ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Τραπεζικά καταστήματα: Συρρίκνωση “δίχως αναισθητικό”

Η συρρίκνωση των υποκαταστημάτων των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, αλλά και του προσωπικού τους, έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Την ίδια ώρα, τα συγκριτικά στοιχεία με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες δεν δικαιολογούν το “μαχαίρι” που έχουν πάρει οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, με δικαιολογία την ψηφιοποίηση.

Το 2021 στο Χαϊδάρι έκλεισε το υποκατάστημα της Πειραιώς στην Κερασούντος, ενώ είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια λουκέτα σε άλλες τράπεζες. Αν θεωρήσουμε ότι το μέλλον δείχνει η κατάσταση στην Αγία Βαρβάρα, τα πράγματα είναι μαύρα: Δεν έχει μείνει εκεί ούτε ένα κατάστημα οποιασδήποτε τράπεζας, αλλά και ούτε ένα ΑΤΜ! Οι άνθρωποι που δεν επαφή ή εξοικείωση με το ίντερνετ και οι ηλικιωμένοι ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα, είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία της ΟΤΟΕ:

Το 2020 ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 2.888 κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα (με τόσες γεωγραφικές και άλλες ιδιομορφίες…) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα ανά 6.298 κατοίκους.

Αλλά και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε μείωση, αναλογικά με τον πληθυσμό, έναντι αύξησης στην Ευρωζώνη στο ίδιο διάστημα! Έτσι, το 2019 είχαμε στην Ελλάδα 63,4 ΑΤΜ ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 90,17 στην Ιταλία, 98,29 στη Γαλλία, 119,93 στη Γερμανία, 171, 96 στην Αυστρία (πηγή συγκριτικών στοιχείων: Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή – ΕΒΑ).

Επίσης, στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας σε 185. Παρόλα αυτά, το 2020 από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας αποχώρησαν 4.538 εργαζόμενοι, ενώ όπως θα δούμε, τα προγράμματα “εθελούσιας” συνεχίζονται.

Στόχος, όπως υποστηρίζεται από τις τράπεζες, είναι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ακόμη κι αν θέτει στο περιθώριο χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα: Μόλις το 37% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για τραπεζικές συναλλαγές, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 57% (Eurostat).

Ειδικά στην επαρχία η κατάσταση είναι απελπιστική. «Πώς θα κρατήσουμε κόσμο και επιχειρήσεις στην επαρχία όταν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μια τράπεζα;». Το ερώτημα αυτό έθεσε προς κάθε αρμόδιο το προεδρείο της ΚΕΔΕ, αφού ενημερώθηκε για το κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων σε πολλούς Δήμους.

Στο μεταξύ οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι τράπεζες πιέζουν για εφαρμογή των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, με στόχο την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου τους και τη μείωση προσωπικού. Μόνο στην Πειραιώς υπάρχει η πρόβλεψη για απομάκρυνση πάνω από 2.200 εργαζόμενων έως το τέλος του 2022, καθώς και το κλείσιμο 135 καταστημάτων σε όλη την επικράτεια (από 505 θα μειωθούν σε 430). Που σημαίνει και λιγότερα ΑΤΜ για εξυπηρέτηση πελατών.

«Οι τράπεζες, με “ούριο” άνεμο από την τροποποίηση της νομοθεσίας περί απολύσεων, προχωρούν σε απολύσεις ομαδικού χαρακτήρα επικαλούμενες τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Κάθε φορά που κλείνει ένα κατάστημα, οι εργαζόμενοι εκβιάζονται και όσοι δεν αποχωρήσουν “εθελούσια”, απολύονται» τονίζει η Ειρήνη Πλιάτσικα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button