ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

“Ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για την ανακύκλωση”

Οι Πολίτες σε Δράση καλούν τον Δήμο σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού της πόλης μας σχετικά με την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Επισημαίνουν την ανάγκη μακροχρόνιας στρατηγικής για τη μείωση και την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων στο Χαϊδάρι.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων και να προγραμματιστούν διάφορες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των κατοίκων, ίσως και ενός εθελοντικού καθαρισμού στο Άλσος Δαφνίου.

Ακολουθεί η επιστολή των δημοτικών συμβούλων των Πολιτών σε Δράση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου:

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 16 – 24.11.2019,  Συζήτηση για εκδηλώσεις και δράσεις

Κύριε Πρόεδρε,

Στη συζήτηση για τα ανταποδοτικά τέλη του 2020 είχα την ευκαιρία, επιχειρηματολογώντας γιατί καταψηφίζουμε, να εκφράσω τις ανησυχίες των Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου, γιατί ενώ στο πρόγραμμά σας εξαγγέλλετε την Ανακύκλωση, την μείωση των αποβλήτων, δεν είδαμε να αποτυπώνει η Δημοτική αρχή ένα σχέδιο δράσης ενεργειών για το 2020 και κατά συνέπεια μια μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Αναφέρθηκα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 16-24/11/2019 και υπογράμμισα την αναγκαιότητα να ξεκινήσουν την εβδομάδα αυτή οι πρώτες ενημερωτικές αλλά και  άλλες πρακτικές δράσεις στο Δήμο μας.

Επανερχόμαστε κύριε πρόεδρε με συγκεκριμένο αίτημα συζήτησης, γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος και με τη συμμετοχή των πολιτών για  να χαραχθεί μια μακροχρόνια στρατηγική για την μείωση και την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων στο Χαϊδάρι, για να έχουμε μια καθαρή και ευχάριστη να ζεις πόλη.

Προτείνουμε

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητάμε να συζητηθεί ως τακτικό θέμα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 16 – 24.11.2019 και να προγραμματιστούν διάφορες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των κατοίκων, ίσως και ενός εθελοντικού καθαρισμού, προτείνουμε το Άλσος Δαφνίου.

Το θέμα της μείωσης και της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι ένα από τα πιο δύσκολα και πιο σύνθετα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην Αττική και ιδιαίτερα στην πόλη μας.

Το οποιοδήποτε σύστημα ή κανονισμός καθαριότητας, δεν μπορεί να λειτουργήσει –όσο καλός και να είναι- χωρίς την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή του πολίτη. Για να εξασφαλιστεί απαιτείται μια μακρόχρονη στρατηγική μείωσης του όγκου των αποβλήτων και αξιόπιστο τρόπο  συλλογής, διαχείρισης και μεταφοράς τους, με εξασφαλισμένους πόρους για την εφαρμογή της.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε να πραγματοποιηθεί ως τακτικό θέμα ή ακόμα και να γίνει ένα Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη μείωση και τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Θοδωρής Σπηλιόπουλος, Άλκηστις Βίτσα

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button