ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η πιεστική ανάγκη αποψίλωσης και το περίεργο “τανγκό” Δήμου και ιδιοκτητών οικοπέδων…

Η είσοδος στη νέα αντιπυρική περίοδο φέρνει πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη να κοπούν τα ξερά χόρτα, το “τέλειο” προσάναμμα (μαζί με τα σκουπίδια βέβαια) για να καούν δάση και περιουσίες, αλλά και να κινδυνέψουν ζωές. Ήδη σήμερα είχαμε μια φωτιά σε ξερόχορτα στο όρος Αιγάλεω, ανάμεσα σε σπίτια, στην Αγία Βαρβάρα. Τέτοια περιστατικά συνέβησαν πολλά πέρυσι στο Χαϊδάρι. Ενδεικτικά, μέσα στην πόλη:

Κάθε χρόνο λέμε “φέτος ήμασταν τυχεροί και δεν καήκαμε”. Μα πόσο φρόνιμο είναι να ποντάρεις στην τύχη;

Στην πόλη μας ένα μέρος του έργου της αποψίλωσης το αναλαμβάνει ο Δήμος, άλλο ο ΑΣΔΑ και τα δικά τους οικόπεδα οι δημότες. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει σε μια ιδανική κατάσταση, που όμως δεν υπάρχει. Ο μόνος που ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του σε γενικές γραμμές σωστά είναι ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), που αποψιλώνει τις άκρες μεγάλων δρόμων (Εθνική Οδός, Ιερά Οδός κτλ.) και μερικούς ακόμη μεγάλους χώρους, όπως το Θεαθήναι κ.ά. Πέρυσι όμως και αυτά έγιναν αργά, μέσα στον Αύγουστο, λόγω προβλημάτων στον διαγωνισμό για την ανακήρυξη εργολάβου.

Από τη μεριά τους, ο Δήμος Χαϊδαρίου και οι ιδιώτες οικοπεδούχοι κάθε χρόνο μπλέκουν σε ένα περίεργο “ταγκό”, με αποτέλεσμα ποτέ να μην γίνεται η δουλειά έγκαιρα και ολοκληρωμένα. Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο μέρος των μικρών του δυνάμεων ο Δήμος το ξοδεύει για να κάνει χορτοκοπή σε ιδιωτικά οικόπεδα, με αποτέλεσμα να μένουν ακούρευτοι δημόσιοι χώροι!

Η πιεστική ανάγκη αποψίλωσης και το περίεργο "τανγκό" Δήμου και ιδιοκτητών οικοπέδων... 2

Η Υπηρεσία Πρασίνου διαθέτει λίγους υπαλλήλους για μια τεράστια επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων. Στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου εκδίδεται μια ανακοίνωση σαν αυτή που ήρθε στην εφημερίδα μας εχτές (11/5): “Ο Δήμος Χαϊδαρίου ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ή νομείς οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων ότι, λόγω έναρξης της αντιπυρικής περιόδου,  οφείλουν να πραγματοποιήσουν αποψίλωση των ιδιοκτησιών τους από ξερά χόρτα και καθαρισμό τους από τυχόν εύφλεκτα υλικά. Οι ενέργειες αυτές είναι απαραίτητες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς και οι ιδιοκτήτες που δεν τις πραγματοποιούν έχουν νομική και αστική ευθύνη.”

Ωραία θα πει κάποιος, τι πιο εύλογο ο ιδιώτης να αναλάβει το κόστος της αποψίλωσης του οικοπέδου του… Μόνο που δεν γίνεται έτσι! Ένα παράδειγμα για να μην μακρυγορούμε: Στην Αφαία υπάρχουν περίπου 80 ακάλυπτα οικόπεδα, από τα οποία μόνο 2-3 καθαρίζονται από τους ιδιοκτήτες και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο Δήμος!!! Κόστος μηδέν για τον υπόχρεο, το οποίο μεταφέρεται στον ανύποπτο δημότη, που όχι μόνο πληρώνει για την περιουσία κάποιου άλλου, αλλά και βλέπει τον κοινόχρηστο χώρο στη γειτονιά του παρατημένο, γιατί τα δημοτικά συνεργεία δεν προλαβαίνουν!!! Και βέβαια δεν είναι μόνο η Αφαία που έχει ακάλυπτους ιδιωτικούς χώρους, αλλά και το Άνω Δάσος κτλ.

Το πιο απλό και δίκαιο που μπορεί να γίνει (και εφαρμόζεται σε άλλες πόλεις) είναι ο Δήμος να χρεώνει τον αδιάφορο (ή πονηρό ή διαπλεκόμενο με την τοπική εξουσία) ιδιοκτήτη και μάλιστα ακριβά. Και να του στέλνει μετά “ραβασάκι” για να περάσει από το δημοτικό ταμείο να καλύψει το χρέος του. Έτσι θα κοπούν οι εξυπνάδες του τύπου “το ξέχασα”, “ήμουν στην Αυστραλία” κτλ…

Παράλληλα όμως, με το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την φροντίδα ιδιωτικών χώρων από δημοτικά συνεργεία, θα μπορεί ο Δήμος να αναθέσει σε έναν εργολάβο  να επικουρήσει την προσπάθεια της Υπηρεσίας Πρασίνου, ώστε αυτή να μην βρεθεί και φέτος στην κατάσταση “τρέχουμε και δεν φτάνουμε”, αλλά να προλάβει να αποψιλώσει όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Άλλωστε δεν είναι μόνο η χορτοκοπή, αλλά και πολλές ακόμη ανάγκες για πλούσιο και υγιές πράσινο στην πόλη. Πχ υπάρχουν 20.000 δέντρα (!) στο Χαϊδάρι, που χρειάζονται φροντίδα.

Ενδεχομένως να υπάρχουν προβλήματα οργάνωσης και καταγραφής των ιδιοκτησιών ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τους υπόχρεους, αλλά αυτό -αν συμβαίνει- κάποτε πρέπει να ξεπεραστεί και να λειτουργήσει επιτέλους ο Δήμος μας όπως και αλλού.

Και κάτι ακόμη: Αν στο πεζοδρόμιό μας έχει φυτρώσει λίγο χορτάρι, δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε τον Δήμο για να το κόψει. Μπορούμε και μόνοι μας να το καθαρίσουμε. Τι πιο ωραίο από το να αποψιλώσεις γύρω γύρω τη νεραντζιά τής γειτονιάς σου και να την καμαρώσεις καθαρή και όμορφη; 

Μενέλαος Χρόνης

Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής – Πολύ καλύτερη η εικόνα στο σημείο της φωτιάς

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button