ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το νο1 τοπόσημο του Αιγάλεω βρίσκεται σε εγκατάλειψη

ΑΙΓΑΛΕΩ Όμορφη Πόλη / Δημήτρης Λαμπροπουλος

Παρότι βρισκόμαστε 16 ημέρες πριν τις Δημοτικές Εκλογές το κλίμα είναι υποτονικό. Καλύπτεται εν μέρει από τις μεγάλες πρόσφατα καταστροφές στη Θεσσαλία και τελευταία με τις εσωκομματικές Εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως εμείς, πιστοί στις δημοσιεύσεις προτάσεων και όχι μόνο σε καταγγελίες, συνεχίζουμε με το Άλσος μας και τι πρέπει να γίνει.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα

* Εκατοντάδες κορμοί, εντός και περιμετρικά του Άλσους από κομμένα δέντρα που δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, εκτός ελάχιστων με ελιές, οι οποίες ως γνωστόν έχουν χαμηλότερη περιβαλλοντική απόδοση σε σχέση με τα δασικά δέντρα.

* Ξεροί και άνυδροι θάμνοι, ακόμη και γύρω από αυτούς τους απαράδεκτους καθιστικούς κυκλικούς ξερότοπους που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν.

*Συστάδες δέντρων αφήνονται να ξεραίνονται χωρίς καμία βοήθεια και στη συνέχεια μοιραία θα κοπούν.

*Το Άλσος, καλώς ή κακώς, επιλέχθηκε ως κλειστός και περιφραγμενος χώρος. Όμως παρόλα αυτά, δεν παρέχει ασφάλεια στους πεζούς. Κατακλύζεται καθημερινά από μηχανές, αυτοκίνητα, ακόμη και βαρέα οχήματα.

*Ηχηρή είναι η απουσία του νερού σε υδάτινες κατασκευές.

*Και τέλος και πιο σημαντικό είναι η έλλειψη υπευθυνότητας και σεβασμού του χώρου.

Νέος σχεδιασμός με στόχο
τη μέγιστη επισκεψιμότητα

Τι λείπει λοιπόν από το άλσος;

*Συνθήκες ασφάλειας.

1. Ωράριο λειτουργίας του Άλσους.
2. Ρητή απαγόρευση στα μηχανοκίνητα
3. Ηλεκτρικοί μηχανισμοί στις πόρτες
4. Νέες πόρτες εκεί που λείπουν.
5. Φύλαξη τη νύχτα.
6. Κλείσιμο ανοικτών φρεατίων
7. Καθορισμός σημείων συγκέντρωσης του πληθυσμού σε έκτακτες φυσικές καταστροφές. Σε περίπτωση σεισμού η οποίων άλλων φυσικών καταστροφών (ο μη γένοιτο.)

* Δενδροφύτευση μέσα και έξω

1. Αντικατάσταση όλων των κορμών με νέα δασικά δέντρα και όχι ελιές. Παραλάβαμε το 1976 πάρκο με 36.000 δέντρα και είναι ζήτημα αν έχουν μείνει τα μισά.
2. Δημιουργία περιφερειακής φύτευσης με αναρριχόμενα φυτά- μπουκαμβίλιες- πικροδάφνες-γιασεμιά κ.λ.π ώστε να αποκτήσει χρώμα ο χώρος.
3. Πλήρης λειτουργία του αυτόματου ποτίσματος με εσωτερικές σωληνώσεις και όχι επιφανειακά λάστιχα.
4. Δημιουργία ανθώνων στους καθιστικούς χώρους.

* Συνέχιση της πλακόστρωσης

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο (εάν υπάρχει) αν όχι με νέο κατόπιν μελέτης.

* Δημιουργία νέας σύγχρονης παιδικής χαράς εντός του άλσους.

Με μοντέρνα και ασφαλή όργανα σε μεγάλο χώρο, ώστε να μπορεί κάθε οικογένεια να την επισκέπτεται.

* Νερό στο Άλσος και σε κάθε ελεύθερο χώρο στο Αιγάλεω

Οι υδάτινες κατασκευές (λιμνούλες σιντριβάνια καταρράκτες) είναι απολύτως απαραίτητα στοιχεία για κάθε ελεύθερο χώρο στο Αιγάλεω και πολύ περισσότερο εντός του Άλσους.

  1. Γιατί επιδρούν ρίχνοντας τοπικά τη θερμοκρασία το καλοκαίρι.
  2. Γιατί το Αιγάλεω δεν έχει παραλιακό μέτωπο.
  3. Γιατί προσελκύουν επισκέπτες από παντού, ενισχύοντας την αγορά και ιδίως τα καταστήματα εστίασης.
  4. Και πιο σημαντικό γιατί οι υδάτινες κατασκευές αποτελούν βασικό στοιχείο της αισθητικής αναβάθμισης ενός χώρου πράγμα πού μας ενδιαφέρει απολύτως όχι μόνο για το Άλσος αλλά και για όλη την πόλη, ώστε να γίνει ελκυστική στους δημότες και να αυξηθεί κατακόρυφα η πολυπόθητη επισκεψιμότητα.

*Εκσυγχρονισμός και εξεύρεση άλλου χώρου για την Υπηρεσία Πρασίνου.

1. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει κατά τη γνώμη μας, να εκσυγχρονίσει κατά το μέγιστο την Υπηρεσία Πρασίνου (σε μηχανήματα και σε τεχνογνωσία, με εκπαίδευση των εργαζομένων) ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα και να μειωθούν στο ελάχιστο οι εργολαβίες, που κοστίζουν στα οικονομικά του Δήμου.
2. Ακόμη πιστεύουμε ότι πρέπει να εξευρεθεί άλλος χώρος εκτός του Άλσους, ώστε ο χώρος αυτός να αποδοθεί στους κατοίκους.
3. Ο νέος αυτός χώρος θα μπορούσε να είναι στην πολύπαθη περιοχή του Ελαιώνα με την ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός πραγματικού φυτωρίου για τις ανάγκες όλων των ελεύθερων δημοτικών χώρων.

Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα επιμέρους θέματα που μπορούν να συγκροτήσουν μία θετική και ουσιαστική λύση για το άλσος της πόλης μας.

Σίγουρα χρειάζονται χρήματα. Όμως όλα γίνονται με διεκδίκηση και αγώνα, με φαντασία και στόχο, με την ουσιαστική συμμετοχή (Δήμου δημοτών και εργαζομένων)

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button