Βαγγέλης Ντηνιακός: Ώρα για Λαϊκές Συνελεύσεις με δικαίωμα λήψης αποφάσεων!
γράφει ο Βαγγέλης Ντηνιακός
Η Δημοτική Αρχή και φέτος διοργάνωσε τις γνωστές Λαϊκές Συνελεύσεις σε συνοικίες του Δήμου μας. Η συμμετοχή ήταν πενιχρή και το αποτέλεσμα ασαφές και χωρίς τίποτε ουσιαστικό. Είναι αυτό το πολιτικό παιχνίδι η συμμετοχική διαδικασία που χρειάζεται η πόλη; Η απάντησή μας είναι όχι! Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη αντιπολιτευτική άρνηση. Αντίθετα, το “Χαϊδάρι Ξανά” προτείνει -και θα υλοποιήσει- έναν πρωτότυπο πολιτικό θεσμό, τον «Συμμετοχικό Προϋπολογισμό»!
Προσχηματική και υποκριτική διαδικασία
Οι Λαϊκές Συνελεύσεις διαφημίζονται από τη διοίκηση του Δήμου ως «πρωτόγνωρη» διαδικασία με σκοπό τάχα τη συμμετοχή των Δημοτών στη λήψη των αποφάσεων. Πρωτόγνωρη όμως για την πόλη μας θα λέγαμε ότι είναι η υποκρισία αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς και της μεθοδολογίας που ακολουθείται και των όσων προπαγανδίζονται.
Διότι είναι γνωστό σε όλους ότι κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν προκύπτει για την πόλη και ο Δημότης μόνο συμμέτοχος δεν είναι.
Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους δικούς της σκοπούς, να δικαιολογήσει στο δικό της ακροατήριο και σε μερικούς “ανύποπτους” καλόπιστους, την σχεδόν ανυπαρξία έργου τα 5 χρόνια της διοίκησής της. Και για να το πετύχει μεταθέτει ευθύνες, κρύβει την πραγματικότητα, λασπολογεί.
Τα επιχειρήματά της αδύναμα δεν μπορούν να πείσουν, γιατί η εικόνα της πόλης μιλάει από μόνη της. Επίσης γιατί ο κύριος εκφραστής των επιχειρημάτων, ο ίδιος ο Δήμαρχος, με την συνολική του δράση έχει ήδη αποκαλυφθεί σε ένα ευρύ κοινό ως αναξιόπιστος και υποκριτής.
Θεσμοθέτηση του «Συμμετοχικού Προϋπολογισμού»
Μια Δημοτική Αρχή με αληθινή βούληση για πραγματική συμμετοχή των πολιτών δεν βγάζει λόγους, αλλά παραχωρεί στους δημότες δικαίωμα απόφασης.
Οι λαϊκές συνελεύσεις, αλλά και άλλες πιο σύγχρονες μέθοδοι επικοινωνίας διοίκησης – δημότη, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, μπορούν να είναι πραγματικό «εργαλείο» για την αναβάθμιση της πόλης. Πόσο μάλλον αν συνδυαστούν με τη θεσμοθέτηση του «Συμμετοχικού Προϋπολογισμού»!
Τι σημαίνει Συμμετοχικός Προϋπολογισμός; Η διοίκηση του Δήμου ορίζει ένα χρηματικό ποσό, το οποίο διαθέτει στους πολίτες μίας συγκεκριμένης γειτονιάς για έναν ή περισσότερους τομείς δραστηριότητας (κοινωνικές δομές, αθλητισμός, πράσινο). Οι Δημότες αποφασίζουν οι ίδιοι σε ποια έργα θα διατεθούν τα χρήματα! Ο Δήμος με τη σειρά του είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση των πολιτών, παρέχει τεχνικές γνώσεις, βοηθάει τη διαδικασία χωρίς όμως να την καθοδηγεί.
Οι πολίτες, λοιπόν, συναντιούνται σε λαϊκές συνελεύσεις με πραγματικό λόγο ύπαρξης και καταλήγουν σε μία λίστα έργων και παρεμβάσεων, ψηφίζοντας δια ζώσης ή ηλεκτρονικά τα έργα που θέλουν να δουν στη γειτονιά τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνέχεια επικυρώνει τις προτάσεις και τις εντάσσει ως έργα στον προϋπολογισμό του Δήμου για το επόμενο έτος.
Έτσι επιτυγχάνεται πραγματική διαφάνεια, αλλά και συμμετοχή του δημότη στη λήψη αποφάσεων προς το συμφέρον της πόλης. Οι δημότες αισθάνονται ότι οι ώρες που ασχολήθηκαν και αφιέρωσαν έπιασαν πραγματικά τόπο. Στο κάτω κάτω, υλοποιούν αυτό που θέλουν!
Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα αυτής της δράσης σε Δήμους όπως το Χαλάνδρι, τα Γιάννενα, η Κηφισιά κ.ά. Θα γίνει και στο Χαϊδάρι!
Θέλουμε και μπορούμε!
Η σημερινή Δημοτική Αρχή του Χαϊδαρίου ούτε θέλει ούτε μπορεί να διοργανώσει κάτι αντίστοιχο. Για τέτοιες καινοτομικές πρωτοβουλίες χρειάζεται μια διοίκηση με ανοιχτό πνεύμα, δεκτική στις συνεργασίες, με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους, απαλλαγμένους από ιδεοληψίες και κομματικές δουλείες.
Ναι λοιπόν στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Όχι εικονικά, αλλά πραγματικά και με ουσιαστικό αποτέλεσμα!