Ταφόπλακα στο “Green Σχιστό” – Ολική μεταστροφή Ιερώνυμου
Στροφή 180 μοιρών του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου απέναντι στο γιγάντιο project “Green Sxisto”. Αρνήθηκε η ΔΙΣ να υπογράψει το πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ για την επένδυση στο Σχιστό.
Όπως φαίνεται μπαίνει ταφόπλακα στο πολυδιαφημισμένο έργο, το οποίο ουσιαστικά στόχευε στην κάλυψη των αναγκών της κινεζικής Cosco, η οποία από τη μία ασφυκτιά στους χώρους που διαθέτει στο λιμάνι, αλλά από την άλλη δεν επιθυμεί να εξυπηρετηθεί στις ειδικά χωροθετημένες εδώ και πολλά χρόνια εγκαταστάσεις στο Θριάσιο, για χάρη των οποίων κατασκευάστηκε και η εμπορική σιδηροδρομική γραμμή Νέο Ικόνιο – Ασπρόπυργος, που διέρχεται από το Χαϊδάρι.
Σύμφωνα με το orthodoxia.info, με τον κίνδυνο να μείνει στις μακέτες και τις γιγαντοαφίσες που τους τελευταίους μήνες κοσμούν τον χώρο στάθμευσης του συνοδικού μεγάρου της Μονής Πετράκη, βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον η Εκκλησία, που μετά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για την δημιουργία μιας μεγάλης πράσινης επένδυσης στη περιοχή του Σχιστού, καλείται να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα η όποια κάθε μέρα που περνά είναι εντελώς διαφορετική από τα επί χάρτου σχέδια των αρμοδίων των οικονομικών υπηρεσιών της.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία κλήθηκε να αποφασίσει για το μέλλον και τα επόμενα βήματα της συγκεκριμένης επένδυσης, οι συνοδικοί ιεράρχες δεν φάνηκαν καθόλου ικανοποιημένοι με τα όσα άκουσαν.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός πως ένας εκ των συνοδικών μητροπολιτών έκανε λόγο για προχειρότητα και ερασιτεχνισμούς από την πλευρά της ΕΚΥΟ ενώ ακόμη κι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος που πίστεψε όσο κανείς άλλος στην επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, έκανε στροφή 180 μοιρών ζητώντας την επιστροφή του φακέλου στην ΕΚΥΟ ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info μήλον της έριδος κατά την συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν η πρόταση της ΕΚΥΟ για την διενέργεια μελέτης ωρίμανσης από το ΤΑIΠΕΔ η οποία, σύμφωνα με την πρόταση, φθάνει σε κόστος το 1.700.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα αστρονομικό ποσό ακόμη και για τα δεδομένα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ιδιαίτερα τη στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί. Οι μητροπολίτες που δεν έδειξαν καθόλου διατεθειμένοι να ρισκάρουν τέτοια ποσά από τον εκκλησιαστικό κορβανά για ένα έργο αμφιβόλου επιτυχίας επέστρεψαν την μελέτη και τις προτάσεις ζητώντας να υπάρξουν εξασφαλίσεις.
Μάλιστα δεν έλειψαν και οι φωνές εκείνες που έκαναν λόγο για χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ενώ υπήρξαν ενστάσεις και για πολλά σημεία στην ανάλυση των εξόδων του εγχειρήματος.
«Με ποια απόφαση της ΔΙΣ συστήθηκε η εν λόγω εταιρεία;» αναρωτήθηκε ένας εκ των συνοδικών μητροπολιτών πυροδοτώντας τη συζήτηση που ακολούθησε για τον χαρακτήρα και τις αρμοδιότητες της Green Σχιστό ΑΕ, εταιρείας που σύστησε η ΕΚΥΟ για την υλοποίηση της επένδυσης. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι επιφυλάξεις σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να μεταβιβάσει στην εν λόγω εταιρεία η Εκκλησία ώστε να υλοποιηθεί το έργο.
Εκεί μάλιστα, ένα σημείο που «τρόμαξε» τους ιεράρχες είναι η διαπίστωση πως ενώ η Σύνοδος θα πρέπει να «προικίσει» εκ μέρους της Εκκλησίας την συγκεκριμένη ΑΕ με χιλιάδες στρέμματα γης ώστε να υλοποιηθεί η επένδυση, δεν έχει επί της ουσίας καμία ελεγκτική επιρροή στις αποφάσεις της εταιρείας ενώ την ίδια στιγμή καθίσταται υπόλογη και υπόχρεη για τα όποια χρέη προκύψουν στο μέλλον.
Το ερώτημα πλέον που πλανάται στους εκκλησιαστικούς κύκλους είναι αν η συγκεκριμένη επένδυση για την οποία έχει μιλήσει με τόσες προσδοκίες ο Αρχιεπίσκοπος έχει μέλλον. Κάτι για το οποίο εξ’ αρχής αμφέβαλαν πολλοί κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας παρουσιάζοντας του μια σειρά από ανυπέρβλητα εμπόδια τα οποία υπήρχαν εξ’ αρχής στο δρόμο της πράσινης επένδυσης της Εκκλησίας.
Σε κάθε περίπτωση οι ελπίδες για την ύπαρξη άδειας εντός του 2023 έχουν πλέον εξανεμιστεί ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου για την ηγεσία της Εκκλησίας να αποδεχτεί πως το πράσινο σχέδιο ήταν στην πραγματικότητα ουτοπικό.