ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ

Τι προβλέπει η ρύθμιση για περικοπή επιδομάτων σε όσους πρόσφυγες έχουν άσυλο

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι παροχές διακόπτονται 30 ημέρες μετά τη λήψη θετικής απόφασης ασύλου, με εξαίρεση περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων. Επίσης, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα με υπουργική απόφαση να καθοριστούν ειδικές διατάξεις για ευάλωτες ομάδες, προκειμένου να παραταθεί η κάλυψή τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 14.900 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες λάμβαναν οικονομικό βοήθημα μέσω προπληρωμένων καρτών τον Ιανουάριο 2020, μέσω του προγράμματος «ESTIA», που διαχειρίζεται ο διεθνής οργανισμός. Συνολικά τον ίδιο μήνα την οικονομική βοήθεια έλαβαν 93.976 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε 119 περιοχές της Ελλάδας. Το ύψος του επιδόματος ποικίλει από 90 ευρώ για ένα άτομο που διαμένει σε χώρο, όπου παρέχεται φαγητό, έως 550 ευρώ για μια οικογένεια των επτά ή περισσότερων ατόμων στους οποίους δεν παρέχεται φαγητό.

Βάσει των στοιχείων του προγράμματος στέγασης «ΕSΤΙΑ», που παραθέτουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, φιλοξενούνται, αυτή τη στιγμή, σε διαμερισματικά καταλύματα 6.537 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, το 58% των οποίων βρίσκονται εντός Αττικής. Το 94% αυτών έχουν ήδη ΑΜΚΑ, το 76% ΑΦΜ, το 36% έχει ήδη εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ και το 82% των παιδιών έχει εγγραφεί σε κάποιο σχολικό ίδρυμα. Σημειώνεται ότι η τροπολογία του υπουργείου ζητά από τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από όλες τις δομές φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένων των διαμερισμάτων και των ξενοδοχείων.

Οι πόροι για το πρόγραμμα «ESTIA» προκύπτουν από χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι χρήματα αφαιρούμενα από το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι οι κάτοχοι διεθνούς προστασίας έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, καθώς έχουν λάβει αριθμό ΑΜΚΑ, έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα «Ήλιος» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για την στήριξη της στέγασης, της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων, που χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τέλος δικαιούνται πρόσβαση στις γενικές διατάξεις κοινωνικής αλληλεγγύης, τις οποίες διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button