ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ζητούν παραίτηση Γιλντιρίμ λόγω offshore των γιων του – Σάλος και σε Ολλανδία

Την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ζήτησε η τουρκική αντιπολίτευση, μετά την αποκάλυψη ότι οι δύο γιοι του είναι ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιρειών με έδρα τη Μάλτα, μέσω των οποίων μειώνουν τα φορολογικά τους βάρη. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι γιοι του δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, ως εκ τούτου «κάνουν δουλειές σε όλο τον πλανήτη και έχουν συμβόλαια και εταιρείες σε όλο τον πλανήτη».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του αντιπολιτευόμενου CHP, Μπουλέντ Τεζκάν, υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι νομικό αλλά ηθικό. «Από νομικής σκοπιάς δεν είναι αδίκημα, αλλά είναι λάθος από ηθικής σκοπιάς. Η χώρα χρειάζεται χρήματα», είπε, προσθέτοντας ότι «το πρώτο και μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός τώρα είναι να παραιτηθεί». Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι ένας από τους γιους του έχει τιμηθεί με βραβείο που πιστοποιεί ότι πλήρωσε περισσότερους φόρους από οποιονδήποτε άλλο φορολογούμενο στην Κωνσταντινούπολη, βραβείο ωστόσο που ενδεχομένως λέει λιγότερα για τον υιό του πρωθυπουργού και περισσότερα για την αδυναμία της τουρκικής φορολογικής διοίκησης.

Οι πολιτικές επιπτώσεις των Paradise Papers, της νέας διαρροής 13 εκατομμυρίων εγγράφων από φορολογικούς παραδείσους, είναι ιδιαίτερα έντονες στην Ολλανδία, τον υπ’ αριθμόν 1 φορολογικό παράδεισο για αμερικανικές πολυεθνικές. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι αμερικανικές πολυεθνικές, όπως η ΝΙΚΕ, χρησιμοποιούν μια ειδική μορφή ολλανδικής εταιρείας στην οποία εισρέουν τα κέρδη τους από όλη την Ευρώπη και δεν φορολογούνται ούτε από τις χώρες στις οποίες έγιναν οι συναλλαγές, ούτε από την Ολλανδία, ούτε από τις ΗΠΑ. Μετά τη διεθνή κατακραυγή, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα ελέγξει εκ νέου 4.000 ειδικές φορολογικές συμφωνίες που έχει συνάψει με πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Πηγή: Καθημερινή

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button