμος, δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κατά την κρίση του.
Ο κ. Μοσχονάς τόνισε πως, σύμφωνα με τον φετινό προϋπολογισμό, οι δυνατότητες
του Δήμου είναι πολύ μικρές.

 

.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button