ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δήμος Χαϊδαρίου “Παίζεται παιχνίδι εντυπώσεων σε βάρος των συμφερόντων της τοπικής αγοράς”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ

Την ίδια ακριβώς απόφαση λαμβάνουν οι Δήμοι όλης της χώρας.  Γιατί κάποιοι παρατείνουν την αβεβαιότητα των τοπικών επιχειρήσεων;

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι  επαγγελματίες και τα καταστήματα του Χαϊδαρίου αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω της απώλειας εσόδων το διάστημα της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας τους αλλά και της αβεβαιότητας για την αγοραστική κίνηση στη συνέχεια.

Η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου  θεωρεί απολύτως αναγκαία την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε αυτές να ξεπεράσουν την σημερινή κρίση και να διατηρήσουν  όλες τις θέσεις απασχόλησης. Τα αιτήματα των τοπικών συλλόγων καταστηματαρχών για απαλλαγές από δημοτικά τέλη είναι δίκαια και αιτιολογημένα μέσα στην διαμορφωμένη κατάσταση.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία έγινε δια περιφοράς την Τρίτη 28/4 ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός πρότεινε την απαλλαγή των πληττόμενων τοπικών επιχειρήσεων  από τα δημοτικά τέλη και τέλη τραπεζοκαθισμάτων που αφορούν το διάστημα που αυτά μένουν κλειστά.

Η απαλλαγή που ο Δήμαρχος πρότεινε στο ΔΣ αφορά το μέγιστο χρονικό διάστημα για το οποίο μπορεί νόμιμα να πάρει απόφαση το ΔΣ. Στην σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις «μπορεί να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί».

Η πρόταση αυτή για καταρχήν τρίμηνη απαλλαγή από τα τέλη είναι η μοναδική που δύναται να λάβει άμεσα ο Δήμος  και μάλιστα υπερβαίνοντας  τις οικονομικές του δυνατότητες.  Τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου είναι γνωστά στους συμπολίτες μας και όλοι κατανοούν ότι γίνονται μεγαλύτερα μέσα στην πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζουμε. Ωστόσο η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών θέσεων εργασίας είναι απαραίτητη και γι’ αυτό κατατέθηκε η πρόταση απαλλαγής τους.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν στο ΔΣ την πρόταση για τρίμηνη απαλλαγή των καταστημάτων.  Αντί γι αυτήν ζήτησαν να ψηφιστεί από το ΔΣ πρόταση για απαλλαγή για ολόκληρο το 2020, η οποία ρητά δεν επιτρέπεται από την ΠΝΠ αλλά επίσης είναι πολύ πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου. Για να υποβληθεί νόμιμα  μια τέτοια πρόταση απαιτείται βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας ότι «αντέχουν» την μεγαλύτερης διάρκειας απαλλαγή τα οικονομικά του Δήμου. Αυτή η βεβαίωση δεν υπήρχε, δεν ζητήθηκε καν από  την αντιπολίτευση, γιατί οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει.

Έτσι η αναίτια στην ουσία άρνηση της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει την απαλλαγή των καταστημάτων από τα τέλη για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν είναι προς το συμφέρον της τοπικής αγοράς, γιατί παρατείνει περιττά την αβεβαιότητα. Ακόμη περισσότερο αρνητική εντύπωση προκαλεί η συνολική στάση της προηγούμενης Διοίκησης υπό τον κ. Σελέκο. Ο πρώην Δήμαρχος  το 2010-14 ως αντιπολίτευση ζητούσε κατάργηση των δημοτικών τελών, ενώ ως Διοίκηση το 2015-19 τα διατήρησε πλήρως. Και σήμερα που είναι ξανά αντιπολίτευση ζητά την κατάργησή τους.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου διεκδικεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως ήδη κάνει από τις 19 Μαρτίου με επιστολή του Δημάρχου, την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του Δήμου. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε  την οικονομική δυνατότητα και να υλοποιήσουμε απαλλαγές των τοπικών καταστημάτων από τέλη για  χρονικό διάστημα πέραν του τριμήνου.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να συμφωνήσουν καταρχήν στην απόφαση για τρίμηνη απαλλαγή των καταστημάτων. Μπορούσαν στη συνέχεια  να καταθέσουν στο ΔΣ ένα ψήφισμα που διεκδικεί την επιχορήγηση του Δήμου ώστε να γίνει απαλλαγή των καταστημάτων επί μεγαλύτερο διάστημα. Το ψήφισμα αυτό θα έβγαινε ομόφωνα από το ΔΣ. Απορούμε γιατί δεν το έκαναν και επέλεξαν την στείρα αντιπαράθεση. Αποτέλεσμα της στάσης τους δυστυχώς ήταν να μην ληφθεί ούτε η απόφαση για την τρίμηνη απαλλαγή των καταστηματαρχών από τα τέλη.

Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι όλοι οι Δήμοι λαμβάνουν αντίστοιχες αποφάσεις απαλλαγής των καταστημάτων από τα δημοτικά τέλη για το διάστημα που παραμένουν κλειστά. Μεταξύ αυτών ο Δήμος Αθηναίων και οι γειτονικοί μας Δήμοι Αγίας Βαρβάρας και Αιγάλεω. Κανένας Δήμος δεν έχει διακινδυνεύσει την λήψη μιας μη νόμιμης και θεμελιωμένης απόφασης που θα ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα αφήσει τελικά τις τοπικές επιχειρήσεις εκτεθειμένες.

Πιστεύουμε ότι στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα επικρατήσουν τελικά σκέψεις που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προς τους καταστηματάρχες και αναφορικά με την βιωσιμότητα του Δήμου. Καλούμε όλες τις παρατάξεις στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ να μην υποβάλλουν πάλι προτάσεις που δεν μπορούν να τεθούν σε ψηφοφορία. Αντί να παίζουμε το παιχνίδι των εντυπώσεων, να συμφωνήσουμε ομόφωνα στην ελάφρυνση των τοπικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της νομιμότητας και των πραγματικών δυνατοτήτων του Δήμου.

Ως Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου:

  • Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε σύντομα προς ψήφιση την απαλλαγή των τοπικών καταστημάτων από δημοτικά τέλη καταρχήν για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
  • Επιμένουμε στην διεκδίκησή μας να ενισχυθεί οικονομικά ο Δήμος για να δοθεί μεγαλύτερης διάρκειας απαλλαγή  στα τοπικά καταστήματα. Θα θέσουμε ξανά το αίτημα στα συναρμόδια Υπουργεία και σε όλα τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και θα ενημερώσουμε το ΔΣ για κάθε εξέλιξη.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button