ΕΛΛΑΔΑ

Τι είναι τα νέα “έξυπνα” υδρόμετρα που φέρνει στα σπίτια μας η ΕΥΔΑΠ

Με έργα, νέα έξυπνα υδρόμετρα προχωρά στο 2023 η ΕΥΔΑΠ. Σε συνάντηση που είχε η διοίκηση της εταιρείας με δημοσιογράφους έκανε εκτενή αναφορά στο παρόν και το μέλλον της εταιρείας

Όπως ανέφερε ο Τάσος Τόσιος, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ το 2023 θα προετοιμαστεί ο μεγάλος διαγωνισμός ύψους 300 εκατ. ευρώ για την αλλαγή των σημερινών υδρομέτρων με έξυπνα ψηφιακά υδρόμετρα. Το έργο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2026, και αφορά την αντικατάσταση όλων των σημερινών υδρομέτρων, δηλαδή περίπου 2,16 εκατομμύρια υδρόμετρα σε βάθος δεκαετίας.

Πάντως οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Χάρης Σαχίνης δεν πρόκειται να αυξηθούν και μέχρι το τέλος του 2023 όλα δείχνουν πως τα τιμολόγια θα παραμείνουν κλειδωμένα στις υπάρχουσες τιμές. Αναφορικά με τις επιδόσεις της ΕΥΔΑΠ για το πρώτο εννιάμηνο του 2022, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% φτάνοντας τα 261,7 εκατ. ευρώ, έχοντας αύξηση λειτουργικού κόστους κατά 15,6% στα 211,4 εκατ. ευρώ και μειωμένα κέρδη προ φόρου κατά 51% στα 28,4 εκατ. ευρώ.

Ήδη στη Θεσσαλονίκη η ΕΥΑΘ τρέχει διαγωνισμό με αντικείμενο την «Προμήθεια, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και λειτουργία υδρομετρητών οικιακής χρήσης στην περιοχή δραστηριότητας της ΕΥΑΘ Α.Ε.», που προβλέπει την προμήθεια και τοποθέτηση 100.000 υδρομέτρων. Μόνο το κόστος της αντικατάστασης των υδρομέτρων θα ανέλθει στο ποσό των 17 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την ΕΥΑΘ θα γίνει χωρίς καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

Τι είναι τα έξυπνα υδρόμετρα

Πρόκειται για την αντικατάσταση του παλιάς τεχνολογίας μετρητικού εξοπλισμού με υδρόμετρα νέας τεχνολογίας, χωρίς κινούμενα μέρη («έξυπνοι» υδρομετρητές). Ο καταναλωτής θα έχει πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθεί την κατανάλωση του νερού και τις χρεώσεις στο σπίτι ή τον επαγγελματικό του χώρο, να ειδοποιείται αυτόματα για τυχόν διαρροή και να ενημερώνεται για επικίνδυνη πτώση της θερμοκρασίας του υδρομέτρου.

Επίσης, ο εκσυγχρονισμός των υδρομέτρων κι η αντικατάστασή τους με τα «έξυπνα» υδρόμετρα αποτελεί «κλειδί» για τη διαμόρφωση του νέου, «έξυπνου» χάρτη υδροδότησης και μπορεί να συνδυαστεί με μια σειρά άλλων επενδύσεων σε έργα διαρρυθμίσεων του δικτύου ύδρευσης του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος και θα εγκατασταθεί εξοπλισμός και συσκευές παρακολούθησης για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθεί το μη τιμολογούμενο νερό και θα εξοικονομηθεί επιπλέον υδατικός πόρος. Παράλληλα, τα έξυπνα υδρόμετρα, πέρα από τη βέλτιστη διαχείριση του νερού, θα συμβάλουν και στην επίτευξη μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας, αφού π.χ. τα αντλιοστάσια θα καταναλώνουν ενέργεια με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button