ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αλλάζει τον χάρτη των Πανελλαδικών

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για τη δήλωση συμμετοχής των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2018. Σύμφωνα με την απόφαση, οι δηλώσεις-αιτήσεις θα υποβληθούν φέτος εντός του μηνός Μαρτίου.

Αυτή η καθυστέρηση (τον Μάρτιο αντί του Φεβρουαρίου, που υποβάλλονταν τα προηγούμενα χρόνια) γίνεται προκειμένου να ενταχθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο τα 26 τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Οι αιτήσεις-δηλώσεις των υποψηφίων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του.

Παράλληλα, ώς τις 15 Μαρτίου θα ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων, με πολλές αλλαγές φέτος, λόγω του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η προωθούμενη κατάργηση των δύο ΤΕΙ της πρωτεύουσας και η ίδρυση στη θέση τους ενός Πανεπιστημίου (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) ξαναμοιράζουν την τράπουλα και τους εισακτέους.

Η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου οδηγεί στη δραστική μείωση των διαθέσιμων σχολών και τμημάτων. Από 40 σχολές με κατευθύνσεις στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το μηχανογραφικό του 2018 θα έχει ένα νέο Πανεπιστήμιο με πέντε σχολές και 26 τμήματα.

Είναι πολύ πιθανό το υπουργείο Παιδείας, για να αποσπάσει τη συναίνεση των υποψηφίων, να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εισακτέων στο νέο Ιδρυμα ώστε να μην παρουσιαστούν αποκλίσεις στον συνολικό αριθμό εισακτέων, που κυμαίνεται στους 70.000 κάθε χρόνο.

Ρόλο θα παίξει επίσης και ο πενταπλασιασμός του ποσοστού εισαγωγής για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Πέρσι, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων βρήκαν δίοδο στα Πανεπιστήμια με δυνατότητα εισαγωγής σε ποσοστό 1% επί του αριθμού εισακτέων. Φέτος, το ποσοστό αυτό πενταπλασιάζεται.

Η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι φανερό ότι θα ανακατέψει και τις βάσεις στα ΑΕΙ του Λεκανοπεδίου, τα οποία ελκύουν και την πλειονότητα των υποψηφίων.

Μπέρδεμα στην κίνηση των βάσεων θα δημιουργήσουν, βεβαίως, ιδιαίτερα τα τμήματα του νέου Πανεπιστημίου που μοιράζονται το ίδιο όνομα και περίπου τα ίδια δικαιώματα (τα τετραετή είναι επιπέδου 6 ευρωπαϊκών προσόντων, τα πενταετή επιπέδου 7) με το ΕΜΠ και τις περιφερειακές Πολυτεχνικές Σχολές.

Αν μάλιστα το υπουργείο επιλέξει να «κόψει» θέσεις από το ΕΜΠ ή τις περιφερειακές Πολυτεχνικές προκειμένου να τις μοιράσει σε σχολές του νέου Πανεπιστημίου, τότε θα έχουμε μεγάλες ανατροπές στη βάση πολλών σχολών.

Κινητικότητα στις βάσεις εισαγωγής θα έχουμε φέτος και στα Παιδαγωγικά Τμήματα. Τα τμήματα αυτά ανοίγουν για όλους τους υποψηφίους χωρίς την υποχρέωση εξέτασης των Μαθηματικών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας που πέρσι είναι αλήθεια ότι καταβαράθρωσαν, λόγω του αυξημένου βαθμού δυσκολίας των θεμάτων, τις επιδόσεις των υποψηφίων του συγκεκριμένου Επιστημονικού Πεδίου.

Πηγή: efsyn.gr, Χρήστος Κάτσικας 

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x