Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντάει στο “Χαϊδάρι Σήμερα” για τα επεισόδια στον Σκαραμαγκά
Με αφορμή την oλοήμερη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά και τις συλλήψεις που ακολούθησαν, το «Χαϊδάρι Σήμερα» απευθύνθηκε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όπως είχαμε γράψει, η κυβέρνηση επιδίωξε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη μεταφορά στο Χαϊδάρι αριθμού προσφύγων από το κολαστήριο της Μόριας στη Λέσβο. Με βάση την αριθμητική του Υπουργείου, στον Σκαραμαγκά χωρούν περίπου 1.000 πρόσφυγες ακόμη.
Το ερώτημα που θέσαμε ήταν: «Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο σχετικά με το πρόβλημα της εύρυθμης λειτουργίας του camp Σκαραμαγκά;». Εκπρόσωπος του Υπουργείου, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας έδωσε την εξής απάντηση:
«Ήταν μια προσπάθεια βελτίωσης της διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας για τους εργαζομένους. Αυτή η προσπάθεια έγινε και είχε κυρίως την έννοια ότι μεταφέρουμε ανθρώπους που μένουν στους οικίσκους πολύ αραιά. Ουσιαστικά κάνουμε συμπτύξεις, έτσι ώστε να βρεθούν κενές θέσεις περισσότερες και ομαδοποιημένες, δηλαδή να έχουμε άδειο οικίσκο προκειμένου να φιλοξενήσει μια οικογένεια.
Αυτό το κάνουμε στη Δομή Σκαραμαγκά δεδομένου ότι έχει πολύ λιγότερο κόσμο από τη δυναμικότητά της. Χωράει περίπου 3.200 θέσεις και αυτή τη στιγμή μένουν 1.500-1.800 άτομα. Δηλαδή οργανώνουμε τον χώρο ώστε να μην είναι απλωμένοι, αλλά να έχουμε κενά σπιτάκια για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε στη συνέχεια. Η παρουσία της Αστυνομίας σε αυτή τη διαδικασία είναι συνηθισμένη. Κάθε φορά είναι παρούσα για παν ενδεχόμενο».
Ζητήσαμε από τον συνομιλητή μας κάποιες διευκρινίσεις:
– Κάθε πότε γίνονται τέτοιου είδους έλεγχοι στις δομές φιλοξενίας προσφύγων;
Γίνονται ανά κάποια διαστήματα. Όταν γίνονται συμπτύξεις, ανακατατάξεις, διαρθρώσεις σε τέτοιες δομές, πρέπει να υπάρχει μια επιτήρηση. Είναι δηλαδή η Αστυνομία εκεί παρούσα για λόγους επιτήρησης.
– Συνεπώς μάς λέτε πως έγιναν συμπτύξεις και γι’ αυτό το λόγο πήγε εκεί η Αστυνομία.
Η Αστυνομία πήγε για λόγους ασφαλείας, για να έχει εποπτικό ρόλο, τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν ομαλά.
– Τελικά την επόμενη μέρα (12/9) στη δομή Σκαραμαγκά έφτασαν 400 πρόσφυγες από τη Μόρια της Μυτιλήνης, που πλέον θα φιλοξενούνται εδώ. Θα έρθουν και άλλοι;
Αυτό δεν το γνωρίζω. Υπάρχει προγραμματισμός και αναλόγως με τις δυνατότητες θα γίνουν κάποιες μεταφορές προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα.
– Πώς σχολιάζετε τις δύο συλλήψεις προσφύγων για οπλοκατοχή, που έγιναν μέσα στη Δομή κατά τη συγκεκριμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ;
Αυτά τα περιστατικά παίρνουν κανονικά το δρόμο της Δικαιοσύνης. Δεν έχουμε κάτι να πούμε γι΄ αυτό. Για οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες
– Την ίδια μέρα εντοπίστηκαν και κάποιοι που έμεναν παράνομα στη δομή αφού δεν είχαν τα νόμιμα έγγραφα. Τελικά δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη και μπορεί οποιοσδήποτε να διανυκτερεύσει εκεί;
Είναι κάτι που εντάσσεται και αυτό στην παραβατική συμπεριφορά. Υπάρχουν άνθρωποι που αποκλίνουν και σε αυτούς ακολουθείται η διαδικασία. Βρέθηκαν κάποιοι που δεν ήταν καταγεγραμμένοι και απομακρύνθηκαν.
“Καίγονται” για μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα
Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Κομισιόν και η ελληνική κυβέρνηση επείγονται να μετακινήσουν πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα, καθώς μια μαζική επίθεση Ρώσων, Ιρανών και συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ θα μπορούσε να εκτοπίσει έως 800.000 ανθρώπους. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελλληνικές αρχές και η ΕΕ είναι το πώς θα επιτευχθεί η ραγδαία μείωση των εγκλωβισμένων επί μήνες στα hot spot των νησιών του Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό στρέφονται τα βλέμματα στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων Σκαραμαγκά, που μπορεί να δώσει λύσεις.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για όπλα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά