SOS για την καύση τοξικών υλικών στον Ασπρόπυργο
Ο συμπολίτης Αποστόλης Κυρ. αναδεικνύει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, που αφορά -τι άλλο;- τη δυτική Αθήνα. Πρόκειται και πάλι για το μέγα θέμα των σκουπιδιών και συγκεκριμένα την ανεξέλεγκτη καύση κάθε είδους υλικών με πολύ επικίνδυνα – τοξικά κατάλοιπα. Το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να καίγεται το εργοστάσιο ανακύκλωσης που δηλητηρίασε την Αθήνα τον Ιούνιο του 2015, αλλά δεν είναι μόνο αυτό…
Γράφει ο αναγνώστης μας:
Ανακύκλωση με επικίνδυνες μεθόδους
Περίπου 30.000 Ρομά, με προέλευση κυρίως από την Αλβανία και τη Βουλγαρία, έχουν εγκατασταθεί στην Αττική και επιδίδονται στην καύση καλωδίων, αγνοώντας τους σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η παράνομη δραστηριότητά τους για την υγεία των ίδιων και των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, αλλά και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα που αναπνέουμε.
Συγκεντρωμένοι σε τριτοκοσμικούς καταυλισμούς χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, στον Ασπρόπυργο, τα Μεσόγεια κοντά στην Αττική οδό και τον Ταύρο, αναλαμβάνουν τη «βρόμικη δουλειά» για λογαριασμό των σκραπατζίδικων που λειτουργούν σε διπλανούς χώρους, κατά παράβαση των νόμων στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η αποκάλυψη έγινε το 2011 από τη Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Τόνισε τότε, σε ειδική ημερίδα του Δήμου Ταύρου, ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επεξεργαστεί συνολικό σχέδιο για να σταματήσει η καύση καλωδίων, κατά την οποία παράγονται διοξίνες και φουράνια, ουσίες ιδιαίτερα τοξικές ακόμη και σε απειροελάχιστες ποσότητες.
Παραδέχθηκε ότι το κίνητρο που τροφοδοτεί τη «μαφία του χαλκού» είναι η μεγάλη διαφορά τιμής ανάμεσα στα ανεπεξέργαστα καλώδια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα και στα «καμένα». Το αντίδοτο στο πρόβλημα είναι η ένταξη των ομάδων Ρομά που βρίσκονται στον Ταύρο σε συστήματα ανακύκλωσης, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Με φορείς που θα οργανώσουν μόνοι τους θα συγκεντρώνουν τα υλικά και θα τα παραδίδουν σε πιστοποιημένους φορείς οι οποίοι διαθέτουν υποδομές για την ακίνδυνη επεξεργασία τους. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Ρομά θεωρούνται οι καλύτεροι συλλέκτες υλικών που προσφέρονται για ανακύκλωση και θέλουμε να το αξιοποιήσουν με ασφαλή τρόπο», τόνισε ο Δημήτρης Χωματίδης από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, που ενημέρωσε ότι το σύστημα εφαρμόστηκε με επιτυχία σε καταυλισμό Ρομά κοντά στην Κόρινθο.
Όσα συμβαίνουν σήμερα στον Ασπρόπυργο δείχνουν, δυστυχώς, ότι η προσπάθεια ένταξης των Ρομά σε οργανωμένο – ελεγχόμενο σύστημα ανακύκλωσης ατόνησε. Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες για το πρόβλημα, αλλά και για τις ενέργειές της να μπει μια τάξη, τόσο στο καιόμενο εργοστάσιο όσο και στην αναξέλεγκτη καύση καλωδίων από Ρομά.