ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μεγάλο έργο στην εμβληματική “τριλογία” – Νέοι ρόλοι για τα ιστορικά κτήρια

Το σύμβολο της πόλης μας, το Παλατάκι, και τα γύρω του κτήρια αποκαθίστανται και αποκτούν ρόλους στην πολιτιστική ζωή του Χαϊδαρίου, με έργο ύψους 3.000.000 ευρώ.

Τις μέρες αυτές υπογράφεται η σύμβαση για την συντήρηση και αποκατάσταση του Πύργου Παλατάκι, του κτηρίου Γύζη και του Ιστορικού (Στάβλοι), με στόχο της ανακατασκευής την επαναχρησιμοποίησή τους.

Για Κτήριο Γύζη προβλέπεται, εκτός από την αποκατάσταση των τοιχογραφιών, η μετατροπή του σε Δημοτική Πινακοθήκη. Το Παλατάκι θα ανακατασκευαστεί, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο Πόλης. Όσο για το Ιστορικό, μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών, θα έχει χρήση αίθουσας κινηματογραφικών προβολών, σε συνδυασμό με τη λειτουργία ενός κυλικείου που θα βγάζει τραπεζοκαθίσματα πάνω στην πλατεία.

Οι εργασίες θα εξασφαλίσουν αποκατάσταση των κτιρίων (δομική, μορφολογική, λειτουργική) και τον εκσυγχρονισμό τους από πλευράς ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, με τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, επιδιώκεται και η προβολή των εικαστικών – μορφολογικών χαρακτηριστικών των κτιρίων, όπως ο πλούσιος ζωγραφικός και μορφολογικός διάκοσμος του Πύργου Παλατάκι, όπως και ο ζωγραφικός διάκοσμος του κτιρίου Ν. Γύζη, που φιλοτέχνησε ο μεγάλος νεοέλληνας ζωγράφος Νικόλαος Γύζης. Στόχος είναι η αξιοποίηση των τριών διατηρητέων κτιρίων, προκειμένου να αποτελέσουν πόλο πολιτιστικής ανάπτυξης στην ιστορική αυτή θέση, με υπερτοπικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Tεχνικών Yπηρεσιών, Βασίλη Καρατζαφέρη, που μίλησε στην εφημερίδα μας, το έργο βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής της σύμβασης. Όπως μας είπε, η νέα δημοτική αρχή αρχικά προσπάθησε να εντάξει το Παλατάκι στο πρόγραμμα Φιλόδημος 1, το οποίο όμως καρταργήθηκε. Έτσι επιδιώχθηκε η ένταξή του στο ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, που πράγματι επιτεύχθηκε. Πρόκειται για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και αποτελεί το κύριο μέσο για την επίτευξη των εθνικών στόχων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για τους τομείς Μεταφορών και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη η συγκεκριμένη ενέργεια της δημοτικής αρχής αποτελεί απόδειξη πως, όταν υπάρχουν ώριμες μελέτες στον Δήμο, βρίσκονται χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μεγάλο έργο στην εμβληματική "τριλογία" - Νέοι ρόλοι για τα ιστορικά κτήρια 3

Η εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και το έργο υποβλήθηκε με πλήρως ώριμη μελέτη και εξασφαλισμένες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ομοφωνία στην Οικονομική Επιτροπή

Το θέμα της έγκρισης 1ου Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού ανάδοχου του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ “ΠΑΛΑΤΑΚΙ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ», συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ο Απόστολος Θεοφίλης και η Άλκηστη Βίτσα. Ο Μιχάλης Σελέκος ψήφισε λευκό, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέλη της ψήφισαν υπερ. Έτσι η απόφαση καταχωρήθηκε ως ομόφωνη.

Όχι Όθων… Θων

Για την ιστορία και επειδή γίνονται διάφορα λάθη σχετικά με το παρελθόν του κτηρίου, με επικρατέστερο από αυτά ότι το Παλατάκι φιλοξένησε τον βασιλιά Όθωνα και την Αμαλία, ο Γιάννης Ιγγλέσης, συλλέκτης και ερευνητής ιστορικών ντοκουμέντων της πόλης μας, αναφέρει ότι ο σημερινός διατηρητέος πύργος χτίστηκε (τεκμηριωμένα και βάσει συμβολαίων) την περίοδο 1895- 1900, όταν ιδιοκτήτης του όλου κτήματος “Χαϊδάρι”, ήταν ο Νικόλαος Θων, που με σχέδια και επίβλεψη του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ ανήγειρε τον πύργο.

Από την άλλη, το γεγονός ότι έχουμε στην πόλη μας σαν έμβλημα ένα πρωτότυπο αρχιτεκτονικό έργο του Τσίλλερ, αποτελεί σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button