ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σωτήρης Τσιόδρας: Οι 7 κανόνες της καθημερινότητάς μας

Απλοί κανόνες υγιεινής θα μας συντροφεύουν αναγκαστικά το επόμενο διάστημα, είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Πρόσθεσε πως “ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας κι αυτό δηλώνει την ανάγκη μας όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί, δηλώνει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε αν δεν συμπεριφερθούμε σωστά. Είναι ακόμη πιο κρίσιμο αυτήν την περίοδο. Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία, δεν έχει τελειώσει ακόμη η πάλη μας με τον ιό”.
Οι κανόνες της καθημερινότητας:

Σωτήρης Τσιόδρας: Οι 7 κανόνες της καθημερινότητάς μας 31. Να εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν αυτό είναι δυνατόν- αλλά ας προσπαθήσουμε να βρούμε εναλλακτικές, είτε αυτό λέγεται ποδήλατο, ή περπάτημα κάποιας απόστασης, ή οδήγηση με ιδιωτικό μέσον αυτόν τον καιρό. Πάντως τον καιρό του απαγορευτικού χαιρόμουν που έβλεπα ανθρώπους να περπατούν.

2. Όταν πρέπει και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να το κάνουμε με τους κανόνες όσο αυτό είναι εφικτό

3. Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή γενικότερα όπου υπάρχει σύσταση θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο. Είδα πολλούς ανθρώπους να την χειρίζονται με λάθος τρόπο, να είναι η μάσκα κάτω από την μύτη και το στόμα να φτάνει στο σαγόνι. Δεν μπορεί να μην έχουν ένα αντισηπτικό υγρό ή μαντηλάκι μαζί τους για να πλένουν τα χέρια τους όταν την βγάζουν ή πριν την βάλουν, ένα σακουλάκι να βάζουν την μάσκα όταν δεν την χρησιμοποιούν. Έχουν βγει και πολύ ωραία βίντεο πώς να χειριζόμαστε την μάσκα με έναν καταπληκτικό άνθρωπο, έναν από τους ανθρώπους του νοσηλευτικού προσωπικού που σήμερα τιμούμε. Αν δεν χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα κακό κάνει και όχι καλό. Και φυσικά η μάσκα δεν είναι για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα ή μικρά παιδάκια κάτω της ηλικίας των 2 ετών.

4. Χρειάζεται πολύ προσοχή στην υγιεινή των χεριών. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα και άψυχες επιφάνειες, αυτόν τον καιρό δεν χρειάζονται χειραψίες. Οτιδήποτε ακουμπούμε πχ πόμολα, κουμπιά, χειρολαβές είναι δυνητικά μολυσμένο με τον νέο ή και άλλους ιούς. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας οπωσδήποτε μετά από εξόδους από το σπίτι και οιαδήποτε επαφή με άψυχο περιβάλλον

5. Οπωσδήποτε ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους αλλά δεν είναι ανύπαρκτος. Καλό θα είναι όταν βγαίνουμε έξω όχι για τις δουλειές μας όπου τηρούμε τις οδηγίες αλλά για να χαλαρώσουμε, όταν βγαίνουμε για να περπατήσουμε να αποφεύγουμε χώρους που παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. Ελληνική αλλά και άλλες μελέτες δείχνουν αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων όταν επισκεφτόμαστε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό ακόμη και ανοιχτούς. Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν βέβαια και την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής την οποία κατανοούμε αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα μια υποεκτίμηση της κατάστασης και σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου.

6. Επίσης σημαντικό είναι να αποφεύγουμε για αυτόν τον καιρό – τις επαφές με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα και να περιοριστούμε σε ένα στενό «δικό» μας  κύκλο επαφών. Πρέπει να εξακολουθούμε να λειτουργούμε όλοι μας σαν μια ασπίδα –ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, η προστασία τους την περίοδο αυτή της άρσης του απαγορευτικού εξακολουθεί να είναι μέλημα μας στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

7.Η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται.

Παρόμοια απλά μέτρα και  θα μας προστατεύσουν περισσότερο και θα κάνουν πιο εύκολη μια διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών αν έχουμε θετικό περιστατικό στον χώρο μας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button