ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πετυχημένα παρά τις αντίξοες συνθήκες τα φετινά Καραισκάκεια

Στη Μάχη του Χαϊδαρίου, ένα από τα πολεμικά επεισόδια της Επανάστασης του 1821, ξεχώρισε η μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Ο σύλλογος Θεσσαλών Χαϊδαρίου, πιστός στην ιστορία και τις παραδόσεις, συνδιοργανώνει με το Δήμο τα Καραϊσκάκεια, αναπαριστώντας το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός.

Παρότι η βροχή του περασμένου Σαββάτου δεν βοήθησε τη διεξαγωγή της φετινής γιορτής, το ηθικό του εθνικοτοπικού μας συλλόγου, δεν πτοήθηκε. Η εκδήλωση μεταφέρθηκε από την πλατεία Καραϊσκάκη (Δημαρχείου) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, όπου παραβρέθηκε αρκετός κόσμος.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο άγαλμα του ήρωα του 1821 που κοσμεί την πλατεία. «Αθάνατος» φώναξαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων.

Ο μοναδικός με τον τίτλο του Αρχιστρατήγου

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου, Κώστας Τσιώρας, τόνισε πως αυτή η μεγάλη προσωπικότητα έχει μια λαϊκή αποδοχή που δεν κανένας άλλος από όλους τους καπεταναίους του 1821. Είναι ο μοναδικός που τον ονόμασαν Αρχιστράτηγο. Ο Καραϊσκάκης είναι ο φωτεινός οδηγός και δεν είναι τυχαίο πως όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται πανελλαδικά προς τιμήν του και κυρίως στη Θεσσαλία, έχουν αυτόν τον χαρακτήρα.

Η Μάχη στο Χαϊδάρι των δέκα κατοίκων

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος θεώρησε πως αυτή η εκδήλωση, που γίνεται κάθε χρόνο και προετοιμάζεται για πάρα πολύ καιρό, αναδεικνύει τη Μάχη του Χαϊδαρίου και την προσωπικότητα του Καραϊσκάκη. Για το Χαϊδάρι είναι πολλή σημαντική αυτή η εκδήλωση γιατί τιμάται ο Καραϊσκάκης αλλά και άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι ήρωες, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες πήραν μέρος στην Επανάσταση. Γιατί για να πετύχει η επανάσταση χρειάστηκαν χιλιάδες απλοί άνθρωποι αγράμματοι, που ζούσαν στα βουνά ή οπουδήποτε αλλού ξεκομμένοι από την ενημέρωση. Αλλά έχοντας το πάθος για τη λευτεριά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, θυσίασαν τα πάντα. Δεν κάθισαν ήσυχα, σε αντίθεση με κάποιους κοτζαμπάσηδες και πρόκριτους. Κατάφεραν μετά από 400 χρόνια σε κάτι που φαινόταν αδιανόητο τότε, να μπορέσουν να ξεσηκώσουν όλον τον κόσμο, έτσι ώστε από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα να υπάρχει δυνατός ξεσηκωμός, για να φτάσουμε στην απελευθέρωση της χώρας μας. Η Μάχη του Χαϊδαρίου έγινε από 6-8 Αυγούστου 1826. Εκείνη την εποχή το Χαϊδάρι είχε μόλις δέκα κατοίκους. Αυτή η μάχη ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της Επανάστασης γιατί έδειξε ότι μια μικρή δύναμη μπορεί να τα βάλει με έναν πανίσχυρο αντίπαλο. Ο τουρκικός στρατός είχε σημαντικές απώλειες και αυτό συνέβαλε στην καθυστέρηση της κατάληψης της Ακρόπολης.

Η πόλη μας είναι ποτισμένα από αίμα ηρώων

Ο Δήμος μας εδώ και πολλά χρόνια τίμησε και τιμά όλους τους ήρωες που πήραν μέρος στη Μάχη του Χαϊδαρίου. Ο κεντρικός μας δρόμος είναι η Στρατάρχου Καραϊσκάκη, λίγο πιο πάνω είναι η οδός Φαβιέρου, σε άλλα σημεία οι οδοί Κριεζώτου και Περραιβού, που ήταν οπλαρχηγοί σε αυτή τη μάχη. Κλείνοντας τόνισε πως τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία μας, μια που τα χώματα της πόλης μας είναι ματωμένα από εκατοντάδες θύματα αυτής της μάχης. Μαζί με το μαρτυρικό Στρατόπεδο και τους ήρωες σε μια άλλη στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, κάνουν το Χαϊδάρι να έχει μια σημαντική θέση στις ηρωικές πόλεις της χώρας μας.

Η αθυροστομία του τον έκανε ξεχωριστό

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη», Στέφανος Κούτρας, ξεκίνησε ως εξής: «Οι νεοέλληνες παλεύουμε να φύγουμε από τα μνημόνια και οι πρόγονοι μας αγωνίζονταν για το υπέρτατο αγαθό, που είναι ένα και μοναδικό, η ελευθερία. Άρα μας τιμάει που ήρθαμε εδώ να τιμήσουμε έναν ήρωα, γιατί αποδεικνύεται πως υπάρχει πνευματική ωριμότητα», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ανέφερε πως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι μια μορφή-σύμβολο του ασυμβίβαστου αγώνα. Κατηγορήθηκε από πολλούς γιατί ένα από τα πολλά ταλέντα του ήταν η αθυροστομία του. Αυτό όμως τον καταδείκνυε ως ξεχωριστό, γιατί ήταν ανατρεπτικός. Στο παρόν και στο μέλλον, έχουμε ανάγκες από Καραϊσκάκηδες και η Μάχη του Χαϊδαρίου είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη σύγχρονη ιστορία. Κατά την άποψή του, καλό είναι όλο αυτό το κομμάτι να περάσει και στην εκπαίδευση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναδείξει την τοπική ιστορία και να διδάσκεται στα σχολεία. Ο Καραϊσκάκης γιος της μοναχής Ζωής γεννήθηκε στο Μαυρομάτι Καρδίτσας σε μια σπηλιά. Όποιος την επισκεφτεί διαπιστώνει πως είναι κάτι το ξεχωριστό. Στο σημείο εκείνο ο κ. Κούτρας έκρινε πως το συγκεκριμένο κομμάτι του Νομού Καρδίτσας, λόγω της ιστορίας του θα μπορούσε να αναπτυχθεί τουριστικά. Ακόμα υπενθύμισε, πως πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε τη μεταφορά των οστών των απογόνων του Καραϊσκάκη στον τόπο γεννήσεως του.

«Διαφημίζετε την πατρίδα μας με τον καλύτερο τρόπο»

Τελειώνοντας δήλωσε πως αισθάνεται χαρούμενος κάθε φορά που βρίσκεται στο Χαϊδάρι, νιώθει πως είναι μέλος του συλλόγου Θεσσαλών Χαϊδαρίου, αφού γνωρίζει ένα-ένα τα μέλη του προσωπικά. Διαφημίζουν τη Θεσσαλία με τον καλύτερο τρόπο. Η Πανθεσσαλική Στέγη θα συνεχίσει να συνδιοργανώνει μαζί τους δραστηριότητες, γιατί διαφημίζουν την πατρίδα τους και διατηρούν ζωντανή την Ελληνική Ιστορία. «Καλό φθινόπωρο καλή σχολική χρόνια και με αισιοδοξία προχωρούμε στο μέλλον» κατέληξε.

Αμέσως μετά η γραμματέας του συλλόγου, Ελπίδα Βουτσίνου, παρουσίασε γνωστά και άγνωστα στοιχεία από τη βιογραφία του Αρχιστράτηγου.

Ακολούθησε η αναπαράσταση της μύησης στη Φιλική Εταιρεία. Ένα από τα μυημένα μέλη της Φιλικής Εταιρείας ήταν και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Το ρόλο του μυητή είχε ο χοροδιδάσκαλος Σωκράτης Παπάς.

Πετυχημένα παρά τις αντίξοες συνθήκες τα φετινά Καραισκάκεια 1

Προς το τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον τοπικό σύλλογο και τον χορευτικό όμιλο «Αρίων», που έχει έδρα την περιοχή του Κολωνού της Αθήνας. Στους χοροδιδασκάλους των δύο συλλόγων απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι. Σε όλους τους παρευρισκομένους προσφέρθηκε άφθονο τσίπουρο και πλούσια κεράσματα.

Πετυχημένα παρά τις αντίξοες συνθήκες τα φετινά Καραισκάκεια 3

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button