ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Μαμάδες στο Δρόμο παίρνουν τους δρόμους στα χέρια τους

Οι Μαμάδες στο Δρόμο ζητούν ασφαλή κυκλοφορία των πεζών στους επικίνδυνους και με προβληματικά πεζοδρόμια της δρόμους της Αθήνας. Μια πόλη με τεράστιο πρόβλημα στην μετακίνηση μικρών και μεγάλων είναι και το Χαϊδάρι. Ενάντια σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση αναπτύσσεται το κίνημα  αυτό που ήρθε και στην πόλη μας.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” ήταν η μοναδική εφημερίδα που παρακολούθησε την πορεία των μαμάδων, μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των οδηγών και των δημόσιων αρχών. Έγινε στις 21 Μαΐου, πρωί Κυριακής, με συνθήματα “Είμαστε όλοι πεζοί”, “Όχι άλλα Θύματα”.

Τυπική εικόνα πεζοδρομίου στο Χαϊδάρι.

«Η ομάδα συγκροτήθηκε όταν συνειδητοποιήσαμε πόσο δύσκολο είναι να μετακινηθεί κανείς με παιδικό καροτσάκι. Θεωρούμε ότι η οδική ασφάλεια ξεκινά από τα πεζοδρόμια», μας είπε η εμπνεύστρια και ψυχή αυτής της δράσης, κ. Ίλια Ιατρού, που κατοικεί στον Βύρωνα. Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση στο Χαϊδάρι είχε η συνδημότισσα κ. Ελισάβετ Μπούρα.

Το ραντεβού κλείστηκε, στη συμβολή των οδών Συνταγματάρχου Γιαννούλη και Ακρίτα. Μητέρες συγκεντρώθηκαν προβάλλοντας το αίτημα για μεγαλύτερα πεζοδρόμια. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με το δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν χρειάζεται καν να σημειώσουμε πως η βόλτα μαμάδων και επισήμων γινόταν αναγκαστικά στο… οδόστρωμα, ενώ συναντήσαμε πολλά αυτοκίνητα ανεβασμένα στα υπερβολικά στενά πεζοδρόμια.

Μαμάδες στο Δρόμο: “μη σωπαίνετε”

Μαμάδες στο Δρόμο

Η κ. Ιατρού, ανέφερε πως το πρόβλημα της ασφαλούς κίνησης των πεζών δεν είναι προσωπικό ή οικογενειακό, αλλά αφορά την κοινωνία. «Το πρώτο μας βήμα είναι να ευαισθητοποιήσουμε κόσμο. Μη σωπαίνετε, όταν περνάτε δίπλα από παρκαρισμένο αυτοκίνητο πάνω σε πεζοδρόμιο. Μη σηκώνετε τους ώμους. Αφήστε ένα σημείωμα», τόνισε. Στον δήμαρχο είπε ότι δεν εξυπηρετεί τον κόσμο, όταν δεν μοιράζει κλήσεις. «Αν ξεκινήσουμε αυτή τη “χιονοστιβάδα των μαμάδων”, σε μερικά χρόνια θα έχουμε μια καλύτερη πόλη», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έκανε λόγο για σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο θέμα της τήρησης του Κ.Ο.Κ.

«Πεζοδρόμια-λαιμητόμοι»

Η Χαϊδαριώτισσα Ελισάβετ Μπούρα παρουσίασε καθαρά το πρόβλημα: «Δεν είναι δυνατό να μην μπορούμε να περπατήσουμε πάνω στα πεζοδρόμια. Είναι πολύ στενά. Ο πεζός στο Χαϊδάρι αναγκαστικά κινείται στο οδόστρωμα και κινδυνεύει να χτυπηθεί από αυτοκίνητο. Σε ένα τέτοιο τραγικό ατύχημα δεν θα βρει ποτέ το δίκιο του στα δικαστήρια».

Μαμάδες στο Δρόμο

Σελέκος: «Τα ζω και σαν παππούς»

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος ομολόγησε ότι από τη θέση του παππού, που θα βγάλει βόλτα την εγγονή του με το καροτσάκι της, αντιλαμβάνεται καλά το πρόβλημα που βάζουν οι μαμάδες. Κατηγόρησε τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που δε μερίμνησαν για κατασκευή πλατύτερων πεζοδρομίων και χώρων στάθμευσης. Χαρακτηριστικά, ανέφερε το παράδειγμα του Άνω Δάσους, το οποίο, αν και εντάχθηκε στο Σχέδιο πόλης το 1987, έχει τα μικρότερα πεζοδρόμια στην πόλη και στερείται κοινόχρηστων χώρων.

Δήλωσε στις μαμάδες ότι έλεγχος τήρησης του Κ.Ο.Κ δεν υπάρχει στην πόλη μας, επειδή καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία. Σε πολλές περιπτώσεις κάτοικοι και Δήμος καλούν την Τροχαία, η οποία όμως λέει πως δεν έχει περιπολικό να στείλει!

Πρόσθεσε πως δεν επιτρέπεται να φυτεύει κάποιος δέντρα στο πεζοδρόμιο, αν δεν πάρει πρώτα  άδεια από το Δήμο. Ο δήμαρχος τόνισε πως  η δημοτική αρχή έχει πάρει μέτρα, προκειμένου να μην γίνονται αυθαίρετες καταλήψεις χώρου στον πεζόδρομο της Στρατάρχη Καραϊσκάκη. Πρόσθεσε ακόμα ότι σχεδιάζεται μέσω του ΣΟΑΠ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης), η δημιουργία ποδηλατόδρομου στην πόλη μας.

Ο κ. Σελέκος κάλεσε τις «Μαμάδες στο δρόμο» να συμμετάσχουν στον καθαρισμό σημάτων του Κ.Ο.Κ., που θα γίνει σε κάποια επόμενη Κυριακή.

Ευαγγελία Τσουβελέκη: «Θα ακουστούν οι απόψεις μας»
Μαμάδες στο Δρόμο«Η ευαισθησία για τα πεζοδρόμια είναι σημαντικό  θέμα. Πριν από χρόνια έξω από το 14ο Δημοτικό ένα αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του. Αν το πεζοδρόμιο δεν ήταν υπερυψωμένο, θα θρηνούσαμε τότε δύο μικρά παιδιά. Ζητάω από το δήμαρχο να φύγουν οι κάδοι από τις γωνίες, γιατί μειώνουν την ορατότητα του οδηγού. Θα καλέσω όλους τους φίλους και γνωστούς να συμμετάσχουν στην επόμενη συγκέντρωση με τις Μαμάδες στο Δρόμο. Σιγά σιγά πιστεύω πως οι δράσεις μας θα βρουν μεγαλύτερη ανταπόκριση στο Χαϊδάρι.»

Ειρήνη Μπούρα: «Να δραστηριοποιηθούμε» 

Μαμάδες στο Δρόμο

«Το θέμα της Οδικής Ασφάλειας, μας αφορά όλους. Στο Χαϊδάρι συναντάω απαράδεκτες εικόνες. Από την ασυνειδησία κάποιων οδηγών δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Ζήτω από το δήμαρχο μια άμεση λύση. Να κινητοποιηθούμε όλοι όπως οι Μαμάδες στο Δρόμο, αλλιώς δεν λύνονται τα προβλήματα.»

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button