ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Γιατί ρε κορίτσι μου;” – Η ιστορία της νοσοκόμας που σκοτώθηκε στο Γενικό Νίκαιας

Haris Movsesian συντετριμμένος

Έμαθα πριν από λίγο ποια είναι η Αρμένισσα «νοσοκόμα» «που πήδηξε από μπαλκόνι νοσοκομείου και βρήκε τραγικό θάνατο».
ΕΙΜΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ από τον χαμό της πολύ αγαπημένης μου, της συντοπίτισσας, Γκαϊανέ Κασαρτζιάν.
Η Γκαϊανε για 5 συνεχόμενα χρόνια είχε αναλάβει τη φροντίδα του κατάκοιτου από βαρύτατο εγκεφαλικό πατέρα μου, ο οποίος πέθανε το 2002.
Ευγενέστατη, φιλότιμη, ευχάριστη, πάντα γελαστή, αξιαγάπητη. Γίναμε εύκολα φίλοι.
«Τον αδελφό σου κι εσένα σας νοιώθω σαν αδέλφια μου», μου έλεγε σ’ ένα μνημόσυνο όπου συναντηθήκαμε, πριν δυο βδομάδες.
Ταλαιπωρημένη κοπέλα. Δούλεψε σκληρά. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με τη δύσκολη δουλειά της φροντίδας ηλικιωμένων.
Δεν κράταγε σχεδόν τίποτα για τον εαυτό της. «Για τα παιδιά και για τα εγγόνια», έλεγε… «Σε 2-3 χρόνια θα γυρίσω, να τα χαρώ κι εγώ».
«Το Σωματείο των νομίμων είχε αντιληφθεί χθες την παρουσία της και την είχε αναφέρει στην ασφάλεια του νοσοκομείου. Το πρωί που η γυναίκα εμφανίστηκε ξανά η ασφάλεια επιχείρησε να την συλλάβει…».
Λέει η είδηση…
ΚΟΥΦΑΛΕΣ! Τόσο πολύ…
Και η Γκαϊανέ πρέπει να ήταν πάνω από 25 χρόνια στην Ελλάδα. Τι διάολο… τόσο δύσκολο ήταν να βγουν αυτά τα «κωλόχαρτα»;
Κρίμα. Κρίμα.
Γιατί ρε κορίτσι μου; 

………………………………………..

Η Γκαϊανέ το περασμένο Σάββατο, φρόντιζε ασθενή σε θάλαμο της Β´ Παθολογικής, όταν επιχείρησε να διαφύγει από το προσωπικό γιατί δεν είχε τα κατάλληλα έγγραφα για την παρουσία της στο νοσοκομείο. Πήδηξε από το παράθυρο, υπέστη πολλαπλά κατάγματα και έχασε τελικά τη ζωή της.

«Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στο Κρατικό Νίκαιας με την αποκλειστική νοσοκόμα που έχασε τη ζωή της, επειδή εργαζόταν παράνομα και πήδηξε από το παράθυρο, για να αποφύγει τη σύλληψή της, αποδεικνύει δυστυχώς τη γκρίζα ζώνη των εργατικών δικαιωμάτων στο σύστημα υγείας. Μια γκρίζα ζώνη με ένα σπιράλ δεδομένων από τη μη επαρκή προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποκλειστικών νοσοκόμων έως την οικονομική ένδεια των οικείων του ασθενούς για την πρόσθετη αναγκαία φροντίδα του (πχ τη νύχτα), την περιορισμένη απόδοση δαπάνης για τη χρησιμοποίηση αποκλειστικής νοσοκόμου, τα ψευδο-εργόσημα για την υποστήριξη ατόμων σε ανάγκη (συνήθως ηλικιωμένων) και την ψευδο-αυτοαπασχόληση, την αδήλωτη εργασία, τα δουλεμπορικά γραφεία εύρεσης εργασίας, τις εργολαβικές αναθέσεις, το έλλειμμα ελέγχων και την ανάθεση ευθύνης ελέγχου στο νοσηλευτικό προσωπικό».

Αυτό επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, διαπιστώνοντας ότι, όταν η ανθρώπινη ζωή γίνεται θυσία στην κρατική αναποτελεσματικότητα τόσο για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών αναγκών της κοινωνίας, «όπως είναι η πρόσβαση σε όλο το φάσμα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όσο και για την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων όλων όσων υπηρετούν και παρέχουν την εργασία τους στο εθνικό σύστημα υγείας, πρόοδος δεν θα υπάρξει ποτέ».

«Το κράτος δεν συγχωρείται ούτε να αγνοεί και πολύ περισσότερο να γνωρίζει και να αδιαφορεί για την κατάσταση αυτή, αλλά και για τα παρά – φαινόμενα που επικρατούν γύρω από τις ανάγκες συνολικής φροντίδας των νοσηλευόμενων ασθενών και των ανθρώπων που τους φροντίζουν, πέραν της οικογένειάς τους, (εάν έχουν την τύχη να έχουν). Η ΓΣΕΕ θυμίζει ότι στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν πρόσφατες μελέτες για το εργόσημο και την ψευδο-αυτοαπασχόληση που δείχνουν ένα σημαντικό μέρος της ασυδοσίας και της παραβατικότητας. Η Συνομοσπονδία ζήτησε επανειλημμένα να συνεχιστεί η συζήτηση για τα θέματα αυτά, κυρίως για να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των εστιών παραβατικότητας, αλλά φαίνεται ότι οι προτεραιότητες ήταν διαφορετικές» τονίζει η ΓΣΕΕ.

«Τα προεκλογικά τσιτάτα και οι μεγαλόσχημες τοποθετήσεις δεν πείθουν κανέναν, όταν ο άνθρωπος που ζει στο ελληνικό έδαφος, αντί να νιώθει ασφαλής ως προς την εργασία του, νιώθει απόγνωση και φτάνει να θυσιάσει τη ζωή του από το φόβο κυρώσεων, όχι στην εργοδοσία, αλλά στον εαυτό του. Καμία άλλη θυσία ανθρώπινης ζωής στο βωμό της κρατικής αδιαφορίας», καταλήγει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button