ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Και όμως, η διεθνής πρακτική είναι αυτό που γίνεται σήμερα στην Κοιλάδα του Δαφνιού”

Ο Στέλιος Σούλιος σχολιάζει το άρθρο του Δημήτρη Αλεξάκη Ξεπαστρεύουν δάσος στο Χαϊδάρι, για να μην “βάλουν το χέρι στην τσέπη”, το οποίο πραγματεύεται την κοπή χιλιάδων δέντρων στην Κοιλάδα του Δαφνιού από τον ΔΕΔΔΗΕ:

Αυτή όμως είναι η διεθνής πρακτική. Κάποιοι νομίζουν ότι οπουδήποτε αλλού οι γραμμές υψηλής τάσης είναι υπογειοποιημένες. Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν εκατομμύρια χιλιόμετρα τέτοιων γραμμών παντού στον κόσμο. 

"Και όμως, η διεθνής πρακτική είναι αυτό που γίνεται σήμερα στην Κοιλάδα του Δαφνιού" 3

Κατατοπιστικό είναι το παρακάτω άρθρο, από την ιστοσελίδα Texas Wildfire Mitigation Project (πρόχειρη μετάφραση).

ΠΩΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ;

Τα ηλεκτροφόρα καλώδια έχουν προκαλέσει περισσότερες από 4.000 πυρκαγιές στο Τέξας τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Τα ηλεκτροφόρα καλώδια μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Κατεστραμμένες γραμμές – Ακριβώς όπως τα σπίτια και τα κτίρια γραφείων, τα συστήματα διανομής ρεύματος περιέχουν προστατευτικές συσκευές (πχ ασφάλειες, διακόπτες κυκλώματος). Αυτές οι συσκευές προορίζονται για την γρήγορη απομάκρυνση των βλαβών, αλλά σε έως και 30% των περιπτώσεων στις οποίες ένας μόνο ενεργοποιημένος αγωγός γραμμής σπάει και πέφτει στη γη, η αντίσταση στην επιφάνεια επαφής προκαλεί το προκύπτον σφάλμα να τραβήξει πολύ λίγο ηλεκτρικό ρεύμα για να πέσει μια ασφάλεια ή να σβήσει ένας διακόπτης κυκλώματος. Μια τέτοια κατάσταση είναι γνωστή ως σφάλμα υψηλής σύνθετης αντίστασης, μερικές φορές συντομογραφείται ως σφάλμα HiZ (προφέρεται “υψηλό zee”). Μια γραμμή με σφάλμα HiZ μπορεί να παραμείνει ενεργοποιημένη πάνω ή κοντά στη γη για αυθαίρετα μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά πολλές δεκάδες λεπτά, κατά τη διάρκεια της οποίας παράγει τόξο υψηλής ενέργειας και υψηλής θερμοκρασίας. Η παρακάτω εικόνα δείχνει ένα σφάλμα τόξου HiZ με πτώση αγωγού σε μια γραμμή ρεύματος 7.200 volt. Είναι σύνηθες για έναν κατεβασμένο αγωγό γραμμής να παραμένει ενεργοποιημένος και να έχει τόξο έως ότου ένας πελάτης καλέσει την εταιρεία κοινής ωφέλειας για να αναφέρει μια κατάσταση σβησίματος φώτων, η οποία μπορεί να συμβεί μόνο μετά από αρκετές δεκάδες λεπτά. Ένας κατεστραμμένος αγωγός με τόξο αναφλέγει εύκολα την κοντινή βλάστηση και άλλα υλικά, ιδιαίτερα εάν εμφανίζεται σε περιοχή με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Ακόμα κι αν τελικά λειτουργήσει η συμβατική προστασία, η περίοδος του τόξου μπορεί ήδη να έχει προκαλέσει φωτιά.

"Και όμως, η διεθνής πρακτική είναι αυτό που γίνεται σήμερα στην Κοιλάδα του Δαφνιού" 5

Επαφή με βλάστηση – Τα δέντρα και άλλη βλάστηση που εισχωρούν σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές με πολλούς τρόπους. Ένα δέντρο που πέφτει σε μια γραμμή μπορεί να γκρεμίσει τη γραμμή. Ένας κλάδος που εκτείνεται σε δύο αγωγούς γραμμής για αρκετό χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη του κλάδου και επίσης μπορεί να δημιουργήσει τόξα Jacob’s Ladder υψηλής ενέργειας και υψηλής θερμοκρασίας σε μήκος πολλών ποδιών. Εάν ο κλάδος παραμένει σε επαφή και σχηματίζει τόξο, μπορεί να προκαλέσει προοδευτική βλάβη που τελικά σπάει τη γραμμή. Η παρακάτω εικόνα δείχνει ένα κλαδί δέντρου που ήρθε σε επαφή με μια γραμμή κατά διαστήματα, σε διάστημα 24 ωρών, και τελικά έκαψε τη γραμμή.

"Και όμως, η διεθνής πρακτική είναι αυτό που γίνεται σήμερα στην Κοιλάδα του Δαφνιού" 7

Conductor Slap – Οι γραμμές τροφοδοσίας έχουν σχεδιαστεί με επαρκή απόσταση μεταξύ των αγωγών ώστε να μην έρχονται σε επαφή στις περισσότερες συνθήκες λειτουργίας. Ορισμένες ασυνήθιστες περιστάσεις, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν τη σύνδεση των αγωγών γραμμής. Το χτύπημα του αγωγού δημιουργεί τόξο υψηλής ενέργειας και εκτοξεύει θερμά μεταλλικά σωματίδια ικανά να βάλουν φωτιά σε εύφλεκτα υλικά στο έδαφος. Επιπλέον, όπου οι αγωγοί γραμμής είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο, τα εκτοξευόμενα σωματίδια μπορεί να καούν καθώς πέφτουν.

Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες παρακολούθησης γραμμής σε πολλές εταιρείες κοινής ωφέλειας, το TEES έχει τεκμηριώσει πολλαπλές περιπτώσεις ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως χτύπημα αγωγού που προκαλείται από σφάλματα (FICS). Το FICS συμβαίνει όταν ένα σφάλμα σε ένα κύκλωμα δημιουργεί επαρκείς μαγνητικές δυνάμεις για να αναγκάσει τους αγωγούς γραμμής σε μια άλλη τοποθεσία, ίσως ένα μίλι ή περισσότερο μακριά, να αιωρούνται μαζί και να προκαλέσουν ένα δεύτερο, σχεδόν ταυτόχρονο σφάλμα. Τα συμβατικά εργαλεία και διαδικασίες που διαθέτουν οι εταιρείες κοινής ωφέλειας συχνά δεν επιτρέπουν τη σωστή διάγνωση αυτού του φαινομένου. Αντίθετα, η τεχνολογία TEES ανιχνεύει και αναφέρει το FICS, επιτρέποντας διορθωτικές ενέργειες. Η σωστή διάγνωση είναι σημαντική επειδή η έρευνα πεδίου δείχνει ότι ένα εύρος γραμμής που εμφανίζει ένα επεισόδιο FICS πιθανότατα θα παρουσιάσει επιπλέον επεισόδια στο μέλλον, εκτός εάν το πρόβλημα εντοπιστεί και διορθωθεί. Η ανίχνευση ενός επεισοδίου FICS, ίσως κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μέτριου κινδύνου πυρκαγιάς, επιτρέπει τη διορθωτική δράση που εξαλείφει τα επόμενα επεισόδια, τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν συμβεί σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Επαναλαμβανόμενες βλάβες – Κάθε σφάλμα γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί κάποιο κίνδυνο πυρκαγιάς. Τα περισσότερα σφάλματα είναι μεμονωμένα συμβάντα (π.χ. επαφή με ζώα κ.λπ.) που δεν επαναλαμβάνονται. Ορισμένα σφάλματα, ωστόσο, θα προκύψουν πολλές φορές, εκτός εάν ένα πρόγραμμα πρόληψης κάνει διορθωτικές ενέργειες. Επαναλαμβανόμενα σφάλματα μπορεί να προκληθούν από βλάστηση, χτύπημα αγωγού ή εξοπλισμό που βρίσκεται σε διαδικασία βλάβης, όπως ένας ραγισμένος μονωτήρας. Η έξυπνη παρακολούθηση TEES εντοπίζει επαναλαμβανόμενα σφάλματα και ειδοποιεί τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, παρέχοντάς τους πληροφορίες που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό του υποκείμενου προβλήματος.

Βλάβες συσκευής – Πολλά εξαρτήματα γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. διακόπτες, μονωτές, μετασχηματιστές,…) παρέχουν απρόσκοπτη υπηρεσία για δεκαετίες. Ένα τυπικό κύκλωμα μπορεί να έχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες εξαρτήματα, γεγονός που καθιστά ανέφικτη την επιθεώρηση ή τον έλεγχο όλων των στοιχείων σε συχνή βάση. Τα εξαρτήματα τελικά αποτυγχάνουν. Συχνά υπάρχει ένα διάστημα πριν από την αστοχία, κατά την οποία συνεχίζουν να εξυπηρετούν το φορτίο έως ότου η προοδευτική φθορά προκαλέσει πλήρη αστοχία. Οι προαστοχίες συχνά περιλαμβάνουν τόξο και σπινθήρα σε επίπεδα πολύ μικρά για να ανιχνευθούν από τις συμβατικές τεχνολογίες. Με την πάροδο του χρόνου το τόξο και ο σπινθήρας μπορεί να αυξηθούν σε ένταση και, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να αναφλέξουν κοντινά εύφλεκτα υλικά. Συνηθέστερα αυτές οι προαστοχίες προκαλούν προοδευτική βλάβη που τελικά εξελίσσεται σε τόξο υψηλής ενέργειας ή ακόμη καίει αγωγούς, με αποτέλεσμα ένα ενεργοποιημένο καλώδιο στο έδαφος, το οποίο παρέχει μια έτοιμη πηγή ανάφλεξης, όπως συζητήθηκε παραπάνω.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button