Β. Ντηνιακός: Η στρατηγική του Δήμου στον Πολιτισμό – Εισήγηση σε εκδήλωση της “Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”
Συμμετοχή του δημάρχου Βαγγέλη Ντηνιακού σε εκδήλωση της διοργάνωσης Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός την Πέμπτη 10/11 πήρε μέρος στη συζήτηση με θέμα “Η τέχνη και ο πολιτισμός ως μοχλοί ανάπτυξης των πόλεων”, που διοργανώθηκε στην Ελευσίνα στο πλαίσιο της “Συνάντησης Πολιτισμός 2030” και εντάσσεται στις εκδηλώσεις του θεσμού Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023.
Πραγματοποιήθηκε ένας πολύ ενδιαφέρων διάλογος με τη συμμετοχή του δημάρχου Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου, του δημάρχου Λάρνακας Κύπρου, Ανδρέα Βύρα, του Δήμου Καισαριανής, του καλλιτεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023, Μιχαήλ Μαρμαρινού, και της συντονίστριας της Συνάντησης Πολιτισμός 2030, Κέλλυς Διαπούλη.
Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου παρουσίασε τη στρατηγική του Δήμου για την ανάδειξη και προβολή των Ιστορικών Τόπων και των Μνημείων Πολιτισμού του Χαϊδαρίου, που έχει ως στόχους την εξωστρέφεια της πόλης και την τόνωση της τοπικής ανάπτυξης και οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε:
- Στην ανάπτυξη ενός πολυχώρου πολιτισμού στο Παλατάκι, που θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα. Θυμίζουμε ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης και αποκατάστασης του Πύργου Παλατάκι, του κτηρίου Γύζη και του Ιστορικού (στάβλοι). Πέρα από την ιστορική και αρχιτεκτονική αξία των ίδιων των κτηρίων, που αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς (στο κτήριο Γύζη υπάρχουν τοιχογραφίες του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου), θα αναπτυχθεί μόνιμη έκθεση της ιστορίας της πόλης, θα διοργανώνονται εικαστικές εκθέσεις, ψηφιακά δρώμενα, συναυλίες κτλ. (Περισσότερα για τις εργασίες εδώ: Παλατάκι: Ξεκίνησε η μεγάλη παρέμβαση στον Πύργο και τα άλλα κτήρια)
- Στο Μπλοκ 15 θα δημιουργηθεί Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Για την πρόσβαση σε αυτό θα ανοιχτεί δρόμος από κάποιο σημείο κοντά στο Ανοιχτό Θέατρο.
- Το πιο φρέσκο νέο είναι ότι ο Δήμος υιοθετεί μια παρέμβαση – τομή για τη διάσωση και ανάδειξη της Αρχαίας Ιεράς Οδού. Προτίθεται να προωθήσει την υλοποίηση της μελέτης του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Μποφίλια για το τμήμα της Ιεράς Οδού στην κοιλάδα του Δαφνίου. Η μελέτη προτείνει τη δημιουργία χωμάτινου περιγητικού μονοπατιού, το οποίο θα ακολουθεί πιστά την πιθανολογούμενη ή εντοπισμένη θέση – πορεία του αρχαίου οδοστρώματος. Είναι παρέμβαση πολύ μικρής κλίμακας και μηδενικής όχλησης προς το περιβάλλον. Θα βοηθήσει στην ένταξη του πιο “αρχαίου δρόμου της Ευρώπης” στο τουριστικό προϊόν της Αττικής, πράγμα που ενδιαφέρει την παραμελημένη δυτική πλευρά του Λεκανοπεδίου.