ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Σαφάρι” για την παγίδευση αγριόχοιρων στο Δαφνί

Ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων στην περιοχή του Χαϊδαρίου -και όχι μόνο- είναι πια εμφανής και αναγκάζει το Δασαρχείο Αιγάλεω να προβεί σε ενέργειες ώστε να μην υπάρξουν κίνδυνοι. Είναι πολύ θετικό ότι δεν επιλέχθηκε η λύση των όπλων.

Στο Άλσος Δαφνιού τα φετινά μικρά έχουν γίνει κάτι σαν μασκότ και περιφέρονται άφοβα. Πολλοί τα βλέπουν σαν χαριτωμένα ζωάκια συντροφιάς και άλλοι τα ταΐζουν. Ωστόσο αυτού του είδους οι “στενές επαφές” με άγρια ζώα ούτε φρόνιμη είναι ούτε την ίδια την “άγρια φύση” βοηθά. Χαρακτηριστικά, η μητέρα των μικρών αγριογούρουνων έχει επιτεθεί σε σκύλους -και δεν είναι σίγουρο ότι αυτό δεν θα συμβεί σε ανθρώπους. Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τροχαία ατυχήματα στην Εθνική Οδό και είναι αληθινή τύχη ότι δεν έχει συμβεί κάποια σύγκρουση, που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Άλσος Δαφνιού, 8-9-2022. Βίντεο που έστειλε στην εφημερίδα μας ο κ. Βασίλης Λουίζος. Βλέπε άλλα βίντεο και ΕΔΩ.

Οι οικογένειες των αγριογούρουνων (ήρθαν από την Πάρνηθα) από το 2019 περιφέρονται στην κοιλάδα του Δαφνιού, όπου έχουν βρει ιδανικό περιβάλλον, μια και υπάρχει νερό (πρόκειται για το ποταμάκι που πηγάζει έξω από τη Μονή Δαφνιού, περνάει κάτω την Εθνική Οδό και συνεχίζει στο Άλσος Δαφνιού). Νυκτερινές εμφανίσεις έχουμε και στην συνοικία της Αφαίας. Επίσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής έχει στείλει έγγραφο στο Δασαρχείο Αιγάλεω επισημαίνοντας την πολύ συχνή εμφάνιση των ζώων γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Δαφνιού. Σχετική αλληλογραφία έχει κάνει η διοίκηση του Βοτανικού Κήπου Διομήδους, αν και μέσα σε αυτόν δεν έχουν μπει ακόμη τα αγριογούρουνα, λόγω περίφραξης. Σε κάθε περίπτωση γεννά ανασφάλεια το γεγονός ότι σε αυτούς τους χώρους περιφέρονται πολλοί επισκέπτες, όπως και παιδιά, λόγω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αλλά και ο Σύλλογος του Δαφνίου «Ο Δαφναίος Απόλλων» είχε ζητήσει από τη Γενική Διεύθυνση Δασών, το Δασαρχείο Αιγάλεω και τον Δήμο Χαϊδαρίου τη λήψη μέτρων διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος.

Όλα αυτά οδήγησαν στην έκδοση απόφασης που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα Δασών, κ. Αραβώση, για έγκριση «από το Δασαρχείο Αιγάλεω ειδικών παγίδων (κλωβών) για τη σύλληψη και απομάκρυνση αγριόχοιρων και υβριδίων αυτών από την περιοχή αρμοδιότητας του, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικημένων περιοχών των Δήμων της Δυτικής Αττικής, των χώρων πρασίνου, αλσών και πάρκων, καθώς και των παρυφών του οδικού δικτύου».

Θυμίζουμε ότι ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Αιγάλεω, κ. Νίκος Βλάχος, είχε αναφέρει στην εφημερίδα μας τον περασμένο Μάιο ότι ο αριθμός των ζώων θα φανεί σύντομα, όταν απογαλακτιστεί η νέα γενιά, που τότε είχε γεννηθεί και αν διαπιστωθεί αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων θα ληφθούν μέτρα. Βρισκόμαστε λοιπόν σε αυτό το στάδιο (βλέπε Τα αγριογούρουνα αγάπησαν τα μέρη μας, η φύση θριαμβεύει – Τι κάνουμε εμείς;).

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως «σκοπός της χρήσης των ειδικών παγίδων (κλωβών) είναι η περισυλλογή των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών που έχουν παρεισφρήσει και κινούνται μέσα σε χώρους πράσινου, άλση και πάρκα και ανοιχτά οικόπεδα μέσα στις πόλεις και η μείωση των αλληλεπιδράσεων τους με τις ασκούμενες ανθρώπινες δραστηριότητες στις περιοχές αυτές. Μετά την παγίδευση θα ακολουθήσει η ασφαλής απελευθέρωση τους σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές ομόρων Δασαρχείων, που αποτελούν φυσικούς βιοτόπους του είδους (Sus scrofa).

Σύμφωνα με την απόφαση, η χρήση των ειδικών παγίδων από το Δασαρχείο Αιγάλεω αποτελεί διαχειριστικό μέτρο που θα συμβάλλει και στη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων στις περιοχές που παρατηρούνται συχνές εμφανίσεις αγριόχοιρων ή διελεύσεις από το οδικό δίκτυο.

Το είδος το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο της άδειας χρήσης των ειδικών παγίδων σύλληψης είναι ο Αγριόχοιρος (Sus scrofa) και τα υβρίδια αυτού. Λοιπά είδη της άγριας πανίδας που τυχόν εγκλωβίζονται στις παγίδες θα απελευθερώνονται επιτόπου».

Επίσης στη συγκεκριμένη απόφαση αναλύεται η μεθοδολογία παγίδευσης, καθώς και οι προϋποθέσεις – όροι χορήγησης. Η άδεια χρήσης των ειδικών παγίδων (κλωβών) ισχύει μέχρι 31-12-2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει γίνει ήδη μία τουλάχιστον παγίδευση αγριόχοιρου, που έχει ελευθερωθεί στην περιοχή της Οινόης, στον Κιθαιρώνα.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button