Αφού δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, παιδιά, μαμάδες, παππούδες περπατούν στη μέση του δρόμου.

 

Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι το ζωτικής σημασίας πρόβλημα των πεζοδρομίων στο Χαϊδάρι μπορεί να βρει κάποια λύση, έστω και με μικρής έκτασης παρεμβάσεις. Η διαχρονική αδράνεια του Δήμου είναι γεγονός αναντίρρητο, το οποίο μάλιστα οδηγεί σε διαρκή επιδείνωση της κατάστασης της κυκλοφορίας των πεζών.

Μέσα σε αυτό το γενικευμένα εχθρικό για τα παιδιά πλαίσιο , αλλά και όντως δύσκολα αντιμετωπίσιμο, είχαμε προτείνει την προσπάθεια δημιουργίας ασφαλούς χώρου κυκλοφορίας για τους μαθητές, γύρω από τα σχολεία. Και στη συνέχεια, όπου αυτό είναι δυνατό, να επεκταθεί το δίκτυο όσο γίνεται βαθύτερα στην πόλη.

Δεν είδαμε ποτέ ένα τέτοιο πρόγραμμα στο Χαϊδάρι. Το βλέπουμε όμως να υλοποιείται αυτές τις μέρες στον Πειραιά, που έχει επίσης σοβαρό πρόβλημα. Πρόκειται για το έργο “Βελτίωση της οδικής ασφάλειας μαθητών, σε δρόμους γύρω από Σχολικά Συγκροτήματα”.

Από τα εν εξελίξει έργα στον Πειραιά, γύρω από σχολεία

Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης είναι 1.230.000 ευρώ, και στοχεύει στην αύξηση της οδικής ασφάλειας των μαθητών και γενικότερα των πεζών, στην άμεση και ευρύτερη περιοχή σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία επιλέχθηκαν με κριτήριο τη διαπιστωμένη επικινδυνότητα και αφορούν: 
• Επεμβάσεις σε πεζοδρόμια- Ανακατασκευές και επεκτάσεις
• Διαβάσεις – Νησίδες
• Διάταξη ανακλαστήρων σε σειρά
• Κατακόρυφη σήμανση
• Ηλεκτρική πινακίδα STOP
• Ορθοστάτες πεζοδρομίου- Μεταλλικά κιγκλιδώματα 
• Τοποθέτηση προειδοποιητικού φωτεινού σηματοδότη
• Τοποθέτηση ηχητικής διάταξης σηματοδότησης για την διέλευση τυφλών

Στο Χαϊδάρι έχουμε πολλά σχολεία που έχουν άμεση ανάγκη ένα τέτοιο πρόγραμμα. Θα μπορούσε μια τέτοια προσπάθεια να αποτελέσει πιλότο για ευρύτερη παρέμβαση στον αστικό ιστό. Είναι όμως προφανές ότι λείπει η πολιτική βούληση, όχι μόνο από την τωρινή διοίκηση.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” έγραψε τον Μάρτιο του 2017: “Η δημοτική αρχή που θα θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή ασφαλών πεζοδρομίων σε επιλεγμένες διαδρομές, τις οποίες χρησιμοποιούν οι μαθητές μεταξύ σπιτιού και σχολείου, θα έχει τον σεβασμό των δημοτών. Και τελικά, αυτό το πλέγμα πεζοδρομίων να επεκταθεί σταδιακά σε όλη την πόλη. Κάποτε πρέπει να αρχίσουμε, με αφετηρία τα σχολεία.”

Οδός Μάνης – 5ο Γυμνάσιο

Αλλά μήπως οι γονείς, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετακίνησης των παιδιών τους προς και από το σχολείο κάθε μέρα, το θεωρούν πρώτη προτεραιότητα; Πιστεύουμε πως απάντηση είναι όχι. Αλλιώς θα προσπαθούσαν δραστικότερα μέσα από τους συλλόγους γονέων.

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μια τοποθέτηση του αντιδήμαρχου Παιδείας, κ. Νίκου Καραγιάννη. Θεωρεί, άραγε, σημάδι υγείας της τοπικής μας κοινωνίας να μπορεί να πάει ένα παιδί ασυνόδευτο και ασφαλές στο σχολείο του, χωρίς να μεταφερθεί δυο φορές την ημέρα με το αυτοκίνητο του μπαμπά ή της μαμάς; 

Μενέλαος Χρόνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– Ιδού πώς γυρνούν τα παιδιά μας από το σχολείο!

– Οι μαμάδες παίρνουν τους δρόμους στα χέρια τους