ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παλατάκι: 3.000.000 € για αποκατάσταση – ανάδειξη του ιστορικού πύργου

Χρηματοδότηση 3.000.000 ευρώ πρόκειται να διατεθεί από το ΕΣΠΑ προς τον Δήμο Χαϊδαρίου για την αποκατάσταση και την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Πύργου Παλατάκι, του κτιρίου «Ν. Γύζη» και του κτιρίου Στάβλων (“Ιστορικό”). Πρόκειται για σημαντικό έργο, που αφορά ένα από τα πιο όμορφα μνημεία του Λεκανοπεδίου.

Με την υπ αριθμ 836/25-1-2021 απόφαση του Ειδικού Γραμματέα ΕΤΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ζερβού, αποφασίστηκε η ένταξη του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΠΑΛΑΤΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ» στο ΕΣΠΑ και η χρηματοδότησή του με ποσό 2.976.000 Ευρώ.

Το έργο αφορά την αποκατάσταση και επανάχρηση των διατηρητέων κτιρίων, Πύργος «Παλατάκι», κτίριο Ν. Γύζη και κτίριο Στάβλων (Ιστορικό),

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η αποκατάσταση και επανάχρηση των 3 κτιρίων που βρίσκονται στον ιστορικό τόπο «Παλατάκι» ήταν από τα πρώτα έργα που εισηγήθηκε και διεκδίκησε η Δημοτική Αρχή. Στόχος είναι η αποκατάσταση των κτιρίων (οικοδομική, μορφολογική, λειτουργική) και ο εκσυγχρονισμός τους από πλευράς ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, με τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, επιδιώκεται και η προβολή των εικαστικών – μορφολογικών χαρακτηριστικών των κτιρίων, όπως ο πλούσιος ζωγραφικός και μορφολογικός διάκοσμος του Πύργου «Παλατάκι και ο ζωγραφικός διάκοσμος, του κτιρίου Ν. Γύζη, που φιλοτέχνησε ο γνωστός νεοέλληνας ζωγράφος Νικόλαος Γύζης.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο αξιοποίησης των τριών διατηρητέων κτιρίων, προκειμένου να αποτελέσουν πόλο πολιτιστικής ανάπτυξης και δραστηριότητας του Δήμου, στην ιστορική αυτή θέση.

Η εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και το έργο υποβλήθηκε στο ΕΣΠΑ με πλήρως ώριμη μελέτη και εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για την ιστορία και επειδή γίνονται διάφορα λάθη σχετικά με το παρελθόν του κτηρίου, ο Γιάννης Ιγγλέσης, συλλέκτης και ερευνητής ιστορικών ντοκουμέντων της πόλης μας, αναφέρει ότι ο σημερινός διατηρητέος πύργος χτίστηκε (τεκμηριωμένα και βάσει συμβολαίων) την περίοδο 1895- 1900, όταν ιδιοκτήτης του όλου κτήματος “Χαϊδάρι”, ήταν ο Νικόλαος Θων, που με σχέδια και επίβλεψη του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ ανήγειρε τον πύργο. Δηλαδή, καμία σχέση με Όθωνα, Αμαλία κτλ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button