ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Σταθμοί μέτρησης ρύπανσης στο Χαϊδάρι – Χορηγός τα ΕΛΠΕ!

Στην εγκατάσταση Σταθμών Μέτρησης Ατμοσφαιρικών Ρύπων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, προχωράει ο Δήμος Χαϊδαρίου. Αναμφίβολα πρόκειται για θετική εξέλιξη, αν και έκπληξη μαζί με κάποιο προβληματισμό γεννάει το γεγονός ότι αυτό γίνεται με χορηγία των ΕΛΠΕ, του βασικού “ύποπτου” για ρύπανση στην περιοχή μας, όπως σημειώνει και η ανακοίνωση του Δήμου. Για να μην εγερθεί καμία επιφύλαξη για τα αποτελέσματα, παρά την εγγύηση που παρέχει η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το καλύτερο είναι τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα real time σε όλους.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχουν τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν οι σταθμοί μέτρησης. Θυμίζουμε ότι το 2010 το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε τοποθετήσει και πάλι στο Χαϊδάρι αντίστοιχο φορητό σύστημα για ένα έτος, που δεν είχε καταγράψει πρόβλημα. Μόνο που το είχαν βάλει στο γήπεδο του Δάσους, δηλαδή μακριά από την Λ. Αθηνών, αλλά και τον δίαυλο του Δαφνίου, από όπου σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (καθηγητής Μιχαήλ Πετράκης) διέρχεται η ρύπανση από το Θριάσιο προς το Χαϊδάρι και ευρύτερα προς το Λεκανοπέδιο.

Για την ιστορία, ποτέ τα ΕΛΠΕ δεν ανέλαβαν την ευθύνη για τις μυρωδιές υγρογοναθράκων που φτάνουν στην περιοχή μας, κατά κανόνα βραδινές ώρες. Σχετικά έχουμε ρωτήσει την ίδια την εταιρεία, αλλά… “Σιγή ιχθύος” από τα ΕΛΠΕ για τις έντονες μυρωδιές που φτάνουν στο Χαϊδάρι.

Το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Χαϊδάρι συζητήθηκε το 2019 και στη Βουλή: Στη Βουλή η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Χαϊδάρι – Video.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου Χαϊδαρίου:

Σταθμοί μέτρησης ρύπανσης στο Χαϊδάρι - Χορηγός τα ΕΛΠΕ! 3

Σταθμούς μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων θα εγκαταστήσει ο Δήμος Χαϊδαρίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Με τους σταθμούς μέτρησης θα διερευνηθεί η επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών του Χαϊδαρίου με αυξημένους ατμοσφαιρικούς ρύπους αλλά και η πιθανή προέλευσή τους από βιομηχανικές δραστηριότητες και ειδικότερα από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου.

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Χαϊδάρι λόγω των διυλιστηρίων ήταν έντονο στο παρελθόν  και είχε επιλυθεί με τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων. Όμως εδώ και κάποια χρόνια η ενόχληση έχει παρουσιαστεί πάλι, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

Με σκοπό την ακριβή καταγραφή και την επίλυση του προβλήματος, ο Δήμος Χαϊδαρίου ζήτησε τη συμβολή  του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για την Ανάπτυξη και Εγκατάσταση Μετρητικών Σταθμών Ατμοσφαιρικών Ρύπων στο Δήμο Χαϊδαρίου  από την Ερευνητική Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας & Έξυπνων Λύσεων του Πανεπιστημίου.  Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του γενικότερου Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και  του ΠΑΔΑ, το οποίο υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2020.

Η χρηματοδότηση της υλοποίησης του έργου από το Πανεπιστήμιο θα γίνει μέσω χορηγίας των ΕΛΠΕ ύψους 37.200 Ευρώ και η απόφαση για την αποδοχή της χορηγίας από τον Δήμο ελήφθη στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.

Τα δεδομένα από τους Σταθμούς Μέτρησης θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο σε εξυπηρετητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι υπολογισμοί και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα  σε πιστοποιημένους χρήστες. Ταυτόχρονα θα αναπτυχθεί και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την περίπτωση που καταγραφούν πρόδρομα φαινόμενα έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button