ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

Πρόταση για Δήμο Χαϊδαρίου: Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και τέλη τραπεζοκαθισμάτων μέχρι τέλος του 2020!

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
γράφει ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση
Οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου προτείνουν για την στήριξη της πόλης και των κατοίκων
διεκδικούμε από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση “βλέποντας και κάνοντας” της ΝΔ, της επικοινωνιακής πασαρέλας, νομίζει ότι η αγορά και η ζωή μας θα ‘ρθει στα ίσα με παλινωδίες τύπου voucher ή με εξαγγελίες και ευχές στις αρχές Απρίλη που δεν έχουν υλοποιηθεί, όπως είπαν εκπρόσωποι των επαγγελματιών σε πρόσφατη τηλεσύσκεψη τους.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες οι έμποροι και βιοτέχνες, αλλά και εργαζόμενοι/ες είναι μεγάλα, τεράστια. Μην ξεχνάμε ότι οι οικονομικές πληγές από την προηγούμενη κρίση, που πήγαν να θεραπευτούν την τελευταία τετραετία δεν πρόλαβαν να κλείσουν.
7 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα, 1 στις 7 δεν ξέρει αν θα ανοίξει.  Αυτό σημαίνει ότι το 90 % αν όχι το 100% των εργαζομένων σ΄ αυτές έχουν πρόβλημα. Τα μέτρα ρευστότητας που ζητούν οι επαγγελματίες δεν υπάρχουν. Στο εμπόριο, με εξαίρεση τα σουπερμάρκετ, η κατάσταση είναι τραγική. Απαιτείται σοκ ρευστότητας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου πολλοί στράφηκαν δεν ήταν έτοιμο. Τα μέτρα, όπως αναστολή συμβάσεων, απολύσεις για μείωση του εργατικού κόστους και όλη αυτή η ανοχή στην ασυδοσία, που ενθαρρύνεται με νομοθετικά μέτρα κατώτατου μισθού στα 533 και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, δεν είναι λύση. Είναι ο σίγουρος δρόμος για την καταστροφή. Μόνο οι αλυσίδες supermarket θα μείνουν! Εκεί θα τρως, θα κουρεύεσαι, θα βλέπεις κινηματογράφο και πάει λέγοντας.
Η αβεβαιότητα δεν ξεπερνιέται με ευχές και εκκλήσεις.

Είναι γνωστό ότι η Ευρώπη δεν ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής όπως θα θελαν οι λαοί. Όμως υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες και υπάρχουν οι κυβερνήσεις του Νότου σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, που δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί για να σταθούν οι κοινωνίες στα πόδια τους. Μαζί με την κραυγή αγωνίας των λαών κάτι μπορεί να γίνει.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει να αιωρείται το δίλημμα οικονομική ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ των Δήμων ή ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ των τοπικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών .

Η κυβέρνηση επικαλείται εθνική συνεννόηση. Εθνική συνεννόηση για την οικονομία σημαίνει ρευστότητα και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και οικονομίας. Οι χώρες του νότου δείχνουν τον δρόμο. Ο δρόμος της διεκδίκησης είναι ο μόνος.

Η υπόθεση με τα voucher δείχνει ότι όταν η κοινωνία αφυπνίζεται μπροστά στο πολιτικό κόστος, μέτρα απεχθή αναστέλλονται. Υπέρμαχοι της κατάργησης του δημοσίου τομέα βγαίνουν στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουν τους ήρωες του δημοσίου τομέα υγείας! Όμως εκτός… από το χειροκρότημα, προσλήψεις ακούμε αλλά βλέπουμε; ή είναι και θα είναι με το σταγονόμετρο αναντίστοιχες των αναγκών;
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της .
Καλούμε τους επαγγελματίες της πόλης να συνταχθούν με την λαϊκή ρήση “συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Μπορούν, γιατί αφορά τις ζωές και περιουσίες τους. Αφορούν όλη την κοινωνία.
Το σύνολο των μέτρων που προτείνουμε σε διάφορα επίπεδα είναι συναγωνιστικό και όχι ανταγωνιστικό. Δήμος, επαγγελματίες, εργαζόμενοι πρέπει μαζί να διεκδικήσουν:
Α. Διεκδικήσεις από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτείνουμε ο Δήμος μας να θέσει στα συλλογικά όργανα (ΠΕΔΑ – ΚΕΔΕ) και να διεκδικήσει:
α) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, που θα αποτρέψει την κατάρρευση τους, από τη μείωση των ανταποδοτικών εσόδων αλλά και από συσσωρευμένες υποχρεώσεις και όχι με τον δανεισμό, που προβλέπει η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
β) Έκτακτη στελέχωση και στήριξη των υπηρεσιών καθαριότητας και των κοινωνικών δράσεων όσων συμβάσεων εργαζομένων των ΟΤΑ λήγουν.
γ) Ανασχεδιασμό και παράταση του προγράμματος επιχορήγησης των Δήμων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και εξόφλησης υποχρεώσεων σε βάρος τους από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή διαταγές πληρωμών (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ) με συμπλήρωση επιλεξιμότητας δαπανών για αποφάσεις που αφορούν εργασιακές διαφορές, τέλη και απαλλοτριώσεις.
δ) Να μην ισχύσει, ειδικά για φέτος, η ανταποδοτικότητα σε όλους τους Δήμους της χώρας, λόγω της έκτακτης ανάγκης, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ισοσκελίσουν την όποια απώλεια εσόδων.
ε) Μείωση κατά 50% της χρέωσης του τιμολογίου της ΔΕΗ προς τους Συνδέσμους και τους Δήμους.
ζ) Πρόβλεψη ενός έκτακτου προγράμματος προμηθειών «Φιλόδημος Προμηθειών» ή “Α. Τρίτσης” όπως μετονομάστηκε, για να καλυφθεί η χρηματοδότηση των Δήμων για την ανάθεση υπηρεσιών απολύμανσης και για την προμήθεια των προβλεπόμενων Μέτρων Ατομικής Προστασίας, υλικών προστασίας προσωπικού, απολυμαντικών, αναλωσίμων και λοιπών υλικών για τη διευκόλυνση της λειτουργίας τους, ειδικά για τις υπηρεσίες καθαριότητας καθώς και της προμήθειας μηχανημάτων, ανταλλακτικών και κάδων εργασίας.
Η διεκδίκηση και κυρίως η υλοποίηση όλων αυτών, θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην οικονομική ισορροπία του Δήμου. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος θα αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Β. ΜΕΤΡΑ που πρέπει να λάβει ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
α. Απαλλαγή από Δημοτικά τέλη για 9 μήνες και να γίνει επαναξιολόγηση. Έναρξη από 1 Μαΐου 2020. Ανταποδοτικά τέλη: Απαλλαγή 100% όσων απολύθηκαν η έκλεισε η επιχείρηση, απαλλαγή  100% όσων μειώθηκε το εισόδημα 50% εργαζόμενος η επαγγελματίας.
β. Απαλλαγή τελών στα τραπεζοκαθίσματα  έως 31/12/2020.
γ. Απαλλαγή είσπραξης τελών επί ακαθάριστων εσόδων  έως 31/12/2020.
δ. Απαλλαγή τόκων έως 31/12/2020.
ε. Απαλλαγή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς όσο είναι κλειστοί.
στ. Απαλλαγή συνδρομών σε αθλητικά προγράμματα η ενοίκιο  μείωση 40 % όπως προβλέπει η ΠΝΠ.

θ. Κυλικεία, όταν είναι κλειστά, απαλλαγή.

Γ. Μαζί με τις αυτονόητες ευχαριστίες μας αντί για ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ προτείνουμε:

ΜΕΤΡΑ στήριξης ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο Δήμο και Κοινωνικών δομών και δράσεων.

Έκτακτο επίδομα, λόγω ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ, σε εργαζομένους/ες: στη καθαριότητα, βοήθεια στο σπίτι, στα ΚΑΠΗ, γενικά σε όσους/ες χρησιμοποιήθηκαν από την κοινωνική υπηρεσία και  σε όσους εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών με άμεση επαφή με τους πολίτες.

Επέκταση του Δώρου ΠΑΣΧΑ που δόθηκε στους υγειονομικούς.

Επαναλαμβάνουμε δημόσιες προτάσεις μας οι οποίες έχουν ήδη γίνει δεκτές για Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο και για τη στελέχωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας (Έχουμε καταθέσει ήδη πρόταση δημόσια και αναλυτική και κατά κατηγορία εργαζομένων).
Τέλος είμαστε έτοιμοι στο πλαίσιο της Οικονομικής Επιτροπής να υιοθετήσουμε προτάσεις που θα συνδέσουν πλευρές δράσεων με την ντόπια αγορά και εστίαση, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο και τις ΠΝΠ.
Θοδωρής Σπηλιόπουλος,
Επικεφαλής
Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button