Τρύγος 2017, ο άριστος μετά από μια πολύ περίεργη χρονιά
Ολοκληρώθηκε και φέτος, με τα καλύτερα αποτελέσματα, ένας ακόμη ετήσιος κύκλος του 14ετούς πλέον, αμπελιού μου, αν και ο “στρατηγός καιρός” μερικές φορές ξέφυγε από τα καθιερωμένα.
γράφει ο Δημήτρης Κουβέλης
Το αμπέλι στο ΞηρόμεροΑπό τις αρχές του 2017 άρχισαν τα πολλά κρύα, πολλές βροχές και χιόνια. Φέτος ο χειμώνας ήταν πολύ κρύος. Γι’ αυτό και στο κλάδεμα, στο τέλος του Μάρτη, δεν δάκρυζαν τα κλήματα, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά μέχρι τώρα. Έτσι οψίμισε η έναρξη της βλάστησης.
Στις 21/4 και ενώ είχε ξεκινήσει η βλάστηση, έπεσε πρωινός παγετός, γεγονός πρωτοφανές για την εποχή στην περιοχή μας (Μαχαιρά Ξηρομέρου), που έκαψε αρκετά βλαστάρια κυρίως της πρώιμης μαλαγουζιάς.
Παπαδ΄κόΑπό τα μέσα της Άνοιξης οι πολύ χαμηλού ύψους βροχές δεν επέτρεψαν τη συνηθισμένη εξέλιξη στην ανάπτυξη της βλάστησης και προς το τέλος της Άνοιξης επεκράτησε οριστικά η ανομβρία. Στη συνέχεια και ενώ τα κλήματα ακόμα περίμεναν την αναγκαία βροχή για την ολοκλήρωση της βλαστικής τους ανάπτυξης, αντί αυτής επήλθε πολύ πρώιμος καύσωνας. Τριήμερος καύσωνας 40 βαθμών από 30/6 μέχρι 2/7. Ήταν τόσο ισχυρός, που τσουρούφλισε αρκετές τρυφερές κορφές και κιτρίνισε μερικά φύλλα, γιατί ήδη τους έλειπε το νερό. Κατόπιν ξανά τριήμερος καύσωνας 14/7 ηπιότερος, ευτυχώς, αυτή τη φορά.
Στα μέσα του Ιούλη έρχεται, δεύτερο πρωτοφανές καιρικό γεγονός, Βροχή!!! 4mm. Από 16/7 το βράδυ μέχρι 17/7 το πρωί, μετά συννεφιά και μέχρι 24 βαθμούς και την άλλη μέρα. (Μεγάλη ανησυχία! Ευτυχώς που δεν υπήρχαν πρωτογενή μολύσματα περονόσπορου και ευτυχώς που παρέμειναν ακόμη τα προστατευτικά ίχνη από τον τελευταίο βορδιγάλειο πολτό). Η επόμενη βροχή ήρθε, κανονικά, 8/8, μία ώρα γερή βροχή, που νομίζω ήταν σωτήρια για το αμπέλι.
ΚαμπερνέΠέραν, δηλαδή, του πρόωρου καύσωνα, φέτος είχαμε και δύο εξαιρετικά σπάνια καιρικά φαινόμενα: Πολύ όψιμος πρωινός παγετός και πολύ όψιμη βροχή μέσα στο κατακαλόκαιρο. Εκείνο όμως που χαρακτήρισε γενικά τη χρονιά ήταν η ανομβρία. Πράγματι από τα μέσα της Άνοιξης έκλεισαν οι κάνουλες του ουρανού και το αμπέλι δίψασε πολύ. Αρκετά σταφύλια ξεράθηκαν. Ακόμα και ο Σεπτέμβρης είχε λίγες βροχές.
ΚαμπερνέΌμως “ουδέν κακόν αμιγές καλού”. Εδώ μάλιστα πρόκειται περί εξαιρετικού καλού. Γιατί αυτός ο “περίεργος” καιρός οδήγησε τελικά σε πλήρη αρωματική και φαινολική ωρίμανση, διότι επέτρεψε τον όψιμο τρύγο των μαύρων σταφυλιών, την κατάλληλη στιγμή! Στις 28/9. ενώ μέχρι τώρα ο τρύγος δεν ξεπερνούσε τις 18/9, λόγω των βροχών. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικής ποιότητας ώριμα μαύρα σταφύλια, χωρίς ούτε μία σάπια ρώγα. Το ίδιο επίσης αποτέλεσμα προέκυψε και για τα άσπρα σταφύλια, που τρυγήθηκαν νωρίτερα, στις 17/9.
Ακόμα νωρίτερα στις 26/8 τρύγησα τα πρώιμα, chardonnay, merlot και μαλαγουζιά, που λόγω της πρωιμότητάς τους είναι λιγότερο εκτεθειμένα στις φθινοπωρινές βροχές. Αυτά έχουν προορισμό να γίνουν κόκκινο γλυκό κρασί και θα είναι η πρώτη μου προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.
Βέβαια με την ξηρασία κάποιες ποικιλίες υπέφεραν πολύ, όπως το ξενόφερτο cabernet sauvignon, που είχε μειωμένη παραγωγή. Ενώ το προσαρμοσμένο στην περιοχή μας Παπαδ΄κό την αψήφησε εντελώς, ρούφηξε σαν σφουγγάρι την πρωινή δροσιά και έφτασε σε υψηλή παραγωγή.
Τώρα στα άσπρα σχεδόν ολοκληρώνεται το θαύμα της ζύμωσης, ενώ στα μαύρα βρίσκεται περίπου στην αρχή, με ευνοϊκά χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, που είναι 20 με 25 βαθμούς Kελσίου.
5 Οκτωβρίου 2017, Δάσος Χαϊδαρίου