ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Σχιστό Κορυδαλλού: “Η περιοχή δεν ήταν ποτέ Δασική, το Δημόσιο δεν μπορεί να αξιώσει ότι αποτελεί ιδιοκτησία του”

Το άρθρο μας για το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που αφορά τις κατοικίες δεκάδων οικογενειών στο Σχιστό Κορυδαλλού, έκανε το γύρο της Ελλάδας. (Βλέπε Δεκάδες οικογένειες χάνουν τα σπίτια τους στο Σχιστό Κορυδαλλού).

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σπιτιών -μερικά κατασκευάστηκαν στις αρχές της δεκαετίες του 1960, ξεπερνούν δηλαδή τα 60 χρόνια- αμφισβητείται από το κράτος και οι ένοικοί τους καλούνται να αποχωρήσουν. Πρόκειται για τα οικήματα που βρίσκονται εκτός σχεδίου, μπροστά από τα πρώην λατομεία, περιοχή που χαρακτηρίστηκε ως δασική ή αναδασωτέα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου ο Δήμος δεν προτίθεται να αναλάβει τη νομική στήριξη των κατοίκων.

Το εν λόγω άρθρο μας ήρθε σε γνώση του πολιτικού μηχανικού κ. Δημητρίου Κοτσώνη, προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων, ο οποίος έστειλε στην εφημερίδα μας επιστολή με τη νομολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το Δασικό Πρόβλημα, βασισμένη σε πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.

Πιο αναλυτικά:

Ασχολούμαι χρόνια με το Δασικό Πρόβλημα, ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων.

Το 2021 εκδόθηκαν οι υπ’ αρθμ’ 1364+1365 αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας,  συμφωνα με τις οποίες, προκειμένου να χαρακτηριστεί μια έκταση ως Δασικά, ακομη και εαν σημερα ειναι Δασική, ΠΡΕΠΕΙ το κράτος να αποδειξει οτι και παλαιότερα ΗΤΑΝ ΔΑΣΙΚΗ! 

Ακόμη οι αποφάσεις αυτές καθορίζουν ότι εκτάσεις που παλαιότερα ήταν κτηνοτροφικές (βοσκότοποι), δεν μπορούν σήμερα να χαρακτηρίζονται Δασικές και πρεπει να διαγραφούν από τους Δασικούς Χάρτες.

Τα ίδια έχει δεχθεί και ο Άρειος Πάγος, με διαφορετικό σκεπτικό.

Εξάλλου και τα δύο δικαστήρια δεν δέχονται ως αποδεικτικό στοιχείο τις αεροφωτογραφίες.

Βαρύνουσα πλέον σημασία έχει ότι οι Δασικοί Νόμοι που προϋπήρχαν του 1975 αλλά και ο ίδιος ο νόμος 998/79, ο οποίος εκδόθηκε μετά το Σύνταγμα του 1975, καθόρισαν ΟΤΙ για να χαρακτηριστεί μια έκταση ως Δασική ΠΡΕΠΕΙ να μπορεί να ΠΑΡΑΓΕΙ ΔΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ !

Επομένως έπαυσαν πλέον οι Δασαρχες να μπορούν να χαρακτηριζουν τις εκτάσεις ως Δασικές,  σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες και τις έννοιες περί δάσους και δασικών εκτάσεων που καθορίζει ο Δασικός Νόμος, και ο χαρακτηρισμός πρέπει να γίνεται από κάποιο Όργανο της Διοίκησης, το οποίο θα μπορεί να αποδείξει ότι η έκταση αυτή δεν ήταν βοσκότοπος!

Έχοντας υπ’ όψιν την επίμαχη περιοχή στο Σχιστό, το βραχώδες του εδάφους, αλλά ακόμη και τις αεροφωτογραφίες του Στρατού, που έχουν χαρακτηρισμό των εδαφών ως δασικών, είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν ποτέ Δασική και συνεπώς το Δημόσιο δεν μπορεί να αξιώσει ότι αποτελεί ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ του !!!

Πέραν των ανωτέρω, υπάρχει Εγκύκλιος του Γ.Γ. Δασών σύμφωνα με την οποία οι Δασικές Υπηρεσίες δεν έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν αξιώσεις στο Κτηματολόγιο ή να ασκούν Αγωγές για εκτάσεις που οι Δασικοί Χάρτες έχουν χαρακτηρίσει ΔΑΣΙΚΕΣ με μόνο τον ισχυρισμό του χαρακτηρισμού τους και χωρίς να έχουν άλλο επίσημο αποδεικτικό! 

Εκείνο που χρειάζεται είναι η παρέμβαση του ΔΗΜΑΡΧΟΥ στο Υπουργείο ή  μια δραστική διαμαρτυρία των κατοίκων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αίτημα την απόσυρση-κατάργηση κάθε πράξης της διοικήσεως κατά της ιδιοκτησίας των κατοίκων, άλλως η προσφυγή τους ενώπιον του ΣτΕ.

Προσφυγή που δεν θα στοιχίσει ακριβά και για την οποία θα τους προσφέρουμε την βοήθειά μας.

Κηφισιά 21.9.2024

………………………………………………………………………

Ο κ. Κοτσώνης δηλώνει στην διάθεση των ενδιαφερομένων για τυχόν διευκρινήσεις, καθώς και για την αποστολή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ. Στη διάθεση της εφημερίδας μας είναι τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
13 ημέρες πριν

Είμαι κάτοχος ενός οικοπέδου στο Σχιστό Κορυδαλλού που διεκδικεί το δημόσιο. Που μπορώ να απευθυνθώ για το θέμα μου? Υπάρχει κάποια κίνηση πολιτων η κάποιος που να τρέχει το θεμα

Back to top button
1
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x