ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Βοτανικός: Ανάπλαση στο χάος με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις πάνω από 700 εκατ. ευρώ

Ο Βοτανικός, περιοχή όπου κυριαρχεί το πολεοδομικό χάος και η απουσία βασικών υποδομών, θα μεταμορφωθεί με την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, αλλά και παράλληλα έργα για υποδομές και αναπλάσεις. Επίσης κινητοποιούνται ιδιωτικές επενδύσεις σε μεγάλα ακίνητα.

Τα συνοδευτικά έργα είναι κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία των νέων μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να υπάρχει καλή και ασφαλής πρόσβαση, όπως και τα δίκτυα για να λειτουργήσουν.

Με τα έργα υποδομών θα δημιουργηθούν δρόμοι, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, κοινόχρηστοι χώροι και πράσινο ενώ θα δημιουργηθούν και τα απαραίτητα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιών κ.ά. Με την δημιουργία τους αναμένεται να αναβαθμιστεί ριζικά ο Βοτανικός που σήμερα, παρά το ότι βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, έχει τριτοκοσμική εικόνα.

Βοτανικός
Βοτανικός, το γήπεδο του ΠΑΟ και η διαμορφώσεις χώρων. Το γήπεδο θα κοστίσει 125 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των έργων προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026 και τότε ο Βοτανικός θα έχει σε σημαντικό βαθμό αποκτήσει τη νέα του εικόνα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το yodomes.com, σε αυτή τη φάση θα γίνει διαγωνισμός δημιουργίας βασικών υποδομών και οδοποιΐας (δεν υπάρχουν δρόμοι) ύψους 38 εκατ. ευρώ, καθώς και διαγωνισμός για αναπλάσεις, πράσινο και διαμορφώσεις χώρων ύψους 37 εκατ. ευρώ.  

Βοτανικός: Οι νέες εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού Α.Ο (ερασιτέχνης)

Θυμίζουμε ότι το μεγάλο έργο του γηπέδου του Παναθηναϊκού έχει συμβασιοποιηθεί, ενώ τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάστηκε το σχέδιο των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι να γίνει η δημοπράτηση των έργων των υποδομών μέσα στο καλοκαίρι και οι εργασίες να αρχίσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Βοτανικός: Ανάπλαση στο χάος με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις πάνω από 700 εκατ. ευρώ 3
Βοτανικός / Δήμος Αθηνάιων

Ανάπλαση Ιεράς Οδού με ποδηλατόδρομο

Στα έργα ανάπλασης εντάσσεται και τμήμα της ιεράς Οδού. Προβλέπονται γραμμικοί κοινόχρηστοι χώροι πλάτους 20μ εκατέρωθεν του οδικού άξονα, ενώ προτείνεται και η υλοποίηση ποδηλατοδρόμου. Το τμήμα της Ιεράς Οδού εντός Δήμου Αθηναίων είναι περίπου 2.150 μ. Ο χώρος παρέμβασης υπολογίζεται σε περίπου 43.000 τμ.

Κοινόχρηστο Πράσινο

Ο Βοτανικός θα δει νέες περιοχές πρασίνου και πλατείες γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και στις εισόδους τους, αλλά και πεζόδρομο γύρω από το εμπορικό κέντρο. Επίσης περιλαμβάνει τη διαμόρφωση εισόδου – εξόδου από την πλευρά της Ιεράς Οδού από / προς το σταθμό Μετρό Ελαιώνα. Θα γίνουν διαμορφώσεις πρασίνου και χώρων αναψυχής καθώς και διαμορφώσεις για δραστηριότητες ήπιας άθλησης.

Ανάπλαση Ναυτικού Οχυρού

Το ακίνητο των 110 στρεμμάτων βρίσκεται στον Ελαιώνα, βόρεια της Ιεράς Οδού. Είναι έκτασης περίπου 110 στρεμμάτων και έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου στο σύνολο του.

Βοτανικός: Ανάπλαση στο χάος με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις πάνω από 700 εκατ. ευρώ 5

Βοτανικός: Άλλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις

Εκτός από τα παραπάνω, που θα χρηματοδοτηθούν τόσο από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (115 εκατ. ευρώ) όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης (140 εκατ. ευρώ) και επιπλέον 12 εκατ. ευρώ από την ΑΕΠ Ελαιώνα (σύνολο 267 εκατ. ευρώ), αναμένεται η κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με την εκτίμηση ανεξάρτητου συμβούλου, αυτές θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 470 εκατ. ευρώ.

Σ’ αυτές ο Δήμος Αθηναίων συνυπολογίζει το νέο σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, έργο του οποίου ο προϋπολογισμός του εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, προωθείται η μετεγκατάσταση περίπου 500 μεταφορικών εταιρειών από τον Ελαιώνα στην περιοχή της Φυλής μέσω σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα.

Πέραν των παραπάνω, που προϋποθέτουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες, στην περιοχή έχουν χωροθετηθεί σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις με σκοπό την ανάπλαση παλαιών βιομηχανικών συγκροτημάτων.

Ήδη η Noval Property προχωρά στη μετατροπή του παλιού εργοστασίου της Βιοχάλκο στον Ελαιώνα, σε σύγχρονο χώρο αναψυχής και πολιτισμού. Αφορά σε αξιοποίηση οικοπέδου οικοπέδου 72 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς 252 (ανάμεσα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τους χώρους του Ελληνικού Φεστιβάλ).

Πρόκειται για επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ περίπου, από την οποία προβλέπεται να δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας και έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων. Η Noval Property σχεδιάζει να δημιουργήσει εκεί τον πρώτο υπερτοπικό πόλο τουρισμού και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας (city resort), όπου θα περιλαμβάνονται δύο ξενοδοχεία, ένα πάρκο άνω των 30 στρεμμάτων, παιδικές χαρές, μουσείο, κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, αθλητικές υποδομές και ένα κέντρο αποκατάστασης. Οι χρήσεις πολιτισμού θα καλύπτουν πάνω από το 30% των δομημένων επιφανειών, ενώ οι τουριστικές υποδομές θα αφορούν το 45%.

Αντιστοίχως, η Dimand προχωρά στην ανάπλαση του παλιού εργοστασίου της Softex, μια έκταση 50 στρεμμάτων, την οποία απέκτησε το 2021, ακολουθώντας τη στρατηγική της μεγάλης κλίμακας ανάπλασης περιοχών και επανάχρησης κτιρίων.

Ο προϋπολογισμός αξιοποίησης της έκτασης αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή περιλαμβάνουν τόσο εγκαταστάσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας όσο και εμπορικά καταστήματα και κατοικίες.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button