ANIMALS

Τα απίθανα σκυλιά του Τσέρνομπιλ – “X-Dogs” που μεταλλάχθηκαν και έφτιαξαν δικές τους κοινότητες

Έρευνα που έγινε σε ομάδες σκύλων που ζουν κοντά στο σημείο της πυρηνικής καταστροφής αποκαλύπτει ότι έχουν μεταλλαχθεί και έχουν αναπτύξει μια νέα υπερδύναμη και είναι απρόσβλητα στην ακτινοβολία, τα βαρέα μέταλλα και τη ρύπανση.

Αγέλες αδέσποτων σκύλων τριγυρνούν στην περιοχή του Τσέρνομπιλ, όπως και στα περισσότερα μέρη του πλανήτη.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα αίματος από 116 αδέσποτα σκυλιά που ζούσαν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ (CEZ), βρίσκοντας δύο διαφορετικούς πληθυσμούς που ήταν και οι δύο γενετικά διαφορετικοί από άλλους σκύλους στη γύρω περιοχή. Αυτό υποδηλώνει ότι έχουν προσαρμοστεί ώστε να αντέχουν τη μακροχρόνια έκθεση σε αυτό το τοξικό περιβάλλον και θα εξηγούσε γιατί συνέχισαν να ευδοκιμούν στην ερημωμένη εδώ και δεκαετίες περιβάλλον.

Αυτό που διαφοροποιεί, όμως, αυτούς τους αδέσποτους σκύλους από τους υπόλοιπους του κόσμου, είναι η εξαιρετική ανθεκτικότητά τους σε ένα από τα λιγότερο φιλικά οικοσυστήματα της γης.

Υπολογίζεται ότι 900 αδέσποτα σκυλιά ζουν στο CEZ και πολλά από αυτά είναι πιθανότατα απόγονοι κατοικίδιων που άφησαν πίσω τους μετά τη μαζική εκκένωση των κατοίκων της περιοχής. Ο Νόρμαν Κλέιμαν επιστήμονας περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια τέθηκε επικεφαλής μιας ομάδας ερευνητών που θέλησε να διερευνήσει αν και με τι τρόπο επηρεάστηκε η βιολογία και γενικότερα ο οργανισμός των σκύλων του Τσέρνομπιλ.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 116 «ημι-άγρια» σκυλιά άλλα εκ των οποίων ζούσαν στο επίκεντρο της καταστροφής και άλλα σε αποστάσεις ως 16 χλμ. μακριά από το επίκεντρο.

Αυτά τα δείγματα ελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδικασιών στείρωσης και εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκαν από το πρόγραμμα Clean Futures Fund Dogs of Chernobyl το 2018 και το 2019. Τα δείγματα αίματος στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ για αναλύσεις DNA οι οποίες αποκάλυψαν τη μοναδική γενετική σύνθεση των σκύλων.

«Κάπως έτσι, δύο μικροί πληθυσμοί σκύλων κατάφεραν να επιβιώσουν σε αυτό το εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον. Εκτός από την ταξινόμηση της δυναμικής του πληθυσμού σε αυτά τα σκυλιά κάναμε τα πρώτα βήματα προς την κατανόηση του πώς η χρόνια έκθεση σε πολλαπλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους μπορεί να έχει επηρεάσει αυτούς τους πληθυσμούς» αναφέρει ο Κλέιμαν.

Το μολυσμένο περιβάλλον έκανε τους σκύλους να αναπτύξουν γενετικές μεταλλάξεις που μεταβιβάζονταν από γενιά σε γενιά, οδηγώντας τελικά στην προσαρμογή τους στις σκληρές συνθήκες. Όμως δεν είναι μόνο οι σκύλοι που έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αναπτύξει γενετικές υπερδυνάμεις. Πρόσφατες παρόμοιες μελέτες έδειξαν ότι παρόμοιες ικανότητες έχουν αναπτύξει λύκοι και βάτραχοι που ζουν στην περιοχή του Τσέρνομπιλ.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x