ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ξεπαστρεύουν δάσος στο Χαϊδάρι, για να μην “βάλουν το χέρι στην τσέπη”

Ξεπαστρεύουν δάσος στο Χαϊδάρι, για να μην "βάλουν το χέρι στην τσέπη" 3

Για τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ,
Δημοτικός Σύμβουλος

Μετά από επιτόπια επίσκεψη στις 14 Αυγ. 2023, διαπιστώσαμε ότι, από τη Μονή Δαφνίου μέχρι την Κάτω Αφαία και παράλληλα με τη Λεωφόρο Αθηνών Κορίνθου συμβαίνει και θα ολοκληρωθεί μια θυσία χιλιάδων δένδρων από τον ΔΕΔΔΗΕ A.E. (ιδιωτικοποιήθηκε το 2021 με συμμετοχή του αυστραλέζικου ιδιωτικού fund Macquarie Asset), ο οποίος έχει την ευθύνη – αρμοδιότητα για τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης (τα δίκτυα υψηλής και υπερ-υψηλής τάσης είναι στην αρμοδιότητα του ΑΔΜΗΕ).

Απ’ ότι έχει δημοσιευθεί η κοπή των δένδρων γίνεται για να δημιουργηθεί ένας διάδρομος χωμάτινος με πλάτος πλέον των 20μέτρων, κάτω από εναέριο δίκτυο μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε..

Είναι εύλογο δε, να υπάρχει η σχετική άδεια κοπής των δένδρων από το Δασαρχείο, για την οποία με την επίκληση μεταξύ άλλων αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς, κανένας δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση (Εκτεταμένη παρέμβαση πυρασφάλειας στο δάσος της Κοιλάδας του Δαφνιού).

Η κοπή βεβαίως λαμβάνει χώρα τον Δεκαπενταύγουστο! Συνηθισμένη πρακτική! Η αντιπυρική περίοδος έχει αρχίσει την 1η Μαϊου.

Είναι όμως απορίας άξιο γιατί έχει επιλεγεί αυτή η μέθοδος για την πυροπροστασία, σ’ αυτή την τοποθεσία δίπλα / παράλληλα στη Λεωφόρο Αθηνών – Κορίνθου! Να σημειωθεί δε ότι, το δίκτυο υπογειοποιείται λίγα μέτρα μετά τη Μονή Δαφνίου, για να περάσει απέναντι στη συνοικία του Δαφνίου.

Ως προς αυτό το ερώτημα οι παρακάτω σκέψεις και απορίες :

Γιατί δεν προτιμήθηκε η υπογειοποίηση σε ένα μήκος 2χλμ. περίπου και προτιμήθηκε η “εύκολη πολιτική καρατόμηση” των δένδρων; Μας περισσεύουν δένδρα στην τσιμεντούπολη και είναι περιττά στον πνεύμονα φιλτραρίσματος των ρύπων προς το Λεκανοπέδιο; Ποιος το κοστολόγησε αυτό σε σχέση με συμβολή των δένδρων στη διατήρηση μιας ποιότητας στον αέρα της ευρύτερης τσιμεντούπολης; Ιδιαίτερα στην παραμελημένη ποικιλότροπα Δυτική Αθήνα και το Χαϊδάρι;

Είναι αντικειμενικά τεχνικά παραδεκτό ότι, η υπογειοποίηση συμβάλλει στον σημαντικό περιορισμό των βλαβών ή στην ευκολότερη αποκατάστασή τους αλλά και στον περιορισμό των κινδύνων για τους πολίτες. Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο, συμβάλει στη διατήρηση της αισθητικής εικόνας στο δάσος!

Ξεπαστρεύουν δάσος στο Χαϊδάρι, για να μην "βάλουν το χέρι στην τσέπη" 5

Το πιθανότερο είναι ότι, ο ιδιωτικός πλέον ΔΕΔΔΗΕ δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα, γεγονός που σημαίνει μείωση της δασικής έκτασης λες και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας υπάρχει περίσσευμα πρασίνου, και επιλέγει τη φθηνότερη μέθοδο η οποία κοστίζει περίπου τρείς (3) φορές λιγότερο από την υπογειοποίηση! Θυμηθείτε την περίοδο του COVID-19. Οι ιδιωτικές κλινικές δεν επέλεγαν (με την άδεια της κυβέρνησης) τα βαριά περιστατικά! Αλλά τα “λάϊτ” (light)! Ακίνδυνα και κονόμαγαν περισσότερο!

– Γιατί το δίκτυο των γυμνών εναέριων αγωγών, το οποίο δεν εγκαθίσταται πουθενά πλέον, δεν αντικαθίσταται από αντίστοιχο εναέριο δίκτυο συνεστραμμένων αγωγών (με εξωτερική μόνωση), που θεωρείται το πλέον ασφαλές και έχει εγκατασταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας; Γιατί και αυτό κοστίζει περισσότερο από την καταστροφή του δάσους σε ένα μήκος 2χλμ.! Άλλωστε, υπάρχει ιδιώτης που επενδύει στα «ακριβά» δίκτυα; Το κράτος επενδύει, δηλαδή οι πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό και μετά τα ξεπουλάει η κυβέρνηση! Για το καλό τους!

– Γιατί δεν γίνεται συνδυασμός καλής συντήρησης του εναέριου δικτύου, έλεγχος διασυνδέσεων, συστηματική αποψίλωση των χώρων γύρω από τους εναέριους υποσταθμούς. Γιατί και αυτό κοστίζει σε έναν ιδιώτη που θέλει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του! Διότι τελικά, δεν έχει επιβληθεί θεσμικά μέσω της συμφωνίας η τακτική συντήρηση του δικτύου αλλά υπάρχει ανοχή «λάστιχο»!

Υπάρχει ολοκληρωμένο σχεδιασμός πυρασφάλειας για το όρος Αιγάλεω/Ποικίλο εκτός από την τακτική της εκκένωσης που δεν αντιμετωπίζει συστηματικά και προληπτικά κανένα πρόβλημα; Η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει! Γιατί δεν υπάρχει πολιτική επάρκεια σε σπιθαμιαίους πολιτικούς, ως προς το ζήτημα της τοπικής ανθεκτικότητας και ανάπτυξης!

Τέλος για να θυμηθούμε και το ρόλο των πολιτικών της εκλογικής μας περιφέρειας, της Δυτικής Αθήνας, που έχουν «εκτελεστική αρμοδιότητα» (Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Να πανηγυρίζουμε ή “να ανάψουμε τσιγάρο”, κ. Βαρβιτσιώτη;).

Από αυτό το αποκαλυπτικό δημοσίευμα στις 31 Μαρτίου 2021, παραθέτω την εισαγωγή:

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης υιοθετεί δύο μεγάλα έργα της δυτικής Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθήνας και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Πρόκειται για την αναδάσωση του Ποικίλου Όρους και την υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης της ΔΕΗ, στις περιοχές των Δήμων Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας. Μπορούμε όμως να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά, τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός αναφέρει ότι “φέρνουμε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης που έχει λάβει ποτέ η χώρα, το οποίο ανέρχεται στο μνημειώδες ποσό των 72 δις ευρώ”»;

Και,

«Η Δυτική Αθήνα “μπαίνει” δυναμικά στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Μία νέα εποχή για την Ελλάδα αλλά και για τη Δυτική Αθήνα ξεκινάει με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έρχεται να αλλάξει συνολικά την Ελλάδα αλλά και ειδικότερα τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, καθώς σε αυτό το γιγαντιαίο πρόγραμμα εντάσσονται δύο εμβληματικά έργα: Πρόκειται για την αναδάσωση του Ποικίλου Όρους και την υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης της ΔΕΗ, στις περιοχές των Δήμων Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας».

Μνημειώδης ο σχεδιασμός αλλά και τα έργα μνημειώδη!

Τελικά τα χρήματα τα έφεραν για να μειώσουν το δάσος; Γιατί μέχρι στιγμής βλέπουμε μόνο δάσος λιγότερο στην πόλη μας και γενικότερα μόνο λιγότερα δάση στη χώρα μας, λόγω της κυβερνητικής αβελτηρίας!

Τι κάνει η Δημοτική μας Παράταξη «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου»:

Στο Πρόγραμμά μας, έχοντας την ευθύνη σύνταξής του με άλλους συνυποψήφιους στις Δημοτικές Εκλογές το 2019, είχαμε μια συγκεκριμένη και σαφή πρόταση για εγκατάσταση υδροβόλων σε όλο το μήκος του όρους Αιγάλεω/Ποικίλου. Αυτή έχουμε κατ’ επανάληψη προβάλει. Αυτή εφαρμόζεται από τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας και στον Υμηττό! Από τη θέση της αντιπολίτευσης δεν έχουμε τη δυνατότητα για κάτι άλλο! Μας άκουσε κανείς; Διαμαρτυρήθηκε κανείς; (Ακόμα δεν έχει αντιληφθεί τι διακυβεύεται! – Ούτε λάστιχο ποτίσματος…)

Ας τα έχει αυτά κατά νου και η τοπική κοινωνία, γιατί αυτοί που έχουμε δεν αντιδρούν επαρκώς αλλά και οι έχοντες σαν αυτοσκοπό να εγκατασταθούν στο Δημαρχείο μας, «ευαγγελίζονται» τη συνέχεια του «θεάρεστου» κυβερνητικού έργου για την πόλη μας και τη Δυτική Αθήνα!

Ξεπαστρεύουν δάσος στο Χαϊδάρι, για να μην "βάλουν το χέρι στην τσέπη" 7

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ν.Β.
Ν.Β.
1 έτος πριν

Κανονικά έτσι έπρεπε να κάνουν σε όλα τα δάση. Κόβεις για να έχεις. Θυσιάζεις κάποια για να κρατήσεις το δάσος. Εάν έκαναν αυτό σε όλα τα δάση δε θα είχαμε τέτοιες καταστροφές. Μην κοιτάτε λοιπόν το δέντρο αλλά το δάσος.

Back to top button
1
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x