ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Βίντεο και φωτογραφίες: Το κρυστάλλινο ποταμάκι του Δαφνιού και το Σπήλαιο Πανός – Μοναδικά στολίδια του Χαϊδαρίου

Ο Γιώργος Κόκκινος μάς χαρίζει το οπτικό υλικό του από μια ανοιξιάτικη βόλτα με βροχή στο όρος Αιγάλεω.

Απαθανατίζει με τις νεαρές συνοδοιπόρισσές του το ρυάκι του Δαφνιού και τη Σπήλαιο Πανός. Πρόκειται αναμφίβολα για μοναδικά στολίδια της φύσης στην έτσι κι αλλιώς υπέροχη Κοιλάδα του Δαφνιού.

Ο ίδιος μάς είπε ότι η ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι σε μία περίπου ώρα που κράτησε η βόλτα τους στο Σπήλαιο μέτρησε 12 ακόμη επισκέπτες, δείγμα του ενδιαφέροντος που έχει η περιοχή μας για τους Αθηναίους. Ασφαλώς σε αυτό έχει παίξει καίριο ρόλο η σήμανση του μονοπατιού από τους Φίλους της Φύσης, καθώς και η ανάδειξη σε ειδική ιστοσελίδα (βλέπε ΕΔΩ).

Το πηγαίο ποταμάκι της Μονής Δαφνίου

Η επιτυχία του μονοπατιού για το Σπήλαιο του Πανός γεννά σκέψεις για τη δυνατότητα γενικότερης ανάδειξης της περιοχής του Χαϊδαρίου ως περιπατητικού προορισμού, με κεντρικό θέμα την Αρχαία Ιερά Οδό. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να σημανθεί ένα μονοπάτι κατά μήκος τού “πιο αρχαίου δρόμου της Ευρώπης”, από τη Μονή Δαφνίου (τουλάχιστον) έως τη Λίμνη Κουμουνδούρου, μέσα στην Κοιλάδα του Δαφνιού, ανάμεσα σε δύο σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας (Μονή Δαφνίου – Ιερό Αφροδίτης).

Σπήλαιο Πανός

Την πρόταση αυτή έχει καταθέσει ο Αλέξανδρος Μποφίλιας με ολοκληρωμένη μελέτη (την διαθέτει δωρεάν). Πιο αναλυτικά εδώ: Ένα υπέροχο μονοπάτι πλάι στην αρχαία Ιερά Οδό – Η πρόταση Μποφίλια “σηκώνει” ψηλά το Χαϊδάρι.

Η πρόταση αυτή έχει νόημα, διότι δυστυχώς δεν έχει κάνει τις δικές του ενέργειες για την αποκάλυψη και ανάδειξη της Αρχαίας Ιεράς Οδού το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η πρόταση Μποφίλια είναι σε γνώση αρμόδιων αρχών και η πιο πρόσφατη ενέργεια είναι ότι κατατέθηκε στο Δασαρχείο Αιγάλεω με πρωτοβουλία του ίδιου του μελετητή, του Κώστα Φωτεινάκη (Φίλοι της Φύσης) και του Μενέλαου Χρόνη (Χαϊδάρι Σήμερα). Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ούτε από τη μεριά του Δασαρχείου.

Βίντεο και φωτογραφίες: Το κρυστάλλινο ποταμάκι του Δαφνιού και το Σπήλαιο Πανός - Μοναδικά στολίδια του Χαϊδαρίου 3

Πρόκειται για μια πολύ απλή παρέμβαση, με απόλυτο σεβασμό στη φύση και στο ίχνος του αρχαίου δρόμου. Όμως ζούμε στη χώρα όπου οι δημόσιες αρχές ειδικεύονται στην “απόκρουση” κάθε δημιουργικής ευθύνης. Πώς θα γίνει όμως προσιτή στους ενδιαφερόμενους η αρχαία διαδρομή και το ασυναγώνιστο περιβάλλον της; (Μέρος του αναδεικνύει ο Γιώργος Κόκκινος με τις σημερινές φωτογραφίες του και τα βίντεο).

Είμαστε σίγουροι ότι οι ξένοι τουριστικοί χάρτες θα περιλάβουν το μονοπάτι αυτό, μόλις υλοποιηθεί. Να μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για το Χαϊδάρι -εκτός βέβαια από τις δημοτικές καφετέριες, τον μοναδικό τομέα που συγκινούσε μέχρι τώρα τις ηγεσίες του Δήμου. Τι λέει η νέα δημοτική αρχή;

Μ.Χ.

Σημείωση: Αξίζει να κάνουμε μια εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού από σκουπίδια στο ρυάκι και σε κάποια σημεία του μονοπατιού. Να το κανονίσουμε για μία Κυριακή του Απριλίου;

Βίντεο και φωτογραφίες: Το κρυστάλλινο ποταμάκι του Δαφνιού και το Σπήλαιο Πανός - Μοναδικά στολίδια του Χαϊδαρίου 5
Βίντεο και φωτογραφίες: Το κρυστάλλινο ποταμάκι του Δαφνιού και το Σπήλαιο Πανός - Μοναδικά στολίδια του Χαϊδαρίου 7
Το μονοπάτι για το Σπήλαιο του Πανός / Φίλοι της Φύσης.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button