ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Πράσινο φως για κέντρο logistics 300 στρ. στην Εθνική Οδό – Θα “αντέξει” το οδικό δίκτυο στον Σκαραμαγκά;

Στην τελική φάση υλοποίησης μπαίνει το κέντρο logistics του ομίλου της HIG στο χώρο του παλαιού εργοστασίου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο.

Το επενδυτικό σχέδιο «Hull Logistics Park» που αφορά στη δημιουργία υπερσύγχρονου συγκροτήματος εφοδιαστικής αλυσίδας και διακομετακομιστικού εμπορίου στον Ασπρόπυργο (κέντρο logistics), ενέκρινε η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης &  Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων αρμόδιου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, κ. Νίκου Παπαθανάση και των Υπουργών Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, Επικρατείας, κ. Γεωργίου Γεραπετρίτη

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το κέντρο logistics ανέρχεται στο ποσό των 244.164.841 ευρώ και, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να δημιουργήσει 3.900 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 1.238 κατά τη φάση λειτουργίας. 

Πράσινο φως για κέντρο logistics 300 στρ. στην Εθνική Οδό - Θα "αντέξει" το οδικό δίκτυο στον Σκαραμαγκά; 3
Kέντρο logistics στην Εθνική Οδό. Hull Logistics Park – Πηγή: Streem Global Real Estate Developments

Kέντρο logistics που αξιοποιεί προβλήτα, τρένο και αυτοκίνητο

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο νέο κέντρο logistics δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι “Πρόκειται για την πρώτη trinodal επένδυση δηλαδή την πρώτη επένδυση που αξιοποιεί τις δυνατότητες του προβλήτα, του τρένου και του αυτοκινήτου. Δημιουργούνται πολλές θέσεις εργασίας, ανοίγονται νέες επενδυτικές ευκαιρίες και -το σημαντικότερο όλων- αναβαθμίζεται η ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου“.

Στο άρθρο μας Παραλία Ασπροπύργου: Μπήκαν μπουλντόζες για τη γιγάντια αμερικανική επένδυση σε 300 στρ. αναφέρουμε περισσότερα στοιχεία για το τεράστιο κέντρο logistics.

κέντρο logistics
. Κέντρο logistics στην Εθνική Οδό. Hull Logistics Park – Πηγή: Streem Global Real Estate Developments

Σχετικά με την ανάπτυξη μιας τέτοιου μεγέθους μονάδας αναπτύσσεται προβληματισμός που έχει να κάνει με το κυκλοφοριακό της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα η Εθνική Οδός είναι ήδη κορεσμένη και η πρόσθεση νέου όγκου μετακινήσεων θα επιδεινώσει την κατάσταση (ας συνυπολογίσουμε ότι θα επαναλειτουργήσουν και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά). Την ίδια ώρα το κρίσιμο έργο του Τριπλού Κόμβου Σκαραμαγκά που είχε εξαγγελθεί με την κυβερνητική διαβεβαίωση ότι θα προκηρυχτεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 και πάλι “μπήκε στον πάγο”.

Πέρα από αυτό, από τα κυβερνητικά χείλη δεν ακούσαμε καμία επένδυση βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην περιοχή ως ανταποδοτικό μέτρο στη προσθήκη μίας ακόμη μεγάλης οχλούσας χρήσης.

Παραλία Ασπροπύργου, κέντρο logidtics
. Kέντρο logistics στην Εθνική Οδό. Οι εργασίες καθαρισμού στην παραλία Ασπροπύργου έχουν ήδη αρχίσει.

Το έργο

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στην Παραλία Ασπροπύργου θα κατασκευαστούν λιμενικά έργα πρόσδεσης πλοίων και υποδομές για τη φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων. Στα βόρεια η έκταση συνορεύει με τη σιδηροδρομική γραμμή Θριάσιο – Νέο Ικόνιο, μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η άμεση μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων σε χώρες της Ευρώπης. 

Παραλία Ασπροπύργου
Kέντρο logistics στην Εθνική Οδό. Διαμόρφωση λιμανιού.

Στη συνολική επιφάνεια των 291 στρεμμάτων θα κατασκευαστούν:

  • 4 αποθήκες συνολικής επιφάνειας 122.690 τ.μ.
  • Εμπορικά γραφεία συνολικής επιφάνειας 14.000 τ.μ.
  • 2.416 θέσεις στάθμευσης ΙΧ επιφάνειας 60.400 τ.μ.
  • Λιμένας πρόσδεσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων
  • 4 γραφεία αποθηκών συνολικής επιφάνειας 10.700 τ.μ.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις οροφές των αποθηκών συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 175.200 Mwh
  • Xώρος φιλοξενίας οδηγών συνολικής επιφάνειας 1.400 τ.μ.
  • Χώρος εστιατορίου συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ..
Πράσινο φως για κέντρο logistics 300 στρ. στην Εθνική Οδό - Θα "αντέξει" το οδικό δίκτυο στον Σκαραμαγκά; 8
Νέο κέντρο logistics, αεροφωτογραφία της περιοχής.

Όπως αναφέρεται σχετικά «ο συνδυασμός αυτός, που δίνει στο προτεινόμενο κέντρο logistics στην Παραλία Ασπροπύργου τη δυνατότητα να ενώσει και να εκμεταλλευτεί τα τρία βασικά δίκτυα μεταφορών και περαιτέρω με το αεροδρόμιο, καθιστά εφικτή τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακας για τις εταιρείες που θα εδράσουν σε αυτό, καθώς και περιβαλλοντικά οφέλη (μείωση εκπομπών CO2, ηχορύπανσης, κατανάλωσης μη-ΑΠΕ, κ.λπ.)». Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 900 θέσεις εργασίας.

Ο Managing Director της H.I.G. Capital LLG, κ. Στέλιος Θεοδοσίου δήλωσε:
«Το έργο ανάπλασης του παλιού εργοστασίου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο και μετατροπής του σε σύγχρονο διακομιστικό κέντρο – κέντρο logistics στην Εθνική Οδό αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της επενδυτικής μας στρατηγικής στο χώρο των logistics στην ευρύτερη περιοχή. Η στρατηγική θέση της Ελλάδος, βρισκόμενη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, στο παγκόσμιο δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας είναι αδιαμφισβήτητη και έργα όπως αυτό βοηθούν στο να εδραιώσουν τη χώρα ως σύγχρονο κόμβο. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ανασυγκρότηση της εφοδιαστικής υποδομής της χώρας τα επόμενα χρόνια».

Ο CEO της Streem Global και της Streem Development, κ. Κωνσταντίνος Μπήτρος δήλωσε:
«Έχοντας ολοκληρώσει σημαντικές επενδύσεις σε εταιρίες του κλάδου των logistics προκειμένου να διαμορφώσουμε μια ενιαία πλατφόρμα παροχής ολιστικών υπηρεσιών, η έμφασή μας τώρα στρέφεται στη δημιουργία και αξιοποίηση υποδομών που θα μας επιτρέψουν να επεκτείνουμε την ακτίνα δράσης καθώς και να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το έργο στον Ασπρόπυργο, πέρα ότι αναβαθμίζει όλη την περιοχή, στοχεύουμε στο να αναδειχθεί ως ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα κέντρο συνδυασμένων μεταφορών με υψηλή προστιθέμενη αξία για τη χώρα».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button