ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» – Κατανυκτική η ατμόσφαιρα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Χαϊδάρι.

Την κορύφωση του Θείου Δράματος με την αναπαράσταση του σταυρικού Μαρτυρίου του Ιησού Χριστού βίωσαν στην εκκλησία οι πιστοί τη Μεγάλη Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Χριστιανισμό, η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους.

Ταπεινά στιγμιότυπα λίγη ώρα πριν, αφιερωμένα σ΄ εκείνους που ήθελαν και δεν μπόρεσαν να βρεθούν σε μια εκκλησία. Το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στην ομώνυμη συνοικία, πανέμορφο και κατανυκτικό.

Η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του.
Πλήθος πιστών έχει κατακλύσει όλους τους ναούς της πόλης για να ακούσει την ανάγνωση των «12 Ευαγγελίων», δηλαδή τις δώδεκα συνολικά – όσοι και οι μαθητές του Χριστού – ευαγγελικές περικοπές των τεσσάρων Ευαγγελιστών (Ματθαίος, Λουκάς, Μάρκος και Ιωάννης), που αναφέρονται εκτενώς στην εξέλιξη του Θείου Δράματος.

Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.

Είναι η στιγμή, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, όπου σε όλες τις εκκλησίες της χώρας σβήνουν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης υπό το αμυδρό φως των κεριών κινείται με αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών, διαπερνώντας το πλήθος των πιστών.

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.

Πληροφορίες και από το www.sansimera.gr


Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button