ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

“Στα μαχαίρια” Χαλυβουργική – Δήμος Ελευσίνας

Οι υψικάμινοι της Χαλυβουργικής έσβησαν το 2013 σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες. Ταυτόχρονα έμειναν στον αέρα χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (το 2018, εκτός από τα 32 εκατ. ευρώ που χρωστούσε στη ΔΕΗ είχε και οφειλές πάνω από 434 εκατ. ευρώ στις τράπεζες). Από τον “χορό” των διεκδικητών χρεωστούμενων δεν λείπε και ο Δήμος Ελευσίνας, στην επικράτεια του οποίου βρίσκεται το εργοστάσιο. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό του χρέους ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ (συν τις προσαυξήσεις).

Σε δικαστική προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών της εταιρείας κατά του Δήμου κατά της επιβολής δημοτικών φόρων και τελών για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και για το πρώτο εξάμηνο του 2021, αναφέρεται δημοσίευμα της στήλης dark room (newmoney.gr) και είναι κατατοπιστικό:

-Σε χαρά των δικηγόρων έχει εξελιχθεί η κόντρα μεταξύ του δήμου Ελευσίνας και της Χαλυβουργικής, σχετικά με οφειλές κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ για δημοτικά τέλη και φόρους του παρελθόντος. Αυτή η… κολόνια κρατάει χρόνια καθώς η εταιρεία της οικογένειας Αγγελόπουλου, στερούμενη πλέον κάθε άλλης δραστηριότητας, έχει επιδοθεί σε αγώνα για την αμφισβήτηση των χρεώσεων, ενώ από την άλλη πλευρά ο δήμος Ελευσίνας προσπαθεί να εισπράξει όσα θεωρεί ότι του οφείλονται. 

Ειδικότερα, η εταιρεία άσκησε στο παρελθόν ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών δύο προσφυγές κατά του δήμου Ελευσίνας, κατά της επιβολής δημοτικών φόρων και τελών για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Επί της πρώτης εκ των προσφυγών δημοσιεύτηκαν το 2022 αποφάσεις με τις οποίες απορρίφθηκαν οι προσφυγές της Χαλυβουργικής ως προς τα κονδύλια των δημοτικών τελών ύψους 924.662,91 ευρώ και 912.078,90 ευρώ αντιστοίχως, ενώ έγιναν δεκτές οι προσφυγές ως προς τα κονδύλια του δημοτικού φόρου ύψους 75.035,62 ευρώ και 110.325,91 ευρώ αντιστοίχως.

Το Δικαστήριο έκρινε δηλαδή, ότι η εταιρεία οφείλει τα ποσά των δημοτικών τελών, αλλά ότι δεν οφείλει προς τον δήμο τα δύο κονδύλια του δημοτικού φόρου.

Έτσι, το 2023, κατόπιν σχετικής εντολής του δήμου, ασκήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας αιτήσεις αναιρέσεως. Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφό του δήμου «οι υποθέσεις αυτές κρίνονται ως μείζονος σημασίας για τα συμφέροντα του δήμου καθώς το αντικείμενο της διαφοράς ανέρχεται σε 75.035,62 ευρώ για την πρώτη εξ αυτών και σε 110.325,91 ευρώ για τη δεύτερη εξ αυτών». Μάλιστα, οι δύο αιτήσεις αναιρέσεως έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στις αρχές Οκτωβρίου ενώπιον του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας. Όπως αντιλαμβάνεστε όλες αυτές οι νομικές ενέργειες απαιτούν την επιστράτευση δικηγόρων, οι αμοιβές των οποίων ξεκινούν κατά περίπτωση από τις 3.000 ευρώ και φτάνουν να ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x