Πρόταση για Ακτή Σκαραμαγκά: Μια διεθνής “silicon valley” για τη Ναυτιλία
Ο Δήμος μας διεκδικεί την Ακτή Σκαραμαγκά, το θέμα σιγοκαίει χρόνια, αλλά αποτέλεσμα δεν είδαμε ακόμη. Όμως στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε το ζήτημα επανέρχεται με κινήσεις από διάφορες πολιτικές δυνάμεις.
Η αναζωπύρωση της συζήτησης αυτής (πχ κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή από τον βουλευτή του ΚΙΝ.Αλ., κ. Γιώργο Καρρά) επιβάλει πιο σφαιρική διερεύνηση. Κρίσιμη παράμετρος: Πώς θα αξιοποιήσουμε την έκταση που θα πάρουμε; Στο δίλημμα ανάπτυξη ή αναψυχή, υπάρχει και η απάντηση “και τα δύο”.
Είναι η θέση του κ. Γιάννη Θεοτοκά, έμπειρου οικονομολόγου με σημαντικό βιογραφικό σε μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Βάζει μια νέα διάσταση στην αξιοποίηση του χώρου: Προτείνει την δημιουργία κατάλληλων υποδομών που θα προσελκύσουν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με προϊόντα και υπηρεσίες για την Ναυτιλία (satellite navigation, fire protection, security systems κτλ.). Με δυο λόγια, μια “silicon valley” της ναυτιλίας.
Ο κ. Θεοτοκάς είναι πρώην δημοτικός σύμβουλός Χαϊδαρίου, νυν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Χαϊδάρι Αναγέννηση – Γιάννης Κέντρης”.
Ας παρακολουθήσουμε τη σκέψη του για την Ακτή Σκαραμαγκά:
“Εστιάζω σε ένα σημαντικό αναπτυξιακό project, που μπορούν να εξασφαλίσει για το Χαϊδάρι σημαντικό εισόδημα για τον Δήμο, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου και των υπηρεσιών προς τους Δημότες.
Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γραφτεί πολλά και δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό για την Ακτή Σκαραμαγκά. Πιστεύω ότι ο βασικός λόγος που τα πράγματα “κολλάνε” είναι το είδος των προτάσεων αξιοποίησης (πάρκο αναψυχής, αθλητικές δραστηριότητες κτλ.), που στην ουσία προσθέτουν κόστος αντί εισόδημα. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Πιστεύω ότι η αξιοποίηση του χώρου με τη δημιουργία ενός Πάρκου Στέγασης Επιχειρήσεων, που προσφέρουν υψηλής τεχνολογίας προϊόντα και υπηρεσίες για την Ναυτιλία (satellite navigation, fire protection, security systems etc etc) θα προσθέσει αξία στο χώρο των Ναυπηγείων ως απόλυτα σχετική δραστηριότητα.
Θα προσελκύσει επενδυτικά σχήματα για την υλοποίηση διότι:
α. Η Ελληνική Ναυτιλία είναι ο υπ αριθμ 1 πελάτης παγκοσμίως για τις επιχειρήσεις αυτές (ελληνικές η αλλοδαπές).
β. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα χώρος που εξασφαλίζει υποδομές (ειδικά στις τηλεπικοινωνίες, 5G networks) για την ανταγωνιστική λειτουργία τους. Στην καλύτερη περίπτωση νοικιάζουν γραφεία στον Πειραιά, αλλά τις βασικές λειτουργίες τους (τμήμα έρευνας και ανάπτυξης) τις διατηρούν στο εξωτερικό.
γ. Υπάρχει σημαντικός αριθμός επιστημονικού προσωπικού (απόφοιτοι ΕΜΠ ) που έχει κατάρτιση παγκοσμίου επιπέδου. Ωστόσο οι προσοντούχοι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό.
δ. Η προσέλκυση αυτών των επιχειρήσεων σε ένα purpose built χώρο συνοδευόμενο με κίνητρα εγκατάστασης θα μπορούσε να προσελκύσει 35-40 επιχειρήσεις με 350-400 άτομα υψηλού εισοδήματος, που θα αναζητήσουν στέγη στο Χαϊδάρι, με τα γνωστά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και την δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.”
Σε ερώτηση της εφημερίδας μας σχετικά με το πόσο χώρο θα καλύψει μια τέτοια χρήση (κτηριακές υποδομές, πάρκινγκ κτλ), μάς απάντησε ότι μιλάει για ένα μικρό μόνο μέρος από το σύνολο της έκτασης. Πχ το 10%. Το υπόλοιπο θα είναι διαθέσιμο στους πολίτες, με χρήσης ψυχαγωγίας, άθλησης και πρασίνου, αλλά με βιώσιμο τρόπο.