ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
“Περάσαμε μια πενταετία στο Χαϊδάρι με το φόβο μήπως κόψει καμιά κορδέλα η Δούρου ή ο ΣΥΡΙΖΑ”
γράφει ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση
Γιατί Ψήφισα λευκό στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού και τι ζήτησα να γίνει
Με αφορμή την συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, παρουσία και του σωματείου των εργαζομένων, ορισμένες γενικότερες σκέψεις για τον Δήμο Χαϊδαρίου και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βάση δημόσια τοποθέτησή μου κατά την συνεδρίαση.
Οι αναμορφώσεις του προϋπολογισμού γίνονται γιατί υπάρχει ανάγκη νέων αντικειμένων άρα και κωδικών, περισσεύουν χρήματα από κάποιες κατηγορίες, η προκύπτει ανάγκη ενίσχυσης ήδη υπαρχουσών δραστηριοτήτων. Είναι λογικό με την αλλαγή δημοτικής αρχής να υπάρχουν και διαφορετικές προτεραιότητες.
Έχουμε επιλέξει οι ΠσΔ διαχρονικά να ψηφίζουμε με βάση το πρόγραμμα μας. Δεν υποκύψαμε ποτέ στον λαϊκισμό και την μικροπολιτική. Έτσι ακόμα και αν καταψηφίζαμε τον προϋπολογισμό, ψηφίζαμε το τεχνικό πρόγραμμα, καταθέτοντας την διαφωνία μας σε συγκεκριμένα έργα, η επιχειρηματολογώντας για διαφορετική ιεράρχηση….
Συζητώντας λοιπόν για το τι παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή αντικρούσαμε τον ισχυρισμό του Σελέκου ότι περίπου τα έκαναν τέλεια στη πενταετία που πέρασε.
Είπα ότι είχαν κλειστά αυτιά σε αξιόλογες προτάσεις όχι μόνο δικές μας. Κατά την διάρκεια της πενταετίας δεν αποδέχθηκε καμία σοβαρή πρόταση μας για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, τα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΣΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ, για την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΑ 38 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ, ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ, ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΟΚΗΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ και πολλά άλλα.
Αποφάσεις που η υλοποίησή τους θα είχε αντανάκλαση στη ποιότητα ζωής, αλλά και στην τσέπη των Χαϊδαριωτών και όχι μόνο από τα ανταποδοτικά τέλη που ήταν στα ουράνια, τα πιο ακριβά στην ΑΤΤΙΚΗ με παροχές μηδέν. Και ό,τι έκανε το έκανε προεκλογικά, τους τελευταίους μήνες, σαν αποτέλεσμα της λαϊκής πίεσης γιατί έφτασε ο κόμπος στο χτένι.
Όλα αυτά τα χρόνια αφήσαμε έξω από την κριτική μας αντιπαράθεση τον ευαίσθητο χώρο των κοινωνικών υπηρεσιών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, θεωρώντας, παρά τις καθυστερήσεις, ότι το παραγόμενο έργο, χάρις στην διαχρονική προσπάθεια των εργαζομένων, είναι σε θετική κατεύθυνση.
Αναγκαστήκαμε να εξηγήσουμε για άλλη μια φορά ότι οι 8.000 προσλήψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση έγιναν απ’ αυτή την “κακή” κυβέρνηση, κατά την γνώμη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η θετική στάση της Περιφέρειας σε κάθε έργο που είχε ολοκληρωμένη μελέτη, δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από μια κοντόφθαλμη ιδεολογική αντίληψη. Οι προσλήψεις στο Δήμο με την στήριξη του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου εργαζομένων που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (ξεχνάει ότι είχε τη στήριξη του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, πράγμα σημαντικό για την δίκαιη έκβαση των δικαστικών αποφάσεων).
Πολλά δεν έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απ’ αυτά που πολλοί περιμέναμε. Αλλά ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλω να θυμίσω και παράλληλα να σκεφτούμε τι αξιοποιήθηκε και τι όχι από τα παρακάτω και στο Χαϊδάρι.
Όπως το ξεκοκοκκίνισμα των δήμων, τα 2,3 δισ. από τα προγράμματα Φιλόδημος, όλα τα παιδιά στις βρεφονηπιακούς, 152.000 σχολικά γεύματα, πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 για επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, 6.700 νοικοκυριά συνδέσεις με ΔΕΗ, δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία και τα μέσα μεταφοράς για τους ανέργους, προγράμματα για στέγαστρα, παιδικές χαρές, αναβάθμιση σχολείων, αθλητικών χώρων, κολυμβητηρίων, 60 παραλίες στην ΑΤΤΙΚΗ προσβάσιμες στους, ΑΜΕΑ, Κέντρα κοινότητας, δηλαδή για πρώτη φορά μετά την μείωση των ΚΑΠ, οι δήμοι άρχισαν να παίρνουν περισσότερα χρήματα για επενδυτικά προγράμματα.
Τώρα λοιπόν που έχουμε κυβέρνηση της Ν.Δ, ευκαιρία να σκεφτούμε όλοι πιο θυμόσοφα και αν τελικά όλοι ίδιοι είναι.
Τον μονόδρομο θετικών δράσεων η προηγούμενη δημοτική αρχή δίσταζε να τον διαβεί, καθυστερούσε στις αποφάσεις χαρακτηριστικά γιατί θεωρούσε ότι είναι ιδιωτικοποίηση η ανάθεση έργου σε επαγγελματίες που θα μας επέτρεπαν να απορροφήσουμε χρήματα εγκαίρως. Για να είμαστε δίκαιοι, μόνο στα αντιπλημμυρικά μάς άκουσε και ανάθεσε σε ιδιωτικά τεχνικά γραφεία και σε τρεις μήνες είχαμε τις μελέτες
Περάσαμε μια πενταετία με φόβο μήπως στα αντιπλημμυρικά (20.000.000€) ή στις παιδικές χαρές (859.000€) κόψει κορδέλα η Δούρου ή η κυβέρνηση του Συριζα.
Σήμερα λοιπόν ερχόμαστε να στηρίξουμε τη νέα δημοτική αρχή, όχι εν λευκώ, αλλά μέσα από προτάσεις.
Θέλουμε λοιπόν να αποτυπωθούν σε νούμερα κατά προτεραιότητα ορισμένα θέματα και βλέπουμε στους αριθμούς τέτοια διάθεση. Θέλουμε να αποτυπωθεί η διάθεση για Ανακύκλωση, για δημοτικά λεωφορεία από το πρόγραμμα Φιλόδημος 2, ρωτάμε για την αξιοποίηση των γεωτρήσεων και την ενίσχυση της αυτεπιστασίας με μέσα τεχνικά και προσλήψεις.
Τώρα όσον αφορά το “σημείο αμφιλεγόμενο”, δηλαδή την δημιουργία κωδικών για την πιστοποίηση του Δήμου για την μεταφορά μπαζών και την δυνατότητα χρησιμοποίησης ιδιώτη με προγραμματική σύμβαση. Θα σταθούμε αναλυτικά στο ποια είναι κατάσταση, τι απαιτήσεις έχουμε από την νέα δημοτική αρχή και θα ψηφίσουμε σαν να υπήρχε η απλή αναλογική και να εξαρτιόταν από μας το τι θα πράξει ο Δήμος, παρότι εξ αιτίας της ΝΔ δίνει πλειοψηφία 66% στη κάθε δημοτική αρχή και δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη μας.
Αλλά εμείς θέλουμε να γίνει μια συζήτηση με σύγχρονους όρους τι κοινωνία θέλουμε και γιατί. Ρωτάμε λοιπόν τη νέα δημοτική αρχή να μας απαντήσει, πριν το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, τι ενέργειες έκανε για να ζητήσει βοήθεια από τον ΑΣΔΑ την Περιφέρεια, την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, παρότι ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν χαρακτηρίστηκε εκτάκτου ανάγκης σεισμόπληκτος, όπως σωστά ζήτησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, έχει μια σειρά προβλήματα, που προκύπτουν από τις επισκευές 2.000 καταμετρημένων οικιών που χρήζουν επισκευής.
Έτσι λοιπόν ζητάμε να αποσυρθεί ο κωδικός της ανάθεσης έργου και θα το ψηφίσουμε, αφού θεωρήσουμε ότι έχουν εξαντληθεί οι παραπάνω ενέργειες. Δεν ζητάμε να αποσυρθεί τελείως, αλλά να περιγραφεί ότι από το σύνολο του ποσού θα χρησιμοποιηθεί όσο ο Δήμος αποφασίσει και να περιγραφεί με ακρίβεια ότι αφορά μόνο τα μπάζα (να αλλάξει η διατύπωση).
Επειδή έχουμε ζήσει στο Χαϊδάρι πλημμύρες, όλο και πιο έντονες, εμείς δεν θέλουμε να έχουμε την ευθύνη μιας καταστροφής που όλα αυτά τα μπάζα θα τα δούμε να κυλάνε σε ποτάμια με τις αντίστοιχες συνέπειες στη περιουσία των Χαϊδαριωτών, περιμένοντας η γραφειοκρατία να κάνει όσα θα έπρεπε πολιτικά να είχαν προβλεφθεί.
Εμείς δεν θεωρούμε ότι αυτή η δημοτική αρχή ήρθε για να ιδιωτικοποιήσει. Αν κάνει αυτό το λάθος θα μας βρει απέναντι εμάς που συμβάλλαμε στην αντιστροφή των ιδιωτικοποιήσεων της δημαρχίας Μαραβέλια.
Τώρα για τον κωδικό που αφορά την ανάθεση μελέτης σε ειδικό γραφείο για την έκδοση άδειας συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων, έπρεπε να είχε εγκριθεί από το 2010!
Θεωρούμε το να κουβεντιάσουμε για μια ενέργεια που έπρεπε να είχε γίνει από το 2010 είναι το λιγότερο άστοχο.
Στους συμπολίτες μας που παρανομούν και δεν έχουν επίγνωση τι ζημιά κάνουν στο περιβάλλον και στην υγεία των έμβιων όντων, άρα και των ανθρώπων, θα υπενθυμίσουμε ορισμένα πράγματα που αφορούν την υγεία και την τσέπη μας: Κάθε τόνος από μπάζα κοστίζει εάν πάει στο διαπιστευμένο κέντρο ανακύκλωσης 20 ευρώ τον τόνο, εάν μεταφερθεί έστω λάθρα μέσω των απορριμμάτων σημαίνει ότι κοστίζει 49 ευρώ τον τόνο και εάν συλληφθεί ο Δήμος τρώει πέναλτυ και κοστίζει 100 ευρώ.
Ας έρθουμε στη οικολογική διάσταση: Η χωματερή δεν παίρνει μπάζα. Είμαστε στην εποχή που η ανακύκλωση, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων δεν αμφισβητείται, είναι αναγκαία. Πιο ειδικά για τα μπάζα, άλλα διαχωρίζονται και άλλα θα ξαναχρησιμοποιηθούν άλλα θα χρησιμοποιηθούν στην οδοποιία. Είναι πρώτη ύλη για κυκλική οικονομία, που σημαίνει θέσεις εργασίας και μη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Τελικά μας συμφέρει σαν κοινωνία.
Το Χαϊδάρι κινδυνεύει να γίνει χωματερή και από παράνομους επιτήδειους.
Μπορεί αυτή η συζήτηση να γίνει αφορμή για μια πραγματική ευαισθητοποίηση των Χαϊδαριωτών και επιτέλους να ανοίξει ο δρόμος για ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΜΕΙΩΣΗ ΟΓΚΟΥ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ, 4 ή 6 ρεύματα ανακύκλωσης, Χαρτοφάγος στα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες κλπ.