ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Οι Δήμοι οφείλουν να διεκδικούν και όχι να χαλιναγωγούν τα κοινωνικά αιτήματα”

γράφει ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος

Διαφωνούμε κατά αρχή δημόσια με το δίλημμα που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση: Οικονομική κατάρρευση του δήμου ή στραγγαλισμός των τοπικών επιχειρήσεων. Το νίπτω τας χείρας μου αφορά τον κορωναϊό. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχάσαμε να διεκδικούμε! Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Με αφορμή το δημοσιευμένο κείμενο της δημοτικής αρχής… λέω κατ αρχήν: 
Οι διαφορές είναι στο χέρι μας αντί να μεγιστοποιηθούν να αμβλυνθούν προς όφελος της πόλης και των κατοίκων. Αποφάσισα να απαντήσω  στο κείμενο της δημοτικής αρχής Δήμος Χαϊδαρίου “Παίζεται παιχνίδι εντυπώσεων σε βάρος των συμφερόντων της τοπικής αγοράς” όχι με  άλλο κείμενο, γιατί ήδη οι Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου έχουμε καταθέσει δημόσια τις προτάσεις μας (Πρόταση για Δήμο Χαϊδαρίου: Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και τέλη τραπεζοκαθισμάτων μέχρι τέλος του 2020!) αλλά απαντώντας παράγραφο προς παράγραφο στις αιτιάσεις της Δημοτικής αρχής για θέματα που μας αφορούν και την ανάλυση των δεδομένων και γεγονότων από την δική μας οπτική.
 
ΚΕΙΜΕΝΟ
ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ
 
ΑΠΑΝΤΩ 
Ο πραγματικός λόγος είναι ότι αν ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ είχαμε ψηφίσει την πρόταση της δημοτικής αρχής θα είχαμε γυρίσει την πλάτη στις αιτιάσεις των επαγγελματιών της πόλης, που θεωρούν ότι τέτοια ανεπαρκής οικονομικά απαλλαγή τους οδηγεί στο να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους μιας και δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
 
ΚΕΙΜΕΝΟ 
Την ίδια ακριβώς απόφαση λαμβάνουν οι Δήμοι όλης της χώρας.
 
ΑΠΑΝΤΩ
Διαβάζουμε στον Τύπο τις ευχαριστίες του κ. Χατζηθεοδοσίου προς τον δήμαρχο Γλυφάδας γιατί θα παρθεί απόφαση μείωσης κατά 50%των σχετικών τελών μέχρι τέλους του έτους.
 
ΚΕΙΜΕΝΟ 
Γιατί κάποιοι παρατείνουν την αβεβαιότητα των τοπικών επιχειρήσεων;
ΑΠΑΝΤΩ 
Αν με δική μας ευθύνη συμβάλλουμε στο να υπάρχει η αβεβαιότητα, δεν έχουν οι επαγγελματίες παρά να το πουν δημόσια και να μας ζητήσουν, αντί να υιοθετήσουμε το δικό τους κείμενο που μιλάει για απαλλαγή τελών έως τέλους του έτους, να ταυτιστούμε με το κείμενο της δημοτικής αρχής και εμείς δεσμευόμαστε όχι στο να συμφωνήσουμε, αλλά να διευκολύνουμε με την αποχή μας, γιατί έχουμε διαφορετική ανάλυση για πιο πρέπει να είναι το διεκδικούμενο πρόγραμμα από την κυβέρνηση. Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση μας: Πρόταση για Δήμο Χαϊδαρίου: Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και τέλη τραπεζοκαθισμάτων μέχρι τέλος του 2020!
.
ΚΕΙΜΕΝΟ
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι  επαγγελματίες και τα καταστήματα του Χαϊδαρίου αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω της απώλειας εσόδων το διάστημα της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας τους αλλά και της αβεβαιότητας για την αγοραστική κίνηση στη συνέχεια. Η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου  θεωρεί απολύτως αναγκαία την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε αυτές να ξεπεράσουν την σημερινή κρίση και να διατηρήσουν  όλες τις θέσεις απασχόλησης. Τα αιτήματα των τοπικών συλλόγων καταστηματαρχών για απαλλαγές από δημοτικά τέλη είναι δίκαια και αιτιολογημένα μέσα στην διαμορφωμένη κατάσταση.
ΑΠΑΝΤΩ 
Εκτιμώ ότι η παραπάνω διατύπωση μπορεί να αποτελέσει την βάση μιας ουσιαστικής συνεννόησης προς όφελος της πόλης.
ΚΕΙΜΕΝΟ
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία έγινε δια περιφοράς την Τρίτη 28/4 ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός πρότεινε την απαλλαγή των πληττόμενων τοπικών επιχειρήσεων  από τα δημοτικά τέλη και τέλη τραπεζοκαθισμάτων που αφορούν το διάστημα που αυτά μένουν κλειστά.
Η απαλλαγή που ο Δήμαρχος πρότεινε στο ΔΣ αφορά το μέγιστο χρονικό διάστημα για το οποίο μπορεί νόμιμα να πάρει απόφαση το ΔΣ. Στην σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις «μπορεί να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί».
Η πρόταση αυτή για καταρχήν τρίμηνη απαλλαγή από τα τέλη είναι η μοναδική που δύναται να λάβει άμεσα ο Δήμος  και μάλιστα υπερβαίνοντας  τις οικονομικές του δυνατότητες.  Τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου είναι γνωστά στους συμπολίτες μας και όλοι κατανοούν ότι γίνονται μεγαλύτερα μέσα στην πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζουμε. Ωστόσο η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών θέσεων εργασίας είναι απαραίτητη και γι’ αυτό κατατέθηκε η πρόταση απαλλαγής τους.
ΑΠΑΝΤΩ 
Με τον τρόπο που διατυπώνεται το κείμενο αφήνει να φανεί κομψά -θα έλεγα- ότι και η δημοτική αρχή δηλώνει ότι αναγκάζεται πέρα και έξω από τις προθέσεις της και την εκτίμηση που έχει για τις πραγματικές ανάγκες να προσαρμοστεί στο γράμμα του νόμου. Θεωρούμε ως Πολίτες σε Δράση και το έχουμε αποδείξει με την ιστορική μας διαδρομή ότι εκτός από το γράμμα του νόμου υπάρχει και το πνεύμα του νόμου, αλλά και η λαϊκή απαίτηση για εναντίωση σε νόμους όπως ο συγκεκριμένος, που κρίνεται ανεπαρκής στο να δώσει τη δυνατότητα να παρθούν πιο προωθημένες αποφάσεις, πράγμα που έχει διατυπώσει επανειλημμένα και η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, παρά τον φιλοκυβερνητικό προσανατολισμό των φυσικών προσώπων που την απαρτίζουν. Εξ άλλου με σχετικές διαμαρτυρίες για άλλα συναφή θέματα εκδόθηκαν νέες διορθωτικές αποφάσεις.
ΚΕΙΜΕΝΟ 
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν στο ΔΣ την πρόταση για τρίμηνη απαλλαγή των καταστημάτων. Αντί γι’ αυτήν ζήτησαν να ψηφιστεί από το ΔΣ πρόταση για απαλλαγή για ολόκληρο το 2020, η οποία ρητά δεν επιτρέπεται από την ΠΝΠ αλλά επίσης είναι πολύ πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου. Για να υποβληθεί νόμιμα  μια τέτοια πρόταση απαιτείται βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας ότι «αντέχουν» την μεγαλύτερης διάρκειας απαλλαγή τα οικονομικά του Δήμου. Αυτή η βεβαίωση δεν υπήρχε, δεν ζητήθηκε καν από  την αντιπολίτευση, γιατί οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει.
ΑΠΑΝΤΩ
Με βάση την δική σας μελέτη ο Δήμος θα χάσει σε πρώτη φάση, αν υιοθετηθεί η δική μας πρόταση, αλλά με τα μαγαζιά ανοικτά και τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων στις θέσεις τους  και μια δυναμική, ένα κλίμα στην πόλη “σώζουμε τις επιχειρήσεις παλεύουμε για την πόλη και τις ζωές μας”, η προοπτική για την επόμενη μέρα θα είναι ζωντανή.
Αλήθεια ποιος δεν θυμάται την κατάρρευση των εσόδων του Δήμου, την συσσώρευση 10.000.000 από χρεωστούμενα από επιχειρήσεις και πολίτες, που δημιουργήθηκε την περίοδο της κρίσης 2010-2015; Ότι έκλεισε στην μικρή μας πόλη δεν ξανάνοιξε. Καταστράφηκαν άνθρωποι, χάθηκαν περιουσίες και κόποι ετών. Και το ίδιο διάστημα μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας. Αλλά τώρα βιώσατε από πρώτο χέρι την τεράστια προσπάθεια για να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι της κοινωνικής υπηρεσίας στις ανάγκες Χαϊδαριωτών για χορήγηση τροφίμων και σίτισης που διπλασιάστηκαν! Να μην επιτρέψουμε να γίνει χειρότερη εξ αιτίας και των παραλείψεων της κυβέρνησης, που δεν ενισχύει με ένα εμπροσθοβαρές οικονομικό πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων. 
ΚΕΙΜΕΝΟ
Έτσι η αναίτια στην ουσία άρνηση της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει την απαλλαγή των καταστημάτων από τα τέλη για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν είναι προς το συμφέρον της τοπικής αγοράς, γιατί παρατείνει περιττά την αβεβαιότητα. Ακόμη περισσότερο αρνητική εντύπωση προκαλεί η συνολική στάση της προηγούμενης Διοίκησης υπό τον κ. Σελέκο. Ο πρώην Δήμαρχος  το 2010-14 ως αντιπολίτευση ζητούσε κατάργηση των δημοτικών τελών, ενώ ως Διοίκηση το 2015-19 τα διατήρησε πλήρως. Και σήμερα που είναι ξανά αντιπολίτευση ζητά την κατάργησή τους.
Ο Δήμος Χαϊδαρίου διεκδικεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως ήδη κάνει από τις 19 Μαρτίου με επιστολή του Δημάρχου, την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του Δήμου. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε  την οικονομική δυνατότητα και να υλοποιήσουμε απαλλαγές των τοπικών καταστημάτων από τέλη για  χρονικό διάστημα πέραν του τριμήνου.
 
ΑΠΑΝΤΩ 
Η διαπραγματευτική δύναμη του Δήμου ενισχύεται από την σώφρονα και συνετή και με χαμηλούς τόνους αντιπολιτευτική αντιπρόταση του συνόλου της αντιπολίτευσης, την οποία αυτή την στιγμή επικροτεί η Χαϊδαριώτικη κοινωνία.
Εμείς οι Πολίτες σε Δράση συμβάλλαμε σ’ αυτό. Η δική μας εναλλακτική ολοκληρωμένη αντίληψη αποτυπώνεται στη δική μας “Πρόταση για ψήφισμα” https://psdhaidari.blogspot.com/2020/04/blog-post_58.html?m=1), την καταθέτουμε προς ενημέρωση των αναγνωστών), που έχουμε κοινοποιήσει δημόσια σαν σκεφτικό. Μας επέτρεψε να υιοθετήσουμε το κείμενο των επαγγελματιών σαν στοιχείο σύγκλισης και με τις άλλες παρατάξεις και με το οποίο από τα γραφόμενα σας δεν διαφωνείτε.
 
 
ΚΕΙΜΕΝΟ 
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να συμφωνήσουν καταρχήν στην απόφαση για τρίμηνη απαλλαγή των καταστημάτων. Μπορούσαν στη συνέχεια να καταθέσουν στο ΔΣ ένα ψήφισμα που διεκδικεί την επιχορήγηση του Δήμου, ώστε να γίνει απαλλαγή των καταστημάτων επί μεγαλύτερο διάστημα. Το ψήφισμα αυτό θα έβγαινε ομόφωνα από το ΔΣ. Απορούμε γιατί δεν το έκαναν και επέλεξαν την στείρα αντιπαράθεση. Αποτέλεσμα της στάσης τους δυστυχώς ήταν να μην ληφθεί ούτε η απόφαση για την τρίμηνη απαλλαγή των καταστηματαρχών από τα τέλη.
Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι όλοι οι Δήμοι λαμβάνουν αντίστοιχες αποφάσεις απαλλαγής των καταστημάτων από τα δημοτικά τέλη για το διάστημα που παραμένουν κλειστά. Μεταξύ αυτών ο Δήμος Αθηναίων και οι γειτονικοί μας Δήμοι Αγίας Βαρβάρας και Αιγάλεω. Κανένας Δήμος δεν έχει διακινδυνεύσει την λήψη μιας μη νόμιμης και θεμελιωμένης απόφασης που θα ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα αφήσει τελικά τις τοπικές επιχειρήσεις εκτεθειμένες.
ΑΠΑΝΤΩ 
Μας κατηγορείτε για αμέλεια κατάθεσης ενωτικού ψηφίσματος για διεκδίκηση, όταν εσείς που θεωρητικά έχετε την πρωτοβουλία δεν το πράξατε. Όμως επειδή το πρόβλημα στη  πόλη παραμένει, κινητοποιηθείτε. Χρησιμοποιήστε σαν διαπραγματευτικό ατού προς την κυβέρνηση την ενωτική πρόταση της αντιπολίτευσης για διεκδίκηση χρημάτων προς τον προϋπολογισμό των δήμων.
Απευθυνθείτε προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αλλά και την ΠΕΔΑ για να συγκροτηθεί ένα ενωτικό μέτωπο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με τα γραφόμενα όλων μας αγγίζουν το 90<% των θέσεων εργασίας. Τι καλύτερο για την φετινή πρωτομαγιά από το να κρατήσουμε ζωντανή την πόλη, να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας μαζί με τα λαϊκά αιτήματα του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος. 
ΚΕΙΜΕΝΟ 
Πιστεύουμε ότι στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα επικρατήσουν τελικά σκέψεις που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προς τους καταστηματάρχες και αναφορικά με την βιωσιμότητα του Δήμου. Καλούμε όλες τις παρατάξεις στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ να μην υποβάλλουν πάλι προτάσεις που δεν μπορούν να τεθούν σε ψηφοφορία. Αντί να παίζουμε το παιχνίδι των εντυπώσεων, να συμφωνήσουμε ομόφωνα στην ελάφρυνση των τοπικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της νομιμότητας και των πραγματικών δυνατοτήτων του Δήμου.
Ως Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου:
  • Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε σύντομα προς ψήφιση την απαλλαγή των τοπικών καταστημάτων από δημοτικά τέλη καταρχήν για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
  • Επιμένουμε στην διεκδίκησή μας να ενισχυθεί οικονομικά ο Δήμος για να δοθεί μεγαλύτερης διάρκειας απαλλαγή  στα τοπικά καταστήματα. Θα θέσουμε ξανά το αίτημα στα συναρμόδια Υπουργεία και σε όλα τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και θα ενημερώσουμε το ΔΣ για κάθε εξέλιξη.
ΑΠΑΝΤΩ 
Δεν θα σταθώ σε λέξεις. Προσπερνώ την προτροπή  περί μεγαλύτερης υπευθυνότητας, γιατί δεν θέλω να συμμετέχω σε ένα διαγωνισμό λέξεων και εντυπωσιασμού,  αλλά ουσίας.
Στη συζήτηση με τους επικεφαλής αναφέρθηκα στην ανάγκη να διαταχθεί πραγματικά μια αναπτυξιακή πρότασή μας, που την έχουμε επανακαταθέσει από το 2017 ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ, που σημαίνει τουρισμός και θέσεις εργασίας στο Χαϊδάρι και όχι μόνο. Παράλληλα σας θυμίζω ότι κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού σάς στηρίξαμε στην βάση κοινών προτάσεων. Μεγάλο μέρος αυτών των προτάσεων, που έχουν υιοθετηθεί, θα επιτρέψουν στον δήμο μείωση δαπανών και εξοικονόμηση χρημάτων, που τον ηλεκτροφωτισμό, την χρήση φυσικού αερίου αντί για πετρέλαιο, την αξιοποίηση γεωτρήσεων για μείωση των δαπανών για ύδρευση, η εφαρμογή της ΟΧΕ (αναμόρφωση της Φαβιέρου κλπ., η υλοποίηση της Δημοτικής συγκοινωνίας  και άλλα προγράμματα ενταγμένα στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, θα επιτρέψουν να γίνει το Χαϊδάρι όχι μόνο πόλη να ζεις αλλά και να δεις! Αυτό θα σημαίνει και έσοδα. Όμως μέχρι να γίνουν όλα αυτά η πόλη πρέπει να μείνει ζωντανή και χωρίς απώλεια θέσεων εργασίας. Γνωρίζετε ότι υιοθετούμε τη αντίληψη ότι η κοινωνία πρέπει να στηριχθεί τώρα στην κλιμακούμενη ύφεση κατά το πρότυπο των χωρών της Νοτίου Ευρώπης, που έχουν πάρει γενναίες αποφάσεις τόνωσης της ρευστότητας, στήριξης της εσωτερικής τους αγοράς και θέσεων εργασίας. 
Σας καλώ να συμβάλλετε ώστε ξεπερνώντας γραφειοκρατικές δυσκολίες των νόμων να ανοίξουμε δρόμο μαζί με όλη την γειτονιά της Δυτικής Αθήνας, που πριν προλάβει να συνέλθει πέφτει ξανά σε νέα δίνη οικονομικής δυσπραγίας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι ένα ζωντανό κύτταρο δημοκρατίας με ενεργούς τους πολίτες. 
Εύχομαι η προσωρινή διαφωνία να είναι αφορμή για δημιουργικές συγκλίσεις προς όφελος των Χαϊδαριωτών και της πόλης.
 
Συλλογικά οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε για το καλό της πόλης με τις συλλογικά επεξεργασμένες προγραμματικές μας θέσεις, παίρνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, που αν δεν ανατραπούν, αν δεν τα ανατρέψουμε, οδηγούν σε νέα φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.
Θοδωρης Σπηλιόπουλος 
επικεφαλής 
Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button