ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς να διατηρήσετε την παραγωγικότητά σας δουλεύοντας από το σπίτι

Διανύουμε μια ιδιαίτερη περίοδο που έχουμε αναγκαστεί να αλλάξουμε εντελώς την καθημερινότητά μας, το πρόγραμμά μας και την εργασιακή μας ρουτίνα. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, έχουν την τύχη να μπορούν να μειώσουν με αυτό τον τρόπο τις μετακινήσεις και να αποφύγουν τον συνωστισμό, χωρίς να αισθάνονται ταυτόχρονα εργασιακή ανασφάλεια ή ότι θα μείνουν πολύ πίσω στις υποχρεώσεις τους. Είναι όμως τελικά  η μεταφορά του γραφείου στην τραπεζαρία του σπιτιού μας, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα ή μια παγίδα με αντιπερισπασμούς που μπορεί να μειώσουν την παραγωγικότητά μας; Η άνεση που μας παρέχει το σπίτι μας και ο προσωπικός μας χώρος μπορεί να μην μας βοηθήσει  στην αρχή να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, εκτός αν οργανωθούμε κατάλληλα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες.

  1. Οργανώστε το νέο σας γραφείο.

Ακούγεται πολύ δελεαστικό να δουλεύουμε έχοντας το λαπτοπ αγκαλιά στον καναπέ ή στο κρεβάτι, φορώντας τις πιτζάμες μας, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο πρακτικό όσο ακούγεται. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε ένα άνετο μέρος που θα το χρησιμοποιείτε αποκλειστικά γι αυτόν τον λόγο τις προσεχείς ημέρες. Συγκεντρώστε όλα τα είδη γραφείου που σας χρειάζονται, ώστε να αποφεύγετε τις άσκοπες διακοπές ψάχνοντάς τα.

  1. Διατηρήστε ωράριο εργασίας.

Η ελευθερία που σας δίνει η απουσία των μετακινήσεων από και προς τη δουλειά, σας δίνει λίγο έξτρα χρόνο για ύπνο ή να πιείτε τον καφέ σας με την άνεσή σας. Μην μπείτε στον πειρασμό όμως να αλλάξατε εντελώς τις πρωινές σας συνήθειες ή το ωράριο εργασίας σας. Είναι πιο εύκολο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να μην αναβάλετε εκκρεμότητες, αν διατηρήσετε ένα συγκεκριμένο ωράριο το οποίο δεν παραείναι ευέλικτο λόγω των συνθηκών. Σε αυτό θα βοηθούσε να κρατήσετε την πρωινή ρουτίνα που έχετε όπως όταν ετοιμάζεστε να φύγετε τις υπόλοιπες καθημερινές από το σπίτι.

  1. Μην ανοίγετε τηλερόραση.

Ακόμα και αν είστε τύπος που έχει συνηθίσει να αποδίδει και με θόρυβο ή σας λείπει η «φασαρία» του γραφείου, αποφύγετε να γεμίσετε την ησυχία με τηλεόραση καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας αποπροσανατολίσει από το αντικείμενο σας και θα σας αποσπάσει την προσοχή αρκετές φορές. Επιπλέον η συνεχής ενημέρωση γύρω από τα ιατρικά θέματα και τα κρούσματα που ακούγονται κατά τις διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας προκαλέσουν άγχος ή ανησυχία. Φτιάξτε μία λίστα  μουσικής  με τα είδη που σας χαλαρώνουν, ώστε να ακούγεται στον χώρο σε χαμηλή ένταση.

  1. Περιορίστε τη χρήση του τηλεφώνου και των social media.

Όσο απελευθερωτικό και αν είναι να μπορείτε να μιλήσετε στο τηλέφωνο με κάποιον φίλο ή μέλος της οικογένειας, χωρίς να ενοχλείτε τον συνάδελφο σας  στο διπλανό γραφείο, θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιείτε το κινητό σας, όπως όταν βρίσκεστε στον εργασιακό σας χώρο. Προτιμήστε την αθόρυβη λειτουργία και απενεργοποιήστε τις περισσότερες ειδοποιήσες που αφορούν τα social media, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή σας με το παραμικρό. Κάντε τις κλήσεις που χάσατε σε ένα προγραμματισμένο διάλειμμα της ημέρας και συνδυάστε το με μία μικρή βόλτα στο μπαλκόνι για να αλλάξετε και παραστάσεις.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button