ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Άγριες μέλισσες” – αλυσοδεμένο δάσος στο Χαϊδάρι

Το άρθρο μας «Όλα τα είχαμε, πλάκωσαν και οι μελισσοκόμοι…» διαθόθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μελισσοκόμων και προκάλεσε παράπονα και διαμαρτυρίες αρκετών. Το πράγμα όμως έχει και συνέχεια. Την επόμενη μέρα από την παρέμβαση καθαρισμού τού Δήμου στο δασάκι δίπλα στην οδό Κατράκη, η αναγνώστριά μας, κ.κ. Λ. Β., είδε αλυσίδες (!) και προειδοποιητικές πινακίδες που… απαγορεύουν τη διέλευση. Εκφράζει εύλογες απορίες, τις οποίες θέσαμε στο καθ’ ύλην αρμόδιο Δασαρχείο Αιγάλεω.

"Άγριες μέλισσες" - αλυσοδεμένο δάσος στο Χαϊδάρι 1

Η επιστολή της συμπολίτισσας (δικές της και οι φωτογραφίες):

Γράφω με αφορμή το άρθρο σας «Όλα τα είχαμε, πλάκωσαν και οι μελισσοκόμοι…». Δεν πρόλαβαν οι πυροφύλακες να καθαρίσουν το δασάκι δίπλα στην οδό Κατράκη και πρόλαβε να κάνει κατάληψη του χώρου ο επόμενος «μελισσοκόμος»! Μόνο που αυτός έχει περιφράξει την περιοχή με αλυσίδες (!) πριν φέρει τα μελίσσια του και έχει βάλει προειδοποιητικες πινακίδες να μην πλησιάζει κανείς στην περιοχή του. Έχω τις εξής απορίες: Ποιος έδωσε άδεια στον μελισσοκόμο να περιφράξει την περιοχή αυτή; Δίνονται άδειες ή αυθαίρετα στήνει ο καθένας το μελίσσι του όπου θέλει; Δεν πρέπει να υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας ανάμεσα στα μελίσσια και τα σπίτια, όταν οι κυψέλες τοποθετούνται δίπλα σε κατοικημένες περιοχές; Εδώ τα μελίσσια βρίσκονται δύο μόλις μέτρα από τον δρόμο (οδός Κατράκη). 

"Άγριες μέλισσες" - αλυσοδεμένο δάσος στο Χαϊδάρι 3

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο Άνω Δάσος και τα ερωτήματα που έθεσε πιο πάνω η αναγνώστριά μας, απευθυνθήκαμε στο Δασαρχείο Αιγάλεω και πήραμε απαντήσεις. Έχουμε και λέμε:

– Για την τοποθέτηση κυψελών είναι απαραίτητη η άδεια του Δασαρχείου. Σε μία περιοχή κάποιοι προσπαθούν να το υπερκεράσουν αυτό, ισχυριζόμενοι ότι έχουν άδεια από τον Δήμο. Συγκεκριμένα, βάζουν μελίσσια στο πάρκο Θεαθήναι, ενώ αυτό δεν επιτρέπεται, καθώς σχετική δραστηριότητα επιτρέπεται σε δάση και όχι σε πάρκα.

– Ο νόμος επιβάλλει να απέχουν οι κυψέλες 25 μέτρα από δρόμο και 50 από κατοικημένη ζώνη. Συγκεκριμένα, το άρθρο 5 του ΦΕΚ 1691/Β’/22.8.2008, μεταξύ άλλων, προβλέπει: “Απαγορεύεται η τοποθέτηση κυψελών μελισσών σε απόσταση μικρότερη των είκοσι πέντε (25) μέτρων από αγροτικούς δρόμους και οδούς και σε απόσταση μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων από κατοικημένες οικίες, εκτός εάν περιφράξουν αυτές με ειδικό πλέγμα ύψους δυο μέτρων τουλάχιστον. Υποχρεούνται δε οι μελισσοτρόφοι, σε ανάλογο αριθμό κυψελών να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο τους.”

Αυτά σχετικά με τις δραστηριότητες κάποιων μελισσοτρόφων δίπλα στην πόλη. Για να προλάβουμε αντιδράσεις, σημειώνουμε ότι το επάγγελμα (ή η ερασιτεχνική ενασχόληση) του μελισσοτρόφου μάς είναι εξαιρετικά συμπαθές, αγαπάμε το  προϊόν τους, θεωρούμε πολύτιμο το ρόλο της μέλισσας στη φύση και αναγνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία σέβεται τη φύση και τους κανονισμούς. Αλλά δεν μπορούν να κάνουν μερικοί ό,τι τους βολεύει.

  

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button