ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Παλατάκι: Ξεκίνησε η μεγάλη παρέμβαση στον Πύργο και τα άλλα κτήρια

Με την εγκατάσταση του εργολάβου, αρχίζει το μεγάλο έργο για την συντήρηση και αποκατάσταση του Πύργου Παλατάκι, του κτηρίου Γύζη και του Ιστορικού. Στόχος είναι η αξιοποίηση των τριών διατηρητέων κτιρίων, προκειμένου να αποτελέσουν πόλο πολιτιστικής ανάπτυξης στην ιστορική αυτή θέση, με υπερτοπικό χαρακτήρα.

Ήδη τοποθετήθηκε περιμετρικά του χώρου φράχτης, η εμφάνιση του οποίου προκάλεσε την απορία σε πολλούς, αλλά η αιτία της τοποθέτησής του είναι αυτή που αναφέραμε.

Θυμίζουμε ότι η σύμβαση υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2021, στο πλαίσιο της συντήρησης – αποκατάστασης της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης που είχε στο πρόγραμμά της η διοίκηση του Βαγγέλη Ντηνιακού, και πρόκειται για έργο ύψους 3.000.000 ευρώ. Η εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και το έργο υποβλήθηκε με πλήρως ώριμη μελέτη και εξασφαλισμένες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η παρέμβαση εντάχθηκε στο ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”), που αφορά τους τομείς Μεταφορών και Περιβάλλοντος.

Τι θα φτιαχτεί

Παλατάκι: Ξεκίνησε η μεγάλη παρέμβαση στον Πύργο και τα άλλα κτήρια 1
Του Χρύσανθου Ξάνθη

Το Παλατάκι θα ανακατασκευαστεί προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο Πόλης. Για το Κτήριο Γύζη προβλέπεται, εκτός από την αποκατάσταση των τοιχογραφιών του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, η μετατροπή του σε Δημοτική Πινακοθήκη. Όσο για το Ιστορικό (στάβλοι του συγκροτήματος), μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών, θα έχει χρήση αίθουσας κινηματογραφικών προβολών, σε συνδυασμό με τη λειτουργία ενός κυλικείου που θα βγάζει τραπεζοκαθίσματα πάνω στην πλατεία. Επίσης θα αναβαθμιστεί ο περιβάλλων χώρος.

Οι εργασίες θα εξασφαλίσουν αποκατάσταση των κτιρίων (δομική, μορφολογική, λειτουργική) και τον εκσυγχρονισμό τους από πλευράς ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, με τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, επιδιώκεται και η προβολή των εικαστικών – μορφολογικών χαρακτηριστικών των κτιρίων, όπως ο πλούσιος ζωγραφικός και μορφολογικός διάκοσμος του Πύργου Παλατάκι και ο ζωγραφικός διάκοσμος του κτιρίου Ν. Γύζη, που φιλοτέχνησε ο μεγάλος νεοέλληνας ζωγράφος Νικόλαος Γύζης.

Ο συλλέκτης – ιστορικός ερευνητής της πόλης μας, Γιάννης Ιγγλέσης, που έχει αποδείξει ότι το Παλατάκι είναι έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, γράφει σχετικά: “Καλή αρχή για ουσιαστική δουλειά στον ιστορικότερο τόπο του Χαϊδαρίου. Ανάδειξη, αξιοποίηση, αποκατάσταση με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά μας!”

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button