ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς οι “λογιστές” ξάφρισαν τη γιαγιά

Πρωινή βόλτα στη γειτονιά της, στο Δάσος, βγήκε μια υπερήλικη συνδημότισσα. Την ώρα που περπατούσε στην οδό Αγίας Παρασκευής, δύο καλοντυμένοι κύριοι που επέβαιναν σε ένα άσπρο αυτοκίνητο την πλησίασαν με ευγενικό τρόπο. Ο ένας προσποιήθηκε πως είναι ο λογιστής του παιδιού της. Την «ενημέρωσε» πως ο γιος της δικαιούται επιστροφή φόρου περίπου 5.500 ευρώ, όμως της τόνισε πως για να πάρει αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να πληρώσει ένα παράβολο των 300 ευρώ. Η άτυχη γριούλα πείστηκε.

Τους οδήγησε στο σπίτι της, όπου και τους παρέδωσε το συγκεκριμένο ποσό. Αφού πήραν τα χρήματα, οι άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες έγιναν «καπνός». Ο γιος της έπεσε από τα σύννεφα όταν έμαθε τα μαντάτα από τη μητέρα του. Έσπευσε αμέσως στο Τμήμα Ασφάλειας Χαϊδαρίου και υπέβαλε  μήνυση κατ άγνωστων. Οι δράστες αναζητούνται.

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη 26 Μαΐου.

Για τα κρούσματα απάτης με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου, κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει:

-Οι δράστες επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.

-Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση, συνήθως, γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.

-Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης.

-Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.

-Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.

-Επισημαίνεται ότι, συχνά γίνεται λόγος ότι το συγγενικό πρόσωπο δικαιούται επιστροφή υψηλού χρηματικού ποσού από τα ασφαλιστικά ταμεία, για τη λήψη του οποίου απαιτείται η πληρωμή ορισμένων παραβόλων, οι δε δράστες εμφανίζονται ως οι «λογιστές» των συγγενικών τους προσώπων, οι οποίοι έχουν αναλάβει τα διαδικαστικά ζητήματα για τη λήψη των χρημάτων αυτών.

-Τα χρηματικά ποσά που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button