Το Χαϊδάρι γίνεται δειλά δειλά τουριστικός προορισμός
Μπορεί το Χαϊδάρι να γίνει τουριστικός προορισμός; Σίγουρα ναι, αφού έχει τα προσόντα! Έχει αξία αυτό; Επίσης σίγουρα ναι, αφού ο τουρισμός είναι ένας πόλος ανάπτυξης που μπορεί να φέρει στην πόλη δουλειές και εισοδήματα. Κάποια “σκιρτήματα” στον τομέα αυτό είναι ορατά, χρειάζεται όμως όραμα και δουλειά, τόσο από τη μεριά του κράτους όσο και από τον Δήμο και την τοπική επιχειρηματικότητα.
Το “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει ασχοληθεί και πάλι με το θέμα αυτό. Η σημερινή μας αναφορά έχει σαν αφορμή έναν κατάλογο βασισμένο στις προτιμήσεις των επιβατών της Uber, με προορισμούς “που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για μελλοντικές περιπετειώδεις αποδράσεις”. Στις πρώτες θέσεις φιγουράρει ο “Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους” στο Χαϊδάρι.
Ήδη, λοιπόν, αναφερθήκαμε σε ένα πολύ σημαντικό τουριστικό “προϊόν” της πόλης μας, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε όλη την Αθήνα και -καθόλου τυχαία- χρησιμοποιείται σαν τόπος δραστηριοτήτων ξένων διπλωματικών αποστολών. Αξίζει και με το παραπάνω να μπει ο Διομήδειος Κήπος στους ξένους τουριστικούς χάρτες.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, από τη μεριά της, οργάνωσε φέτος για δεύτερη φορά φθινοπωρινή περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Μονής Δαφνίου και του Ιερού της Αφροδίτης και ακολούθησε αρκετός κόσμος. Αποτελεί σημαντική εξέλιξη η ενεργοποίηση της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ξεκίνησε πέρυσι με την πολύ σημαντική παρέμβαση του ανοίγματος στο κοινό του Ιερού της Αφροδίτης.
Το Χαϊδάρι διαθέτει πια δύο επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, και οι δύο μέσα σε ένα από τα πιο όμορφα δάση της Αττικής, στην Κοιλάδα του Δαφνιού.
Αυτοί οι δύο πόλοι στα άκρα της όμορφης Κοιλάδας θα μπορούσαν αν ενώνονται με ένα περιηγητικό μονοπάτι, που… δεν είναι άλλο από την αρχαία Ιερά Οδό! Γιατί να μην περπατούν οι επισκέπτες πάνω στο ίχνος του πανάρχαιου δρόμου, μέσα σε ένα χαρακτηριστικό αττικό τοπίο;
Δυστυχώς το εν λόγω μονοπάτι της Ιεράς Οδού απλά… δεν υπάρχει. Είναι ακριβώς αυτό που έχει προτείνει ο μελετητής Αλέξανδρος Μποφίλιας. Δηλαδή ένα χωμάτινο πεζοπορικό μονοπάτι ή και μονοπάτι ποδηλασίας, το οποίο θα ακολουθεί πιστά την πιθανολογούμενη ή εντοπισμένη θέση-πορεία του αρχαίου οδοστρώματος της Ιεράς Οδού, από τη Μονή Δαφνίου έως τη Λίμνη Κουμουνδούρου. Πιο αναλυτικά η πρόταση στο άρθρο Ένα υπέροχο μονοπάτι πλάι στην αρχαία Ιερά Οδό – Η πρόταση Μποφίλια “σηκώνει” ψηλά το Χαϊδάρι.
Αξίζει στο σημείο αυτό να πούμε ότι σηματοδοτήθηκε στο Ποικίλο Όρος μονοπάτι προς τα Ταμπούρια των Αγωνιστών του ’21. Επίσης έγινε ανάλογη εργασία προς το Σπήλαιο του Πανός, στο Όρος Αιγάλεω. Και τα δύο με πρωτοβουλία των “Φίλων της Φύσης”.
Ασφαλώς, πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός μπορεί να είναι και ένα μουσείο στο Μπλοκ 15, το Άουσβιτς της Ελλάδας.
Κίνηση εξωτερικών επισκεπτών θα φέρει και η αύξηση των εργασιών του ναυπηγείου Σκαραμαγκά. Πριν από χρόνια κάποια ξενοδοχεία στην περιοχή χρησιμοποιούνταν σαν καταλύματα από επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων του ναυτιλιακού κλάδου.
Το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό στην Αθήνα με περισσότερες από 7 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις μη κατοίκων στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Η περιοχή μας έχει τις δυνατότητες να προσελκύσει το ενδιαφέρον μερικών από αυτούς, που ψάχνουν και εναλλακτικούς προορισμούς. Κερδισμένα μπορούν να βγουν κάποια ξενοδοχεία (μέσα στο πράσινο είναι τα περισσότερα και 7-8 χιλιόμετρα από το κέντρο), τα καταστήματα εστίασης, αλλά και η βραχυχρόνια μίσθωση.
Το παρόν άρθρο δεν έχει βέβαια φιλοδοξίες εξαντλητικής παρουσίασης του θέματος. Θα χαιρόμασταν να φιλοξενήσουμε τις απόψεις ανθρώπων του χώρου του τουρισμού.
Μ.Χ.
………………..
Σημαντική αύξηση της ζήτησης για περιπέτεια από τους ταξιδιώτες
Βασισμένη στις προτιμήσεις των επιβατών της, η Uber έχει συντάξει έναν κατάλογο με τους πιο δημοφιλείς «αντιδημοφιλείς» προορισμούς, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για μελλοντικές περιπετειώδεις αποδράσεις.
Η «Αψίδα του Γαλερίου» στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών της Uber, ακολουθούμενη από το «Νεκροταφείο Τρένων» στην Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης, το «Θέατρο της Επιδαύρου» στην Παλαιά Επίδαυρο, το «Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού» στην Σπάρτη και τον «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» στο Χαϊδάρι.