ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

Τι σημαίνει για κράτος και Δήμους ο ψηφιακός μετασχηματισμός;

γράφει ο Δημήτρης Γιαννακούρος *

Ζούμε στην εποχή της επιτάχυνσης. Επιτάχυνση σε παραγωγή και κατανάλωση, επιτάχυνση στη μάθηση και στη γνώση, επιτάχυνση στα μέσα μεταφοράς υλικού και πληροφορίας. Επιτάχυνση και στην παραγωγή εφαρμογής γνώσης για πρακτικούς σκοπούς, δηλαδή της τεχνολογίας.

Οι αλλαγές αυτές, που στο σύνολό τους αποκαλούνται «ψηφιακός μετασχηματισμός», θα προκληθούν από την επιτάχυνση των αλλαγών σε βασικούς τομείς της τεχνολογίας, που με τη σειρά τους θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής ενός μεγάλου ποσοστού των κατοίκων της Γης.

Οι εξελίξεις στο πεδίο των κινητών επικοινωνιών, όπως πχ το 5G, οι εξελίξεις στην στατιστική και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, όπως πχ η προοδευτική ανάλυση δεδομένων και τα υψηλής ακρίβειας μοντέλα πρόγνωσης, ο γενικός αποκεντρωτισμός των δομών δικτύου και οι εξελίξεις στην κρυπτογράφηση, πχ το BLOCKCHAIN και άλλες παράλληλες εξελίξεις, θα δοκιμάσουν της βασικές αρχές που οικοδόμησαν την κοινωνία μας και οι αποφάσεις που θα παρθούν θα παίξουν κομβικό ρόλο στην τελική κατεύθυνση της εξέλιξης της ανθρωπότητας.

Στα επόμενα χρόνια, το πολιτικό σύστημα και ο κόσμος που το «επανδρώνει» θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις που επηρεάζουν τις βασικές αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτές οι αποφάσεις θα καθορίσουν την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το κράτος και τους Δήμους;

Σημαίνει ότι οι πολίτες δεν δεσμεύονται αποκλειστικά με brands, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς όσον αφορά τις μεταξύ τους προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Σημαίνει ότι επικοινωνούν με οποιοδήποτε χαμηλού κόστους μέσο, αλλά πάντα με ψηφιακή νοοτροπία, όπου η ποιότητα αλληλεπίδρασης έχει μεγαλύτερη σημασία από την απλή επικοινωνία. Επίσης οι πολίτες απαιτούν νέες εμπειρίες και μεγαλύτερη πρόσβαση σε διαχειρίσιμες εφαρμογές και συστήματα που προσφέρουν άμεση εξυπηρέτηση, διαφάνεια και αποδεκτό ποσοστό απόδοσης για τους φόρους που πληρώνουν. Πχ οποιαδήποτε αίτηση μπορεί να υποβάλλεται μέσω smartphone, η πληρωμή εκτελείται μέσω του ολοκληρωμένου λογιστικού συστήματος και η άδεια μεταφέρεται αυτόματα στο απαραίτητο τμήμα για αναθεώρηση χωρίς πρόσθετα βήματα ή χειρωνακτικές παρεμβάσεις.

Μιλάμε για καθυστέρηση μερικών λεπτών αντί για μηνών, με ελάχιστο κόστος. Μιλάμε για ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες χαμηλού κόστους που περνάνε στην πραγματική οικονομία ως χαμηλοί δημοτικοί φόροι, όπου τα λεφτά του πολίτη εξασφαλίζουν την σταδιοδρομία των επόμενων γενεών αντί να κλείνουν προσωρινές τρύπες.

Συνοψίζοντας, ο δημόσιος τομέας πρέπει να υποστεί ριζικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσει τις δημογραφικές και οικονομικές προκλήσεις. Η χρήση της τεχνολογίας, η δημιουργία δυνατοτήτων καινοτομίας και η ψηφιοποίηση μέσω έργων ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελούν βασικούς παράγοντες επιτυχίας με την αλλαγή προκειμένου να επιτευχθούν τα αναμενόμενα οφέλη.

* Msc Πληροφοριακών Συστημάτων
Υπάλληλος στην Διεύθυνση Επιχειρησιακού
Σχεδιασμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής
του Δήμου Αθηναίων

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button