“Έσκασε η καλοστημένη επικοινωνιακή φούσκα του Σχιστού”
Nikos Belavilas
Η Cosco και οι άλλοι…
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προχώρησε σε μία γενναία κίνηση. Ανέστειλε το έργο του γιγαντιαίου logistic στο Σχιστό, δεν υπέγραψε τη συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία αρνήθηκε να δώσει τα 3.000 στρέμματα στο βουνό τα οποία ζήτησαν «η Cosco και άλλοι», όπως αυτολεξεί ανέφερε σε συνέντευξη του.
Η ιστορία ξεκίνησε τον Οκτώβριο με άλλη μία φανφαρόνικη πρόταση του πρωθυπουργού που ξεπήδησε από το πουθενά με τίτλο «The Green Σχιστό»! Το διαβόητο ΤΑΙΠΕΔ είδε φως και μπήκε και αυτό στο χορό ζητώντας 1,7 εκατομμύριο ευρώ από την Ιερά Σύνοδο για την ωρίμανση μίας μελέτης η οποία δεν θα έπαιρνε προβιβάσιμο βαθμό ούτε στο 3ο έτος σπουδών των πολυτεχνείων μας.
Θυμόμαστε το mega-project που πανηγυρικά είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με βίντεο και εντυπωσιακές εικόνες. Ουρανοξύστες τύπου Ντουμπάι στις κορυφές του Αιγάλεω, παρθένα δάση τα οποία εξαφάνισαν μαγικά το Νεκροταφείο Σχιστού και τη βιομηχανική ζώνη, τους κυκλοφοριακούς άξονες – τη Σχιστού-Σκαραμαγκά και τη νέα προγραμματισμένη λεωφόρο της υπόγειας ζεύξης Περάματος-Σαλαμίνας.
Όλα αυτά εξαφανίστηκαν από τα σχέδια προκειμένου να πειστούν οι ιθαγενείς και να κρυφτεί μία δυσοίωνη πρόταση, η κατασκευή ενός κέντρου διαμετακόμισης των χιλίων στρεμμάτων στην κοιλάδα, σε μία λάθος θέση αντί για εκείνη που έχει επιλεγεί από το 2014 και περιλαμβάνεται σε όλους τους σχεδιασμούς, το μητροπολιτικό κέντρο διαμετακόμισης του Θριασίου.
Τα συμπεράσματα από αυτή την εξέλιξη είναι αρκετά.
Το πρώτο και καλύτερο ότι ακόμη και οι πιο καλοστημένες επικοινωνιακές φούσκες κάποια στιγμή σκάνε. Είναι για λύπηση οι ενθουσιώδεις δημοσιογράφοι και αναλυτές οι οποίοι κατάπιαν αμάσητες τις ψεύτικες μακέτες της κυβέρνησης και πανηγύριζαν για το τίποτα.
Το δεύτερο είναι πλέον ορατό και επικίνδυνο. H Cosco ασφυκτιά μέσα στα όρια της και επιχειρεί να επεκταθεί προς τον Πειραιά διεκδικώντας εκτάσεις που θα απλώσουν κι’ άλλο την ιδιωτική κινεζική λιμενοβιομηχανική πόλη αγνοώντας συμβάσεις παραχώρησης, ρυθμιστικά σχέδια, περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς νόμους, ακόμη και το Σύνταγμα της Ελλάδας.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι πως κάτι πρέπει να κάνουμε επειγόντως για το Σχιστό. Το βόρειο τμήμα του βουνού είναι εδώ και χρόνια καταπράσινο χάρη στη φροντίδα πολλών. Είναι η κοιλάδα του Δαφνιού και οι πλαγιές γύρω από αυτήν, τα πευκοδάση γύρω από τη βυζαντινή Μονή όπως ο υπέροχος Διομήδειος Βοτανικός Κήπος. Το νότιο τμήμα του Αιγάλεω, από τα νταμάρια του Άνω Κορυδαλλού ως τις πλαγιές του Ικονίου είναι ένα από τα χειρότερα άγονα και πλέον επιβαρυμένα τοπία της Αττικής. Τούτο πρέπει να αλλάξει για το καλό όλου του Πειραιά. Με χρήσεις συμβατές στον σημαντικό ρόλο που έχει ο ορεινός όγκος για την πόλη μας, με αναδασώσεις, με λειτουργίες κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανταπόδοσης που θα συνάδουν με τη μητροπολιτική στρατηγική και όχι με τις διαθέσεις «της Cosco και των άλλων…». #pireas4all
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ