Σημαντική πολιτιστική κίνηση γύρω από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου
Όπως γράψαμε πριν από λίγες μέρες, βρέθηκε το χαμένο κατοχικό θεατρικό έργο "Χαϊδάρι – 12 εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς" που ανέβηκε στο θέατρο REX - KΟΤΟΠΟΥΛΗ, 16 μέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, δηλαδή στις 28 Οκτωβρίου 1944. Ο συμπολίτης Κώστας Φωτεινάκης, ερευνητής της τοπικής ιστορίας, έχει και άλλα καλά νέα από το ίδιο ιστορικό πεδίο. Μας γράφει σχετικά:
Με ακόμα μεγαλύτερη χαρά σας ενημερώνω για δεύτερη φορά για την έκθεση με θέμα τη ζωή του Ρενάτο Μόρντο, σκηνοθέτη του έργου, που παρουσιάζεται στη Γερμανική Σχολή Αθηνών.”Έκθεση προς τιμή του Ρενάτο Μόρντο, συνιδρυτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής” 5 – 26 Νοεμβρίου 2021.
Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι 5 Νοεμβρίου. Στις 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στη διάρκεια της οποίας θα διαβαστούν αποσπάσματα στην Ελληνική και στη Γερμανική γλώσσα από το θεατρικό έργο ΧΑΪΔΑΡΙ και ομιλία στο τέλος της ημερίδας με θέμα Das Konzentrationslager Chaidari in der griechischen Historiographie und Erinnerungskultur – Το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στην ελληνική ιστοριογραφία και κουλτούρα μνήμης. Περισσότερα ΕΔΩ https://bit.ly/3pzgtyJ.
Τέλος σας ενημερώνω ότι πρόσφατα η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έδωσε συναυλία στο ΜΠΛΟΚ15 – χωρίς κοινό. Περισσότερα ΕΔΩ https://bit.ly/3pzgtyJ
Και από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το διαχρονικό αίτημα της πόλης το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, τις οποίες ο Δήμος μας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί.
Θα επανέλθω με νεότερες πληροφορίες για εκδηλώσεις που προγραμματίζονται με θέμα το θεατρικό έργο “Χαϊδάρι – 12 εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς” με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Κώστας Φωτεινάκης
Ερευνητής της τοπικής ιστορίας
Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ