ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Όταν διακυβεύεται η υγεία του λαού, χρειάζεται αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση”

Ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργός, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχολίασε την επικαιρότητα στην εκπομπή “ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ” του BLUE SKY TV και μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων:

“Εδώ και τρεις μήνες, έφερα τρεις φορές, το θέμα της έλλειψης φαρμάκων στη Βουλή, με επίκαιρες ερωτήσεις, διότι παρακολουθώντας όλη αυτή την κατάσταση και μιλώντας με τους φορείς, είχα μεγάλες ανησυχίες. Υπάρχουν δύο θέματα, το πρώτο αφορά στην Ευρώπη η οποία για άλλη μια φορά αποδεικνύεται μη προνοητική γιατί επέτρεψε στις πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους σε χώρες όπου υπάρχει φτηνό εργατικό δυναμικό αλλά δημιουργούνται αρκετά προβλήματα λόγω της έλλειψης πρώτων υλών και το δεύτερο πολύ σοβαρό ζήτημα είναι το άβατο του πατέντουμ, δηλαδή μιλάμε για μία οικονομία ανοιχτή σε παγκόσμιο επίπεδο με τα χαρακτηριστικά του ανταγωνισμού και ο μοναδικός τομέας που υπάρχει αυτό το σύστημα είναι αυτός των φαρμάκων. Και σήμερα που οι κοινωνίες πράγματι δοκιμάζονται παγκοσμίως μετά την πανδημία του κορονοϊού με το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, εξακολουθεί να παραμένει άβατο και η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί αποφασιστικά να το αντιμετωπίσει.

Στην Ελλάδα δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις των πολυεθνικών εταιρειών για απόθεμα τριών μηνών όπως προβλέπει ο νόμος, για αυτό κι απευθύνθηκα στον αρμόδιο υπουργό ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση. Από το 2012 η δαπάνη του φαρμάκου στην Ελλάδα είναι 2 δις ευρώ κι όταν υπερβαίνουμε αυτό το ποσό, το ποσό του clowback πληρώνεται από τις ίδιες τις εταιρίες κι ένας από τους λόγους που δεν φέρνουν φάρμακα αν και υποχρεώνονται από το νόμο, είναι για να μην επιβαρυνθούν. Υπήρξα υπουργός κατά τη διάρκεια των capital controls όπου όλοι πίστευαν ότι θα έπεφτε η κυβέρνηση από την έλλειψη φαρμάκων και  βέβαια δεν έπεσε γιατί οι κύριοι των πολυεθνικών έπρεπε να καταλάβουν ότι έχουν υποχρεώσεις.

Οι πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων παίζουν τα παιχνίδια τους με οποιαδήποτε κυβέρνηση γιατί τα συμφέροντα είναι πολλά, ακούμε από ανθρώπους της αγοράς ότι φεύγουν φάρμακα στο εξωτερικό όπου η τιμή πώλησης τους είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στην Ελλάδα. Βέβαια επηρεάζεται η χώρα μας από το παγκόσμιο γίγνεσθαι στην έλλειψη φαρμάκων αλλά σε μας κάτι ακόμη δεν πάει καλά, είτε στις φαρμακαποθήκες είτε σε ορισμένες περιπτώσεις φαρμακείων. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όταν διακυβεύεται η υγεία του λαού θα πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας κι αυτεπαγγέλτως. Πρέπει να παρέμβει άμεσα ο κ. Ντογιάκος προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση των υποχρεώσεων των εταιρειών αυτών”.

Για την υπόθεση του βουλευτή κ. Θ. Χειμάρα:

“Δεν δικαιολογείται ένας βουλευτής να δηλώνει άγνοια νόμου, νομίζω ότι έτσι υποτιμά το Κοινοβούλιο, υποτιμά τον εαυτό του και τους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν και τον ψήφισαν. Δεν δικαιολογείται, όταν επιπλέον ο πατέρας του έχει θητεύσει στο Κοινοβούλιο και στην αυτοδιοίκηση για πάρα πολλά χρόνια. Επιπλέον το γεγονός ότι δραστηριοποιείται με το δημόσιο στον νομό όπου εκλέγεται δείχνει και ένα είδος αδιαφορίας άσχετα αν είναι αποτέλεσμα διαγωνισμών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα για το οποίο οφείλει η ΝΔ να πάρει θέση”.

Για τις εξαγγελίες περί αύξησης του κατώτατου μισθού:

“Δεν επιδρά σοβαρά κι ουσιαστικά στο ζήτημα της ακρίβειας. Στην αγορά έχουμε τις ίδιες τιμές με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά με τους πιο χαμηλούς μισθούς. Η αγοραστική δύναμη της πλειονότητας των συνταξιούχων και των εργαζομένων μειώνεται συνεχώς. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που έρχεται κατά κύματα, σε λίγες μέρες θα έχουμε αυξήσεις της τάξεως 20% και παραμένουμε η χώρα με την πιο ακριβή χονδρική τιμή ρεύματος από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η κυβέρνηση οφείλει να διατηρεί την αξιοπιστία της και ενώ δήλωσαν ότι θα φορολογούσαν τα κέρδη των εταιρειών με 90% για την περίοδο που ίσχυε η ρήτρα αναπροσαρμογής, τώρα αρνούνται να καταθέσουν στη Βουλή την έκθεση της ΡΑΕ όπου φαίνονται τα υπερκέρδη. Ως βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου δεν δικαιούμαι να γνωρίζω το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής; Εδώ και δύο μήνες έχει κατατεθεί Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων και περιμένουμε απάντηση”.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button