ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΤΕΧΝΗ

“Το στίγμα” – Εικαστική ομαδική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο

Εδώ και δέκα ημέρες στους ιστορικούς χώρους του Αγίου Ισιδώρου και Δάφτσειου «τρέχει» ένα πολύ ενδιαφέρον εικαστικό project με τον τίτλο “ΣΤΙΓΜΑ/STIGMA”. Σήμερα Σάββατο είναι προγραμματισμένες διαλέξεις επιστημόνων στο Αμφιθέατρο του Δρομοκαΐτειου.

Τριανταπέντε εικαστικοί έρχονται σε άμεση επαφή με τα ψυχικά ασθενή άτομα, παρουσιάζοντάς τους έργα τους από τα οποία τα άτομα αυτά θα πρέπει να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Η έκθεση έχει σκοπό να διερευνήσει με ποιο τρόπο η κοινωνική τάξη, το φύλο, η εθνότητα, το χρώμα του δέρματος, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η αρτιμέλεια, η υγεία, η εξωτερική εμφάνιση, το επιβαρυμένο παρόν ή παρελθόν υφαίνουν το πλαίσιο εντός του οποίου κάποιοι άνθρωποι θεωρείται ότι δεν πληρούν τους βασικούς κανόνες κοινωνικής ύπαρξης. Το διακριτικό τους γνώρισμα μετατρέπεται σε καθοριστικό στοιχείο για τη συγκρότηση της ταυτότητας τους, μιας ταυτότητας «φθαρμένης», η οποία και τους τοποθετεί στην κατηγορία των «κάτι λιγότερο από ανθρώπους».

"Το στίγμα" - Εικαστική ομαδική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο 3

Οι εικαστικοί θα συνομιλήσουν καλλιτεχνικά με τους υγειονομικούς της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και ασθενείς των δύο μεγαλύτερων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Επικράτειας, των οποίων η διαφορετικότητα από το «φυσιολογικό» συνεπάγεται τον στιγματισμό τους και ενδεχομένως την περιθωριοποίηση τους.

Την διοργάνωση της σημαντικής έκθεσης έχει η 2η Υ.ΠΕ, ενώ την επιμέλειά της ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός και Κωνσταντίνος Κανταρτζής.

"Το στίγμα" - Εικαστική ομαδική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο 5

Παράλληλα με το εικαστικό κομμάτι διοργανώνονται ημερίδες με την συμμετοχή πανεπιστημιακών, ερευνητών, επιστημόνων. Οι συγκεκριμένες δράσεις προγραμματίζονται για το διάστημα από 10 έως 29 Οκτωβρίου 2023. Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε στις 10 Οκτωβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία, με τα Εγκαίνια της Έκθεσης στους χώρους Άγιος Ισίδωρος και Δάφτσειο.

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Δημήτρης Αληθεινός, Kανέλλα Αράπογλου, Παυλίνα Βαγιωνή, Λυδία Βενιέρη, Στέλλα Βουλγαράκη, Αλέξανδρος Γεωργίου, Ελλάδα Δαμιανού, Farida El Gazzar, Μαρία Ευσταθίου, Ρόζα Ζεϊντάν, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Κωνσταντίνος Κανταρτζής, Στέλλα Καπεζάνου, Κωνσταντίνα Καρλή, Δάφνη Κλάγκου, Μαρίνα Κομπατσιάρη, Παρασκευή Κούκκου, Φίλιππος Κούτρικας, Μαρίνα Κροντηρά, Έλενα Κυρκιλή, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Ρενάτα Μεθενίτη, Mαργαρίτα Μυρογιάννη, Παναγιώτης Νέζης, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άννα Παπαδοπούλου, Σοφία Παπαδοπούλου, Φωτεινή Πούλια, Άννη Ρήγα, Ευτυχία Σγουρού, Ζωή Σκλέπα, Θεόδωρος Σταματογιάννης, Πάνος Φαμέλης, Άννα Φαφαλιού, Έφη Χαλιορή, Κωνσταντίνος Χύτας, Τζίμης Χύτας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button