ΕΛΛΑΔΑ

Τα 10 προβλήματα της υγείας που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα της υγείας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του ΕΣΥ, ώστε να παρέχει καλή και ποιοτική δημόσια, δωρεάν υγεία. Επικεφαλής ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στέλεχος με «επιχειρησιακά» χαρακτηριστικά που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, ενώ έχει μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα υποστηρίζεται στο δύσκολο έργο του από στελέχη που έχουν εμπειρία διοίκησης στο Υγείας και στο βαθμολόγιο του Μαξίμου πήραν καλό βαθμό το προηγούμενο διάστημα, όπως η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Μετά τη χτεσινή τελετή παραλαβής ο νέος Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, τους διοικητές των νοσοκομείων και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ. Σκοπός ήταν η γνωριμία με όλους τους εμπλεκόμενους στη νοσοκομειακή και προνοσοκομειακή φροντίδα και η ενημέρωση για προβλήματα της υγείας που εκκρεμούν και χρειάζονται επίλυση.

Ο Υπουργός Υγείας εστιάζει ιδιαίτερα σε ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, όπως η πρόσβαση στα νοσοκομεία και η ταχύτητα των διακομιδών του ΕΚΑΒ, προκειμένου να μην καταγράφονται καθυστερήσεις που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή ασθενών.

Σε ρεπορτάζ του news247 καταγράφονται 10 σοβαρά προβλήματα της υγείας:

Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

Τα 10 προβλήματα της υγείας που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα ο Μ. Χρυσοχοΐδης 3
Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της υγείας είναι η στελέχωση των μονάδων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Προκηρύξεις εκατοντάδων θέσεων γιατρών και νοσηλευτών εκκρεμούν από το υπουργείο Υγείας, τόσο για νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, τόσο της ηπειρωτικής χώρας, όσο και της νησιωτικής.

Μάλιστα, παρά τα οικονομικά κίνητρα που είχαν δοθεί από την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Υγείας για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να εργαστούν σε κάποιο νησί, οι θέσεις συνεχίζουν να βγαίνουν άγονες.

Κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να σταματήσει να υποτιμά το ιατρικό λειτούργημα και το κόστος της ζωής το καλοκαίρι στα νησιά και αν θέλει να υπάρχουν γιατροί σε αυτές τις περιοχές, να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά και να δώσει άλλου τύπου κίνητρα στους γιατρούς.

Επίσης, άμεσα θα πρέπει να διοριστούν στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας οι 863 γιατροί, οι θέσεις των οποίων είχαν προκηρυχθεί τους προηγούμενους μήνες. Η διαδικασία είχε παγώσει εξαιτίας των εκλογών.

Προσλήψεις στο ΕΚΑΒ

Οι ελλείψεις προσωπικού και οχημάτων στο ΕΚΑΒ, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στα νησιά, έγιναν ιδιαίτερα έντονες τις τελευταίες εβδομάδες και η λειτουργία του είναι στα κορυφαία προβλήματα της υγείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται σε 35 περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων αρκετά νησιά.

Επίσης, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με τα οχήματα τους ΕΚΑΒ, τα οποία επίσης θα πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατό.

προβλήματα της υγείας
Τα προβλήματα της υγείας απαιτούν συντονισμένη δράση.

Προβλήματα με τις φαρμακευτικές εταιρείες

Ένα από τα προβλήματα της υγείας που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα αφορά και τα φάρμακα.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί ότι έως τις 31 Μαΐου θα ανακοινώσει το clawback, δηλαδή την υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης, όμως αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι σε αναμονή για τα τελικά σημειώματα που θα ορίζουν πόσα ακριβώς θα πρέπει να επιστρέψουν. Μία διαδικασία που μπλοκάρει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, καθώς δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις κινήσεις του επόμενου έτους.

Ελλείψεις φαρμάκων

φαρμακευτική δαπάνη

Παράλληλα η υπουργός Υγείας θα πρέπει να βρει άμεσα λύσεις για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ένα από τα πρόβλημα της υγείας για το οποίο δίνονται προσωρινές λύσεις εδώ και μήνες.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι σήμερα σε έλλειψη τόσο τα strep test για τον στρεπτόκοκκο, όσο και συγκεκριμένες αντιβιώσεις για παιδιά.

Αντικαπνιστικός νόμος

Παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ένα νέο αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος θα είναι πιο απλός για την εφαρμογή των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες (κυρίως αστυνομία), τους τελευταίους μήνες δεν υπήρξε κάποια νομοθετική διάταξη.

Εργασία γιατρών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα

Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει οι απαραίτητες ενέργειες για να μπορεί ένας γιατρός του ΕΣΥ να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Ως εκ τούτου, απαιτείται άμεσα νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα ορίζει τις λεπτομέρειες για τις εργασιακές σχέσεις.

Στα προβλήματα της υγείας και ο προσωπικός γιατρός

Βασική εκκρεμότητα όσον αφορά τα προβλήματα της υγείας παραμένει και ο προσωπικός γιατρός, ένας θεσμός που έχει μείνει στη μέση, αφού μέχρι σήμερα μόνο οι μισοί δικαιούχοι έχουν βρει διαθέσιμο γιατρό για να εγγραφούν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) «περίπου 600 άτομα από την Αθήνα είναι εγγεγραμμένα στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου Καρδίτσας, δηλαδή περισσότερα από 300 χιλιόμετρα μακριά».

Κάτι που σημαίνει ότι η νέα διοίκηση του υπουργείου Υγείας θα πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να βρει νέα κίνητρα για τους γιατρούς, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί σωστά η υλοποίησή του και όχι μόνο στα χαρτιά.

Ανασυγκρότηση των ΤΕΠ στα νοσοκομεία

Καμία εξέλιξη δεν υπήρξε το τελευταίο διάστημα ούτε στην ανασυγκρότηση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία, όπως έχει ανακοινωθεί, στο μέλλον θα λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση.

Παρότι η ανακατασκευή έχει διαφημιστεί από τη ΝΔ, αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ΤΕΠ που να μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, ούτε και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα καλύψει τις βάρδιες.

Διευκρινίζεται ότι η ανασυγκρότηση των ΤΕΠ θα γίνει με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που προβλέπονται για τα προβλήματα της υγείας.

Φάρμακα για την πρόληψη του HIV

Μπορεί ο Θάνος Πλεύρης στον απολογισμό των πεπραγμένων του για τα δύο χρόνια στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας στη Βουλή να ανέφερε ότι εξασφάλισε δωρεάν προεκθεσιακή προφύλαξη (PrEP) για τον HIV, όμως τελικά αυτό δεν ισχύει.

Κι αυτό διότι σήμερα δεν μπορεί κανείς να λάβει δωρεάν την αγωγή.

Κάτι που σημαίνει ότι άμεσα θα πρέπει να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση που θα ορίζει τις λεπτομέρειες για το πλαίσιο χορήγησης των φαρμάκων, ώστε να πάψει να είναι ένα από τα προβλήματα της υγείας.

Εξπρές υλοποίηση για τα προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων

Άμεσα θα πρέπει να υλοποιήσει ο νέος υπουργός και τα προγράμματα πρόληψης με τις δωρεάν εξετάσεις. Το πακέτο των 20 εξετάσεων στον πληθυσμό που επίσης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί προτεραιότητα για τη ΝΔ.

Όμως τα δωρεάν προγράμματα πρόληψης είχαν «παγώσει», με πρώτο αυτό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ενδεικτικό είναι ότι εντός του Ιουνίου θα έπρεπε να ξεκινήσει το πρόγραμμα για δωρεάν επισκέψεις σε διαιτολόγους για παιδιά, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Το μόνο που έτρεξε ήταν το Dental Pass, για δωρεάν επίσκεψη σε οδοντίατρο.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button