ΑΡΘΡΑ

Το “μοντέρνο” όπλο των ελίτ απέναντι απέναντι σε κοινωνικά κινήματα και θεσμικές δομές

Κώστας Ασπρογέρακας
Κώστας Ασπρογέρακας

Το σύγχρονο «όπλο» που έχουν προσθέσει οι «Ελίτ» στη φαρέτρα τους είναι οι «στρατηγικές νομικές αγωγές έναντι στην συμμετοχή του κοινού» (SLAPP). Η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, των κοινωνικών κινημάτων, ακόμη και θεσμικών φορέων (Δήμοι – Δημοτικοί Σύμβουλοι), βρίσκεται κάτω από την «δαμόκλεια σπάθη», των πιο πάνω εκφοβιστικών συστηματικών αγωγών, κομματιών της «Ελίτ» που διαφεντεύουν και σιγοντάρονται βέβαια απ΄ τις Κυβερνήσεις που τις εξυπηρετούν (ελεύθερες αγορές, που με την μπαγκέτα τους και το αόρατο χέρι τους ρυθμίζουν τα πάντα, για το δικό τους και μόνον όφελος).

Έτσι το μόνο που αποδέχονται είναι η συμμετοχή αντιπροσώπων από φορείς που ασπάζονται τις ίδιες πολιτικές προτεραιότητες των «Ελίτ». Οι πιο πάνω αγωγές στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα «πληρώσουν» όσοι – όσες έχουν διαφορετική πολιτική άποψη και έκφραση.

Ο συνήθης κανόνας και η τακτική τους είναι ότι συκοφαντούνται από δημόσιες ομιλίες, διαμαρτυρίες, κριτική, σχολίων σε μπλοκ, αναφορές για ανάρμοστες συμπεριφορές αξιωματούχων, η συγκέντρωση υπογραφών για οποιοδήποτε αίτημα κλπ. Τα παραδείγματα είναι πολλά, για τα οποία ο κόσμος δεν έχει καμιά πληροφόρηση.

Έτσι γίνεται σε Κεφαλονιά, Άγραφα, Μάνη, Τήνο, Σύρο (ο όμιλος «ΟΝΕΧ», έχει ασκήσει 3 τέτοιες αγωγές κατά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, για συκοφαντική δυσφήμηση, διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη ζητώντας 3 εκατομμύρια ευρώ!).

Η εταιρία «WRE ΕΛΛΑΣ”, έχει ασκήσει τέτοια αγωγή κατά του Δημοσιογράφου Τ. Σαραντή (Εφ. Συντ/κτών). Επίσης μηνύσεις και αγωγές, απ΄ την πιο πάνω εταιρία εναντίον του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβασιάς, για την «αντίθεσή» τους, και την κατάθεση προσφυγών ακύρωσης επένδυσης της στον αιολικό σταθμό στα Κουλέντια του Δήμου Μονεμβασιάς (βλ. για τα παραπάνω, εκτεταμένα ρεπορτάζ, στον «Δρόμο της Αριστεράς» 29/1/22 σελ. 14 και Εφημ. Συντ. 5,6,/2/22 σελ. 61).

Για να έλθουμε στα «δικά» μας. Με τον «καλπασμό» με τον οποίο βαδίζουν οι «Ελίτ» και οι εκπρόσωποί τους, δεν θα ήταν παράξενο και απίθανο ν΄ αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον αντίστοιχη συμπεριφορά για την «Προσφυγή» μας στο Σ.τ.Ε, που αφορά την διεκδίκηση του πρώην Hot Spot στον Σκαραμαγκά απ΄ τον Δήμο μας, αφού «βαφτίστηκε» σε οικόπεδο και πουλήθηκε ως τέτοιο, ενώ αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μπαζωμένη θάλασσα, που σύμφωνα με τον Α.Κ. είναι «κοινόχρηστος και κοινόκτητος χώρος, εκτός συναλλαγής», πράγμα που δεν επιδέχεται την οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Όμως η «βάφτισή» του ως οικόπεδο και πώλησή του ως τέτοιου, μπορεί να θεμελιώσει κατηγορία υποθετικά κατά του Δημάρχου και των δημ. συμβούλων, ότι με την «προσφυγή» τους και τις όποιες άλλες, πιθανές, διεκδικήσεις του χώρου, από κινήματα πολιτών – δημοτών, συκοφαντούν, και προκαλούν ζημιά και ηθική βλάβη τόσον στον επενδυτή όσον και στη επένδυση.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι επιτακτική η ετοιμότητα και επαγρύπνηση μας, γιατί τα «δύσκολα» επίκεινται και κάθε εξέλιξη σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών διαφαίνεται δυσοίωνη στον ορίζοντα.

Εκτός και εάν με Κυβερνητική «βούλα», καταργηθούν αναδρομικά τα πιο πάνω άρθρα του Α.Κ., και στις δικές μας αντιρρήσεις – αιτιάσεις, αντιταχθεί μια «καινούργια νομιμότητα», μπροστά στην οποία θα πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και ν΄ αποδεχτούμε τα τετελεσμένα ως «πειθήνιοι υπήκοοι», για τα οποία, πιστεύω, ότι κανένας μας δεν θα νιώθει ευτυχής και ικανοποιημένος.

Υ.Γ. Αποφασιστικό ανάχωμα σ΄ όλες τις παραπάνω ενέργειες και έργα των «Ελίτ», μπορεί ν΄ αποτελέσει και μόνον, η γνήσια ειλικρινής λαϊκή βούληση, που σήμερα είναι υποταγμένη, φοβισμένη, διασπασμένη και προσανατολισμένη μονάχα σε κάποια «ψίχουλα» που της πετάει όχι μια αληθινή οικονομία, αλλά ένας άθλιος «οικονομισμός», στον οποίο, και μόνον, προσβλέπει και ορκίζεται. Γιατί διαφορετικά, θα ήταν δύσκολο έως αδύνατο οι «Ελίτ», και σύμφωνα με τα δικά τους πάντοτε συμφέροντα, όταν νιώθουν ότι κινδυνεύουν, να διορίζουν τους διάφορους Ντράγκι, Μακρόν, Παπαδήμους κ.ά. στο τιμόνι κάθε χώρας, ώστε να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Γιατί, όπως έλεγε ο υπουργός Οικονομικών της ανατραπείσας με τα όπλα σοσιαλιστικής Κυβέρνησης Αλιέντε στη Χιλή: «Μπορεί ο καπιταλισμός να φαίνεται ότι είναι το καλύτερο σύστημα, αλλά έχει θέσεις μονάχα για ελάχιστους γι΄ αυτό θα πρέπει να κινήσουμε για το άλλο σοσιαλιστικό σύστημα, έστω και με το ποδήλατο».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button